Az egyetemi felvételin lehet plusz pontot kapni, ha valaki bipoláris zavaros vagy borderline-s?
"van egy ismerősöm aki borderline-s. És látom, hogy sokat szenved a tanulással és az élettel."
Abba nem gondolsz bele hogy mekkora kib*szás lenne vele szemben ha pluszpontok révén beejtőernyőznék olyan szakra ahová a minimum pontot sem sikerült összeszednie és az elvárások meghaladják a képességét? Az lenne ám az igazi szenvedés...
"a figyelemzavar mindkét betegségben előfordulhat, mint tünet, és ugye a figyelemzavarért lehet kapni plusz pontot. Szóval logikusan kapnak pontot a bipolárisok és borderlinosok"
Ez hatalmas hülyeség. A figyelemzavarra, mint diagnózisra jár plusz pont bizonyos helyeken. Tehát ha van mondjuk egy szakértői véleményed, amin szerepel az F9000-es BNO kód. Tünetekre viszont nem adnak pontot. Figyelmi problémák szinte minden mentális betegségben előfordulhatnak, mégse jár azokért plusz pont.
Sni-re jár plusz pont általában.
Az sni-kódot a Szakértői Bizottság állítja ki, tanulási zavarra vonatkozik, tehát nem mentális problémákra. Ez nem egy egészségügyi intézmény, hanem közoktatásügyi.
Tehát megnézik a diák IQ-ját, beszédkészségét, írásképét, szókincsét, stb. Mérik, hogy van-e valami figyelemzavara, disze, ilyesmi.
Hogy önmagában borderline-ra van-e, azt nem tudom, de mint írtam, nem mérik a viselkedést, sokszor még az autizmust sem veszik észre. Ha vele jár a figyelemzavar, előfordulhat.
Nekem mindkét gyerekem sni-s, adhd-val. Az a tapasztalatom, hogy óvodában kb. mindenkinek megadják, később meg már szerintük senkinek semmi baja. A fiamról már levették a kódot, én amúgy nem is bántam, mert inkább bélyeg. Pedig szerintem a tünetek ugyanúgy fennállnak, de 12 évesen ugyanazt a tesztet töltötték ki, mint 5 évesen.
Amúgy most már egyetemeken múlik, hogy mire adnak plusz pontot, és mire nem, és van ahol kifejezetten hátrány, pl. logopédusnak nem mehet beszédzavaros ember. Szóval ennek alaposan utána kell járni, de nem hinném, hogy ennyi idősen már olyan egyszerű lesz egy sni-kódot kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!