Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért lesz ennyi ennek a...

Miért lesz ennyi ennek a feszültségnek az értéke?

Figyelt kérdés

Van egy R1 és egy R2 ellenállásunk sorban, és velük párhuzamosan van egy R3 ellenállás. A kérdés az R1 ellenálláson eső feszültség.

Kép:

[link]

A megoldókulcs szerint a megoldás: U1 = R * R1/(R1+R2) lesz, ahol R az eredő: R = (R1+R2) x R3

Ez hogy jön ki? Nem ismerünk semmilyen befolyó áramot, eső feszültséget, csak az ellenállásokat, illetve azt, hogy a jobb oldali R2 és R3-at összekötő csomópont a föld, tehát annak a csomópontnak 0 a potenciálja.

Ebből hogy lehet U1-et kiszámolni így az ellenállások arányával?

Azt tudom, hogy R1 és R2 sorban van, ugyanaz az áram folyik rajtuk, illetve R3-on eső feszültség az megegyezik az R1-en eső + R2-ön esővel, mivel párhuzamosak. De ez nekem nem akart kijönni.

jún. 1. 10:37
 1/3 A kérdező kommentje:

Kijött, ott rontottam el, hogy a feladatban az U1/Ube arány volt a kérdés, ahol Ube egy olyan hálózathoz tartozott ami a fentit egy ellenállással még kiegészíti.

És akkor U1/Ube aránynál az I kiesik, csak nem értettem, hogy a megoldókulcs az U1-et hogy tudta, csak R-ekkel kifejezni I nélkül, de csak nem írta le hogy U1/Ube-nél az Ube-ben is lesz I és így az kiesik.

Mert így U1 feszültségosztással:

U1 = U* [R1/(R1+R2)]

Ahol U = R*I, ahol R = (R1+R2) x R3

tehát U1 = [(R1+R2) x R3] * [R1/(R1+R2)] * I

és az U1/Ube-nél meg I majd kiesik, ezért lesz csak ellenállásokkal kifejezve az U1 rész.

jún. 1. 11:10
 2/3 anonim ***** válasza:
Ügyes vagy. Nekem ez kínai...
jún. 1. 17:32
 3/3 anonim ***** válasza:

„Ebből hogy lehet U1-et kiszámolni így az ellenállások arányával?”

„ezért lesz csak ellenállásokkal kifejezve az U1 rész”

Egy feszültséget csak ellenállásokkal vagy azok arányával nem lehet felírni.

„U1 = R * R1/(R1+R2)”

Itt valami nem jó, mert a baloldal mértékegysége V, a jobboldal mértékegysége Ω, vagyis V/A.

Ahogy te felírtad, az helyes, mert még megszoroztad az árammal:

„U1 = [(R1+R2) x R3] * [R1/(R1+R2)] * I”

Vagy egyszerűbben írva: U1=I·R·R1/(R1+R2)

A hálózat többi részét te ismered, azt, hogy esik majd ki az áram.

Arra viszont figyelj, hogy két feszültség aránya csak egy mértékegység nélküli viszonyszám. Vagyis, ha az egyenlet baloldalán két feszültség aránya van, akkor a jobboldalon is olyan összefüggésnek kell szerepelni, amelynek eredménye egy mértékegység nélküli viszonyszám. Például, ahogy te felírtad, az teljesen jó:

U1=U·R1/(R1+R2), a mértékegységeket behelyettesítve: V=V.

Vagy a két feszültség aránya: U1/U=R1/(R1+R2), itt mindkét oldal mértékegység nélküli viszonyszám.

Ezt nem kötekedésből írtam, csak azért, hogy figyelj erre és nézd meg még egyszer, hogy tényleg ezt volt megadva megoldásnak: U1=R·R1/(R1+R2)?

jún. 3. 19:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!