Vonzóbb lett a tanári, tanítói pálya, így, hogy emelkedtek a fizetések?
11
8 vagyok
Megértem persze, hogy másnak ennyi sincs a fizetése, és ez tök szomorú, mert én ezt is annyira minimumnak érzem a mostani árakhoz, albi fieztéshez. Pláne ha még olyan huncutság is van a fejemben, hogy néha szükségszerű például szakkönyveket venni, befizetni 1-1 konferenciára, megnézni filmeket, előadást, koncertet, kiállítást amiből aztán később tudok vinni az órámra anyagot, amit tudok mutatni a diákoknak, hogy miért érdekes, hol tartanak ma a dolgok, stb. Ennek részének kellene lennie egy átlagos értelmiségi létnek és tanárként is, kérdések és pénzügyi kalkulációk nélkül.
És tudom azt is, hogy nagyon sokak a létminimum alatt vannak, és ez az ország szégyene szerintem... :(
Plusz az ilyen fizetés-összehasonlításokban általában nincs belevéve az az idő, amit az oktatásban töltöttünk el, illetve nyelvvizsga, továbbképzések stb. Sokszor azt tapasztalom, hogy azok háborodnak fel, hogy miért háborognak a tanárok, akik "csupán" egy érettségi és szakmával rendelkeznek. És én tudom, hogy ez is egy meló, emrt végigcsináltam. És sok szakmában bőven túllépik azért a tanári béreket is...
Szóval, aki irigykedik a fizetésre, az irigyelje azt a rengeteg időt és feszültséget is, amit beletettem ebbe a pályába. A 3 diplomát (ezek mind szakdoga, mestermunka, vizsgatanítás, stb) a 6 év alatt, a 6 év kolis létet, a 8 év diákhitel-törlesztést, a 2 OKJ szakmát 4 év alatt, a 2db B2 komplex nyelvizsgát, a ped1 vizsgát, a 10 év tanítási gyakorlatot, a sok szakvizsgáztatást, sulis pluszmunkákat, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!