Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ez tényleg így van? Ha igen,...

Ez tényleg így van? Ha igen, csak még jobban elveszítem a motivációmat, mint eddig, holott egyetem előtt állok.

Figyelt kérdés
Már eleve késve érettségiztem le, estin, 24 évesen. Nem lett rossz, bár kiemelkedő sem. Egyből jelentkeztem is egyetemre, a biztonság kedvéért vidéki karokon is válogatva, és fel is vettek a mentőövként jelölt egyetemre. ( Nyilván érdekel amit ott tanítanak, mindegyik megjelöltem egy-egy szláv nyelvszak volt, mindössze annyi a helyzet, hogy a mentőöv kifejezés itt nem egy eltét takar, bár utólag nézve oda is felvettek volna, csak féltem megjelölni. ) Már annak is örülök, hogy sikerült bejutni egyetemre, sőt, az érettségimnek is, de ahogy így olvasom a gyakorin a különböző kérdések alatt az ilyen olyan 90%-os emelteket, hiper szuper hiányszakos top egyetemeseket, csak elszomorodom, hogy akkor én buta vagyok e, amiért nekem ez ( még ) nem sikerült. Emellett folyamatosan azt olvasom, szintén főleg itt, hogy a 8 általános szégyen, de már egy érettségi, sőt okj sem ér semmit, és még a diplomád se mindegy milyen, szóval azzal is kitörölheted. Engem viszont a humán illetve még a művészeti szakmák érdekelnek ( a b terv a grafikus/tervezőgrafika lenne ) az orosz és ukrán nyelv mellett/helyett, de mostmár mindenképpen megpróbálom az egyetemet, hisz felvettek. A reál dolgokhoz nulla érzékem van, sajnos diszkalkuliám van ( + amúgy mozgássérült is vagyok, de az mellékes ). De mivel folyamatosan olyasmikkel találom magam szemben itt, hogy ,, A diplomás ismerősöm is gyárban operátor/mekiben süti a krumplit ” meg: ,, el se tudsz x szakmában helyezkedni, telített a piac ” így csak folyamatosan megingok, volt e egyáltalán értelme teli 4-es 5-ösökkel leérettségiznem estin ( úgyse a jegyeket nézik ), s még utána lesz/van e értelme diplomát és/vagy szakmát szereznem, ha ilyen rossz a helyzet? Ettől függetlenül persze csinálni fogom, amit és ahogyan sikerül, illetve amiket elterveztem, csak ennyi negatív, rossz vélemény után kissé rosszabb lett a kedvem, és frusztráltabb is lettem, hogy ezeket olvasgatom. Örülnöm kellene, ezek miatt mégsem sikerül teljesen. Tényleg ennyire rossz a helyzet elhelyezkedés terén? Mit tehetnék a rossz érzésekkel?

aug. 17. 22:00
 1/7 anonim ***** válasza:
42%
Az idegennyelv szakos alapdiploma vagy mesterdiploma sajnos valóban vajmi keveset ér a munkaerőpiacon, mivelhogy tolmácsokra és fordítókra szinte egyáltalán nincsen szükség. Sem főállású, sem alkalmi megbízású munkalehetőség nincs protekció nélkül. Magánórákat tarthatsz, vagy továbbképezheted magad iskolai nyelvtanárnak, vagy pedig pályán kívül helyezkedhetsz el. Ez a kőkemény helyzet jelenleg.
aug. 17. 22:13
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg.

Semmit, csinálod legjobb tudásod szerint a dolgaidat és bízol a szerencsében.

aug. 17. 22:15
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Nyelvszakos alap- + fordító-tolmács mesterdiploma oldalról tudok egy-két meglátást hozni neked:

1) Saját tapasztalatom alapján nyelvszakos BA diplomával jó eséllyel a nagyvárosi multik lesznek az elsődleges munkalehetőségeid, ezek a vállalatok sok bölcsészt szippantanak be.

2) Ha van lehetőséged diákmunka keretein belül elhelyezkedni egy cégnél már az egyetemi évek alatt, elősegítheted, hogy főállásra is marasztaljanak, miután kézhez kapod a papírt.

3) Senki sem ismeri a munkaerőpiac 100%-át (hozzáteszem, én sem). Az olvasott negatív vagy pozitív vélemények önmagukban nem határoznak meg túl sokat, ha figyelembe veszed azt is, hogy mennyire dinamikusan változik a piac évről évre.

4) Nem vagy buta, akkor sem, ha körülötted 60 embert vesznek fel szuper hiányszakokra. Más sikere vagy sikertelensége nem mond el semmit a te készségeidről.

5) Nem vagy elkésve sem az érettségivel, sem az egyetemmel. A jó oktatás privilégium, valakinek az ölébe hullik vagy a kezébe adják, valaki pedig éveket küzd, hogy egyáltalán eljusson odáig. Becsülendő, ahogy az utadat egyengeted, akár 18, akár 50 évesen érettségizel.

