Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szerintetek jó ötlet, ha ott...

Szerintetek jó ötlet, ha ott hagyom az egyetemet?

Figyelt kérdés
Gyógyszerésztudományi karra járok, első éves vagyok. Sose tudtam igazán mi szeretnék lenni, de mindig is kitünő, szorgalmas tanuló voltam, így magától értetődő volt, hogy egy erős, jó szakot nézek ki magamnak. Suliban érdekelt a biosz-kémia, végül az orvosit elvetettem, helyette inkább a gyógyszerész szakot néztem ki magamnak. Amikor faktot választottam már akkor is hezitáltam, hogy vajon ezt szeretném-e, már az is eleve nagyon nehezen ment. Végül a biosz-kémia faktot választottam megszokásból, és biztonság érzetből. Sokszor volt hogy meggondoltam magam, de végül leérettségiztem emelt kémiából és bioszból. A kémiám nem sikerült jól, ezért ki kellett hagynom egy évet miután a gimiből elballagtam. Ez alatt az egy év alatt rengeteget gondolkodtam, volt időm magamra egy kicsit. Már ekkor is sokat gondoltam rá, hogy szívesebben csinálnék valamit mást, de sose volt bátorságom meglépni, így egy egész évet depresszióban töltöttem, mert nem tudtam eldönteni, hogy meglépjem-e, hogy új útra lépjek, ami teljesen kiszámíthatatlan és ismeretlen, vagy maradjak a jól megszokott, ismert dolog mellett. Végül egyáltalán nem mertem meglépni, és könyörögtem Istennek, hogy felvegyenek, sikerült. Az egyetem első féléve szinte arról szólt, hogy végig azon kattogtam, hogy jó-e ez nekem, hagyjam ott, vagy bármi. Folytatódott a dilemma tovább. Emiatt nagyon szr jegyeim lettek, de a vizsgaidőszak végén nagyon megijedtem, hogy vége lesz az egésznek, ezért megint úgy voltam vele, hogy végig csinálom. Örültem hogy egyetemen voltam, sokat változott, fejlődött a személyiségem, de sokat gondoltam rá, hogy tényleg ezt akarom-e. A második félévet teljesen motiváltan kezdtem el, jobbak lettek a jegyeim, több löket volt bennem, ami kb egy hónapig tartott, utána megint jöttek a gondolatok hogy nem vagyok elégedett, jó-e ez nekem, boldog vagyok-e stb.. De mivel mindig is a pénz motivált, ezért tetszett a tudat, hogy ezen az úton elérhetem azt a presztizst, életszínvonalat, státuszt amit szerettem volna sokáig. De folyton elgondolkozok, hogy ezt ilyen áron szeretném-e. Depressziós nem vagyok a sulitól, de zavar hogy őszintén nem lelkesedek azért amit csinálok, hanem csak az anyagi javak miatt csinálom. Sokszor éreztem, hogy ez az életmód nem nekem való, hogy mindig a 4 fal között lenni, sokszor börtönnek éltem meg. De mivel sose tudtam mi az amit pontosan csinálhatnék ehelyett, és féltem hogy mindezek ellenére nagyon megbánom ezért sosem tudtam ebből kilépni. Nagyon féltem hogy szörnyű döntést hozok. Folyton csak próbálkoztam, de sose tudtam tényleg meglépni. Mindig csak vágytam/vágyok rá, de nem megy. Nem merem meglépni, túlságosan félek a következményektől és a bukástól. Ki tudja hova kötnék ki az életbe, milyen munkát kapnék, stb.. Sokszor úgy gondolom, hogy ha összeszedném magamat és magamra erőltetném el tudnám végezni, de zavarna már az is ha nem vagyok boldog. Tudom, hogy nagyon jó életszínvonalat tudnék magamnak fent tartani, anyagilag biztos nagyon jó lenne, csak a lelki részét nem tudom hogy kezeljem. Tartok attól, hogy a végére kiégnék majd. Nem tudom mit tegyek. Az eszem azt mondja csináljam tovább, de a lelkemnek ez nem jó. Mit tegyek? Egyszerűen már egy hónapja ezen gondolkozok, de úgy érzem teljesen le vagyok bénulva, és nem tudom mit tegyek, vagy tehetnék. Utálom magamat, és elegem van, hogy semerre nem mozdulok. Ti mit tanácsolnátok? Megőrülök, hogy nem merek dönteni, és évek óta folyton ugyanaz a gond van velem. Nem bírom. Hosszú távon szeretnék jó döntést hozni.

máj. 9. 18:06
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
13%

#10 De ha nem érdekli a kérdezőt és nem érzi jól magát az adott szakon, akkor semmi értelme folytatnia.

