Szerintetek bejuthatok így az egyetemre?
Na már most az kellene végre megértenie a felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek, hogy nem az egyetem dönti el, hogy mennyi a ponthatár, ez teljesen változó. Illetve van minimum ponthatár felsőoktatási szakképzéseken 240, alapképzéseken 280. Továbbá ezen felül az egyetemek meghatározhatják, hogy erre a szakra pl.: csak 400 ponttól lehet bekerülni, de ilyen kevés van.
A ponthatár olyan szakok esetében ahol a szakra felvehető max létszám betöltődött (túljelentkezés van), a ponthatár mindig az utólsó (éppen bekerülő) felvételt nyert diák pontjai. Vagyis ha van egy szak amire 50 embert vesznek fel, akkor ott a ponthatár az utólsó még felvett 50. ember pontszáma (értelemszerűen).
Ha az adott szakon nincs túljelentkezés (gyakran mérnöki szakok esetében, mert 300 embert felvesznek), vagy a példánál maradva 50 embert vesznek fel, de csak 40 felvételt nyert hallgató van, akkor a ponthatár a minimum ponthatár lesz. (felsőoktatási szakképzéseken 240, alapképzéseken 280)
Most hogy végre ezt már mindenki felfogta... Az hogy mennyi lesz a ponthatár főleg attól függ, hogy:
1. mennyi jelentkező van (ezt nem tudod sehogy megnézni)
2. változtat-e az egyetem a max felvehető diákok számán - (ezt meg tudod nézni, ha idén több embert vesznek fel akkor biztos, hogy kevesebb lesz a ponthatár - ha kevesebbet, akkor meg több) Mikor én jelentkeztem egyetemre a kinézett szakomon korábban 300 volt a ponthatár, de amikor én jelentkeztem, már 410, mert attól az évtől kezdve fele annyi embert vettek csak fel.
Az egy nagy tévhit, hogy ha változnak a felvételi követelmények (pl: nehezebb az érettségi, kell nem kell nyellvizsga vagy emelt érettségi stb) akkor változtatják a ponthatárokat. Ugyanis mint mondtam az egyetem nem viszi lejjebb vagy emeli meg a ponthatárokat, ez a jelentkezők és az ő pontszámaiknak a mennyiségétől függ.
Röviden mire számíthatsz: Ha nem változott a felvehető létszám akkor +-15,20 pont simán lehet, attol függően, hogy idén keményebb vagy könnyebb volt pontokat szerezni (ezt ti tudjátok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!