+) Ha nagyon belejössz az egyetemesdibe, és tök véletlenül fordítónak mennél tovább: a ritka nyelvek jól jönnek, a kevésbé ritka nyelvekkel viszont elhelyezkedhetsz egy fordítóirodánál, ami nagyobb biztonságot ad, mintha nulláról építenél ki ügyfélkört.

A rossz érzések ellen: talán engedd el most egy kicsit ezt a kérdést, ha tudod. Úgyis meglátod, hogy te hogyan boldogulsz, mi írhatunk itt bármit, összességében ott és akkor fog kiderülni, hogy milyen lehetőségeid vannak, és ezek közül neked melyiket akarod választani. Sok sikert bármihez, amibe belefogsz!

aug. 18. 00:50
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
#3 szép választ adott, de egy dologban súlyosan tévedett: a hazai fordítóirodáknál protekció nélkül gyakorlatilag lehetetlen elhelyezkedni, függetlenül attól, hogy ritka vagy gyakori nyelvről van szó. Annyira sok az évenként végzett nyelvi bölcsész az országban, és annyira kevés az elvégzendő fordítói munka, hogy matematikai törvényszerűség, hogy kb. a 10%-uk talál csak fix állást. Azok, akiknek van protekciójuk. A többiek kilincselhetnek és minden követ megmozgathatnak, falakba ütköznek. Nagy szerencsével esetleg megcsíphetsz egy-egy eseti megbízást mint magánvállalkozó, de ezek annyira rosszul fizetnek és annyira esetlegesek, hogy hosszabb távon fölkopik az állad. Épp ezért ezeket a nehezen kapható külsős megbízásokat is általában olyanok végzik, akik jövedelemkiegészítést akarnak maguknak a nyelvtanárkodás mellé. Saját és ismerőseim tapasztalaiból írom mindezt. Ezzel nem lelombozni szeretnélek, hanem csupán szembesíteni szeretnélek azzal, mi vár rád, ha végzel. Jót akarok neked, hogy álmodozz fölöslegesen és ne húzz le egy ábrándért 5 évet egy egyetemen. A #3 válaszadó által említett munkák a multiknál többségében adminisztratív-szervezői munkák, nem sok közük van a fordításhoz. Erre kell lélekben felkészülnöd. Amúgy sok sikert!
aug. 18. 08:36
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem csak fordítani lehet nyelvekkel. Sok cég keres munkatársat jó nyelvismerettel. Bátran keresgélj majd. Addig pedig jó tanulást!
aug. 18. 09:02
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is az a tapaaztalatom nyelvszakos alappal és FTMA mesterrel, hogy fordítóirodai állást rettenetesen nehéz találni. Leginkább a multik azok, akik állásajánlattal szoktak keresni.

Azzal ne törődj, hogy másnak milyen a tudása. Én magamtól+ fél évet magántanárral tanultam a nyelvet és nekem is voltak ilyen érzéseim a sok kéttannyelvű gimnáziumból jött csoporttársam mellett. Mégis sikerült elvégeznem.

aug. 18. 11:53
 7/7 anonim ***** válasza:

*Bocs, kérdező, ez elég off* 3. vagyok, 4. válaszolónak reagálok:

Szerintem két különböző végzettségről beszélünk. Te a nyelvi bölcsészeket említed (BA diploma), amikor a válaszom mesterdiplomás végzettségűekre vonatkozó részére reflektálsz, én viszont nem, ezért is fogalmaztam úgy, hogy "ha fordítónak mennél TOVÁBB" (MA diploma).

Ha nyelvi BA-val szeretnél fordítóvá válni, az EV kiváltásakor maximum műfordítást adhatsz meg. Ha a szakfordítói mesterdiplomával/fordítói szakvizsgát letéve váltasz ki EV-t, megadhatod a műfordítást és a papír nélkül nem végezhető szakfordítást is. Ha szakfordítói diploma nélkül akarsz szakfordítói irodánál elhelyezkedni, természetesen nem lesz rá lehetőséged jogi kerülők + az általad is említett protekció nélkül. Egy, hasra ütök, jogi vagy műszaki fordítóiroda kevésbé szívesen fog műfordítót foglalkoztatni (és kevesebb eséllyel is felel meg a próbamunkán a delikvens), mint egy szakfordítót.

Nyilván a tapasztalataid teljesen validak, nem kérdőjelezem meg, hogy neked vagy az ismerőseidnek hogyan sikerül munkát találni. Azt viszont mindenképpen fixáljuk, hogy te alapfokú diplomáról beszéltél a válaszodban, én pedig az általad -szerintem- kifogásolt részben egy mesterdiplomáról, mielőtt bárkit tévútra viszünk.

aug. 19. 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!