Te motivált voltál, csak nyilván nehéz volt az egyetem, az egy másik történet.

Ha nem érzi az ő útjának akkor nem szabad erőltetni mert nem lesz vele boldog.

Kérdező ilyen dolgokban a belső hangra kell koncentrálni.

Az anyagi biztonság a legkevesebb, azt más módon is meg tudod teremteni magadnak.

máj. 10. 09:24
 12/20 anonim ***** válasza:
47%

10-es vagyok. Hát nagyon nehéz volt motiváltnak lenni, főleg az első években, amikor kb úgy érezte az ember, hogy kb. vegyész szakra jár, s semmilyen szakmai tárgyunk még nem volt. Volt úgy, hogy úgy keltem fel, nem érdekel, otthagyom az egészet, ebben semmi nem tetszik, meg az a

"kínzó" stressz.. Borzalmas volt az egész, a fáradtság, minden.. A hatástan, terápia (meg a gyógyszertechnológia) volt, ami az utolsó években felnyitotta a szemem, hogy megérte azért eddig "elmenni" érte, olyan érdekes volt, mégha nehéz is.

máj. 10. 09:48
 13/20 anonim ***** válasza:
33%

Azt értem, de te akkor is motivált voltál, a kérdező pedig nem érzi magáénak szakot. Már az emelteket is részben kényszerből tette le

Értem mit akarsz mondani, de nem ugyanaz a két eset

máj. 10. 09:57
 14/20 anonim ***** válasza:
17%
Esetleg ha van időd, nézz meg egy patikában egy napot, gyárba (gyárlátogatás), kórházba is benézhetnél. Persze megértem, ha valaki ott szeretné hagyni, én is így voltam, de fontos, hogy legyen b lehetőség is, mert akkor még ennél is rosszabbul fogja érezni magát.:/
máj. 10. 10:42
 15/20 anonim ***** válasza:
72%

Fúú kérdező, mintha magamat látnám 10 éve . Pont most gondolkoztam azon, hogy visszamennék az időbe és szívesen adnék egy pofont magamnak. Hogy miért ?

Én egy szegény családban nőttem fel, mindig is érdekeltek a természettudományok és a matek. Mindenhol azt hallottam hogyha orvos, mérnök, gyógyszerész leszel majd jól fogsz keresni. Jól is tanultam így belevágtam a gyógyszerész szakba. Nekem muszáj volt dolgoznom is mellette , szóval az életem az egyetemen és a munkahelyen való megfelelésből állt. Tönkre ment az akkori párkapcsolatom, lekoptak a barátaim , mivel sehova se tudtam elmenni, sem fejleszteni magam szociális téren. Most iszom meg a levét. Ha én visszamehetnék az időben könnyebb szakot választanék. Én végül otthagytam, és erőm se volt már más felé nézelődni . Egy régi csoporttarsammal jóba maradtam és ami a legmegdöbbentőbb volt, hogy annyit keres, mint én végzettség nélkül.

Ez az én történetem. Viszont én nagyon szerettem és érdekelt is , ha nem kellett volna dolgoznom én biztos végig csinálom. Azt kellene kideríteni, hogy miért hezitálsz? Bírod-e annyira a stresszt hogy mellette tudsz az életed többi területére is koncentrálni ? Ha igen maradj, ha nem akkor ne .

Az hogy gondolkozol azon, hogy döntést hoztál -e nem érv, ezen kb mindenki gondolkozik. Igaza van annak, aki azt írta változatos a munkakör , amit betölthetsz vele. Nincs olyan szak vagy munka , ami tökéletes.

