Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Vonzóbb lett a tanári, tanítói...

Vonzóbb lett a tanári, tanítói pálya, így, hogy emelkedtek a fizetések?

Figyelt kérdés
Többen tanulnak pedagógiát az egyetemeken?

aug. 3. 12:55
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Bár annyi lenne #8
aug. 16. 11:51
 12/15 anonim ***** válasza:

11

8 vagyok

Megértem persze, hogy másnak ennyi sincs a fizetése, és ez tök szomorú, mert én ezt is annyira minimumnak érzem a mostani árakhoz, albi fieztéshez. Pláne ha még olyan huncutság is van a fejemben, hogy néha szükségszerű például szakkönyveket venni, befizetni 1-1 konferenciára, megnézni filmeket, előadást, koncertet, kiállítást amiből aztán később tudok vinni az órámra anyagot, amit tudok mutatni a diákoknak, hogy miért érdekes, hol tartanak ma a dolgok, stb. Ennek részének kellene lennie egy átlagos értelmiségi létnek és tanárként is, kérdések és pénzügyi kalkulációk nélkül.

És tudom azt is, hogy nagyon sokak a létminimum alatt vannak, és ez az ország szégyene szerintem... :(

Plusz az ilyen fizetés-összehasonlításokban általában nincs belevéve az az idő, amit az oktatásban töltöttünk el, illetve nyelvvizsga, továbbképzések stb. Sokszor azt tapasztalom, hogy azok háborodnak fel, hogy miért háborognak a tanárok, akik "csupán" egy érettségi és szakmával rendelkeznek. És én tudom, hogy ez is egy meló, emrt végigcsináltam. És sok szakmában bőven túllépik azért a tanári béreket is...

Szóval, aki irigykedik a fizetésre, az irigyelje azt a rengeteg időt és feszültséget is, amit beletettem ebbe a pályába. A 3 diplomát (ezek mind szakdoga, mestermunka, vizsgatanítás, stb) a 6 év alatt, a 6 év kolis létet, a 8 év diákhitel-törlesztést, a 2 OKJ szakmát 4 év alatt, a 2db B2 komplex nyelvizsgát, a ped1 vizsgát, a 10 év tanítási gyakorlatot, a sok szakvizsgáztatást, sulis pluszmunkákat, stb.

aug. 16. 12:28
 13/15 anonim ***** válasza:
Igazgattóhelyettes az egy közeli ismerősöm egy gimiben és nettó 300 ezer...az 500 000
aug. 16. 12:32
 14/15 anonim ***** válasza:
64%
Többek közt, azért van álatlános ellenszenv a tanárok iránt, ami itt is érződik 1-2 válaszból. Mégpedig: mindig csak az igazság egy részét hangoztatják. Soha nem hallottam még tanártól, hogy: de rossz, hogy nyáron 2 hónapot otthon lenniük, illetve, hogy de jó kedvezményesen utazni, de jó, hogy könyvutalványt kapnak, hogy feljeszthesség magukat. De jó a heti 25-30 óra munkaidő (igen, ebben már nagyságrendileg benne van a ténylegesen tanítások kívül eső tevékenységek ideje is.) Nagybátyjám tanár, és tudom, mert a saját szemmemmel látom minden nyáron, hogy idén is: július 26. és augusztus 25. között végig otthon volt, tehát: szabadságon volt. Igen, egyelen egyszer sem kellett még az iskola közelébe sem mennie. És ez már ~25 éve így van, minden nyáron. Ezt csak azért írom, mert előszerettettel szoktak jönni a hazugságok, hogy "nincs is két hónap nyári szünet". Pedig: van. Ja.. a másik dolog... Nagyon sok tanár, okosnak "értelmiséginek" hiszi magát, pedig nagyon sok ostoba, idióta, életképtelen ember van köztük. Akinek nem inge nem veszi úgysem magára, nyílván vannak nagyon jó tanárok, akiknek kijár minden elismerés. A "nem a papír teszi az embert" tipikusan érvényes szerintem a tanárokra. Én mérnök vagyok, nekem is van két diplomám, nyelvizsgám, szakmai tapsztalaton , és mégsem szoktam soha, sehol hangoztatni, hogy értelmiségi lennék (valószínű azért, mert esetleg az is lennék, akkor nem azért lennék az, mert "van diplomám"). Sajnos annyira el van inlfálódva, le van járatva ez az "értelmiségi" kifejezés (többet közt, a tanároknak köszönhetően..), hogy szerintem aki valóban az, az is már inkább titkolja.. Tehát: jó lenne, kedves tanárok, ha amikor megszólatok a bérezéseteket, megbecsüléseteket illetően, nem hallgatnátok el a valóság fontos részleteit (hogy erősebb kifejezést, ne használjak). Ez semmiképpen sem példamutató magatartás.
aug. 26. 08:49
 15/15 anonim ***** válasza:
31%
Ha annyira jó lenne a tanári pálya akkor tolonganának a fiatalok az iskoláknál. A pedagógusok nagy része 50 feletti, ami azt jelenti, hogy nem vonzó a pálya, ez ilyen egyszerű. Érdekes ha bemész egy multi céghez, akkor látsz fiatal közgazdászt, fiatal mérnököket,fiatal jogászt stb....na miért szerinted?
aug. 26. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!