Szerintetek jó ötlet, ha ott hagyom az egyetemet?
#10 De ha nem érdekli a kérdezőt és nem érzi jól magát az adott szakon, akkor semmi értelme folytatnia.
Te motivált voltál, csak nyilván nehéz volt az egyetem, az egy másik történet.
Ha nem érzi az ő útjának akkor nem szabad erőltetni mert nem lesz vele boldog.
Kérdező ilyen dolgokban a belső hangra kell koncentrálni.
Az anyagi biztonság a legkevesebb, azt más módon is meg tudod teremteni magadnak.
10-es vagyok. Hát nagyon nehéz volt motiváltnak lenni, főleg az első években, amikor kb úgy érezte az ember, hogy kb. vegyész szakra jár, s semmilyen szakmai tárgyunk még nem volt. Volt úgy, hogy úgy keltem fel, nem érdekel, otthagyom az egészet, ebben semmi nem tetszik, meg az a
"kínzó" stressz.. Borzalmas volt az egész, a fáradtság, minden.. A hatástan, terápia (meg a gyógyszertechnológia) volt, ami az utolsó években felnyitotta a szemem, hogy megérte azért eddig "elmenni" érte, olyan érdekes volt, mégha nehéz is.
Azt értem, de te akkor is motivált voltál, a kérdező pedig nem érzi magáénak szakot. Már az emelteket is részben kényszerből tette le
Értem mit akarsz mondani, de nem ugyanaz a két eset
Fúú kérdező, mintha magamat látnám 10 éve . Pont most gondolkoztam azon, hogy visszamennék az időbe és szívesen adnék egy pofont magamnak. Hogy miért ?
Én egy szegény családban nőttem fel, mindig is érdekeltek a természettudományok és a matek. Mindenhol azt hallottam hogyha orvos, mérnök, gyógyszerész leszel majd jól fogsz keresni. Jól is tanultam így belevágtam a gyógyszerész szakba. Nekem muszáj volt dolgoznom is mellette , szóval az életem az egyetemen és a munkahelyen való megfelelésből állt. Tönkre ment az akkori párkapcsolatom, lekoptak a barátaim , mivel sehova se tudtam elmenni, sem fejleszteni magam szociális téren. Most iszom meg a levét. Ha én visszamehetnék az időben könnyebb szakot választanék. Én végül otthagytam, és erőm se volt már más felé nézelődni . Egy régi csoporttarsammal jóba maradtam és ami a legmegdöbbentőbb volt, hogy annyit keres, mint én végzettség nélkül.
Ez az én történetem. Viszont én nagyon szerettem és érdekelt is , ha nem kellett volna dolgoznom én biztos végig csinálom. Azt kellene kideríteni, hogy miért hezitálsz? Bírod-e annyira a stresszt hogy mellette tudsz az életed többi területére is koncentrálni ? Ha igen maradj, ha nem akkor ne .
Az hogy gondolkozol azon, hogy döntést hoztál -e nem érv, ezen kb mindenki gondolkozik. Igaza van annak, aki azt írta változatos a munkakör , amit betölthetsz vele. Nincs olyan szak vagy munka , ami tökéletes.
Őszintén azt tudom neked tanácsolni, hogyha tudsz mellette élni, nem emészt fel és érdekel akkor ne hagyd ott. Az meg nagyon rossz ötlet hogy egy ideig dolgozol és majd lesz , ami lesz, tapasztalatból mondom hogy nem lesz semmi. Mindenképp csak akkor menj máshova ha van konkrét elképzelés .
Amit idősebb emberként tudok neked tanácsolni, hogy semmiképpen ne hagyd ott, amíg nem nyertél konkrétan felvételt más, hasonlóan értelmes szakra. Illetve nézz körbe egy kicsit, miket lehet még a diplomáddal kezdeni, mert biztos vagyok benne, hogy rengeteg sok mindent, olyasmiket is, amikről eddig még nem hallottál. Az egyetemen alap skilleket kell gyűjteni, és e tekintetben a pharma nagyon értékes szak. Az ex területi igazgatóm nagy multinál mikrobiológia PhD volt (köze nincs a cégnek semmilyen biotech-hez)! Nézd meg ezt a videót is:
https://www.youtube.com/live/Pn2pBJ1DvfM?si=7U2wKBAu9LBLY8SS
Kedves kérdező!
Egyrészt nagyon fiatal vagy még, teljesen normális, hogy vacillálsz a jövőddel kapcsolatban, másrészt ezek az érzések MINDEN gytk-ra vagy orvosira járó hallgatóban előjönnek egyszer.
Én gyógyszerész vagyok, a párom orvos.
Szerintem nagyon jól döntöttél, hogy nem orvosira mentél, mert oda hatalmas elhivatottság kell, nem csupán az egyetemi évek alatt, de a munkád során is. Rengeteg az ügyelet, álmatlan éjszaka, átdolgozott ünnepnapok, hétvégék, valamint sokat kell tanulni egyetem után is.
A gyógyszerészi diploma értékes, nagyon sokféle területre tudsz vele menni. A motiváció is nagyon sokféle lehet: van, aki tényleg a státusz, doktori cím miatt vág bele, van aki pedig imádja a kémiát és ezt a területet. Sajnos az egyetem első kettő évében alapozás van, nem látsz szakmai dolgokat még.
Én úgy veszem le a szavaidból, hogy jót tenne egy szakember segítsége. Hidd el, rengetegen vagyunk/voltunk még így, hogy segítséget kértünk, mert elakadtunk.
Szerintem ragadd meg azt a pár dolgot, ami miatt szeretnéd (ha pénz a motivációd, akkor az) és szorítsd össze a fogaidat, mert végig tudod csinálni. A diploma hasznos, utána dolgozhatsz más területen is akár.
Nagyon ritka az, hogy valaki penge kémiából, ezt mindenképp használd ki, mert kapkodnak érted majd a munkáltatók.
Az anyagi részéről pedig annyit, hogy 2 éve vagyok gyógyszerész és szülői segítség nélkül sikerült lakást vásárolnunk hitelmentesen. Nem keresek kevesebbet, mint a férjem..
Ha bármilyen kérdésed van, vagy esetleg szeretnék beszélgetni írj nyugodtan! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!