Őszintén azt tudom neked tanácsolni, hogyha tudsz mellette élni, nem emészt fel és érdekel akkor ne hagyd ott. Az meg nagyon rossz ötlet hogy egy ideig dolgozol és majd lesz , ami lesz, tapasztalatból mondom hogy nem lesz semmi. Mindenképp csak akkor menj máshova ha van konkrét elképzelés .

máj. 11. 01:30
 16/20 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom. Nagyon nehéz döntés. Elég okosnak tartanám magamat ahhoz, hogy végig csináljam, viszont valamiért mégsem hoz lázba a dolog. A labor gyakorlatokat szeretem pl, de patikában tudom, hogy nem szeretnék dolgozni, mert nem izgat. Az ipari, kereskedelmi része ami esetleg érdekelne, vagy a gyógyszergyártás. Igazából azért hezitálok, mert tudom hogy egy nagyon jó szak, végzettség, elég okosnak is tartanám magamat, csak valamiért nehezen tudok elköteleződni mellette ennyi éven keresztül, de ez lehet csak a személyiségem hibája. :/ Amikor benne vagyok és csinálom akkor tudom hogy ez jó és jól cselekszek, de sokszor úgy érzem nem ez az élet amire vágyok. Egyszerűen borzasztóan nehéz.
máj. 11. 09:03
 17/20 anonim ***** válasza:
65%
Nagyon jó szak, és teljesen mást is csinálhatsz vele később, ha akarsz. Én adattudós (data scientist) vagyok, mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokat készítek, és az én szakmámban például hasítanak a magadfajták.
máj. 11. 09:06
 18/20 A kérdező kommentje:
Most mikor eldöntöttem, hogy most otthagyom, az elején nagyon megörültem, és boldog voltam, amolyan megkönnyebbültséget éreztem. De mikor jobban elkezdtem átgondolni mindent, akkor már láttam minden esetleges végkimenetelt, ezért mikor már egy csomót gondolok erre, akkor a vége mindig az hogy megint kilyukadok arra, hogy miért ne hagyjam ott.
máj. 11. 09:39
 19/20 anonim ***** válasza:
0%

Amit idősebb emberként tudok neked tanácsolni, hogy semmiképpen ne hagyd ott, amíg nem nyertél konkrétan felvételt más, hasonlóan értelmes szakra. Illetve nézz körbe egy kicsit, miket lehet még a diplomáddal kezdeni, mert biztos vagyok benne, hogy rengeteg sok mindent, olyasmiket is, amikről eddig még nem hallottál. Az egyetemen alap skilleket kell gyűjteni, és e tekintetben a pharma nagyon értékes szak. Az ex területi igazgatóm nagy multinál mikrobiológia PhD volt (köze nincs a cégnek semmilyen biotech-hez)! Nézd meg ezt a videót is:

https://www.youtube.com/live/Pn2pBJ1DvfM?si=7U2wKBAu9LBLY8SS

máj. 11. 10:03
 20/20 anonim ***** válasza:
56%

Kedves kérdező!

Egyrészt nagyon fiatal vagy még, teljesen normális, hogy vacillálsz a jövőddel kapcsolatban, másrészt ezek az érzések MINDEN gytk-ra vagy orvosira járó hallgatóban előjönnek egyszer.

Én gyógyszerész vagyok, a párom orvos.

Szerintem nagyon jól döntöttél, hogy nem orvosira mentél, mert oda hatalmas elhivatottság kell, nem csupán az egyetemi évek alatt, de a munkád során is. Rengeteg az ügyelet, álmatlan éjszaka, átdolgozott ünnepnapok, hétvégék, valamint sokat kell tanulni egyetem után is.

A gyógyszerészi diploma értékes, nagyon sokféle területre tudsz vele menni. A motiváció is nagyon sokféle lehet: van, aki tényleg a státusz, doktori cím miatt vág bele, van aki pedig imádja a kémiát és ezt a területet. Sajnos az egyetem első kettő évében alapozás van, nem látsz szakmai dolgokat még.

Én úgy veszem le a szavaidból, hogy jót tenne egy szakember segítsége. Hidd el, rengetegen vagyunk/voltunk még így, hogy segítséget kértünk, mert elakadtunk.

Szerintem ragadd meg azt a pár dolgot, ami miatt szeretnéd (ha pénz a motivációd, akkor az) és szorítsd össze a fogaidat, mert végig tudod csinálni. A diploma hasznos, utána dolgozhatsz más területen is akár.

Nagyon ritka az, hogy valaki penge kémiából, ezt mindenképp használd ki, mert kapkodnak érted majd a munkáltatók.

Az anyagi részéről pedig annyit, hogy 2 éve vagyok gyógyszerész és szülői segítség nélkül sikerült lakást vásárolnunk hitelmentesen. Nem keresek kevesebbet, mint a férjem..

Ha bármilyen kérdésed van, vagy esetleg szeretnék beszélgetni írj nyugodtan! :)

máj. 16. 09:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!