Van valaki, aki jártas a doktori képzésben vagy tudja hogyan lehet bekerülni az egyetemi életbe?
"Szeretnék doktori iskolába jelentkezni, viszont nem vagyok tanár."
És? Ennek mi köze van a doktori iskolához? Nem tanárnak kell lenni hozzá, hanem elvégezni az alap (BSc) és a mesterképzést (MSc) majd jelentkezni a doktori iskolába (PhD).
"Az lenne a kérdésem, hogy ha ledoktorálok, maradhatok-e esetleg az egyetemen óraadónak, vagy ez mitől függ, hogy ki maradhat tanítani az egyetemen és ki nem?"
Már a doktori képzés során is tarthatsz gyakorlatot, laborokat. A doktori képzést követően pedig alkalmazhat az egyetem mint oktató. Természetesen abban az esetben ha szükség van oktatóra és megütsz egy bizonyos szintet. Egyébként legtöbb esetben oktatás mellett kutatóként szoktak tevékenykedni (párhuzamosan) az adjunktusok / docensek.
#3 Ez erősen területfüggő, nyilván ég és föld a kilátási lehetőség egy egyiptológus PhD-t végzett vagy egy matematikus PhD-t végzett között. Utóbbit tárt karokkal fogadják a multik, bankok, versenyszféra elemzői, adattudós, ML fejlesztő, modellező stb... pozíciókban, de szintén el tud helyezkedni a legtöbb kutatóintézetnél valamilyen érdekes projekten vagy mérnöki irodákban, szoftverfejlesztő cégeknél stb...
Nyilván egy kevésbé felkapott területen szűkebbek a lehetőségek, de általánosságban elmondható, hogy különböző szakmai folyóiratoknál, illetve kutatócsoportoknál (vagy laborokban) lehet elhelyezkedni vele.
Viszont PhD alatt azért elég széles kapcsolati hálót tud kiépíteni az ember + portfóliót összehozni (publikációk, konferencia előadások, oktatási gyakorlati tevékenység stb...) szóval engem azért meglepne ha valaki doktori végzettséggel nem találna munkát. Még olyan emberek is el tudnak helyezkedni akiknek elég ritka és spéci területről (pl: őslénykutató, algológus stb...) szerezte a PhD végzettségét (nyilván nem milliós fizetésért, de általában akik ilyen területre orientálódnak nekik a hobbijuk a munkájuk szóval az kompenzálja őket)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!