Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Vizsgaidőszak van és egyszerűe...

Vizsgaidőszak van és egyszerűen annyira szörnyen érzem magam tegnap 8 órát tanultam úgy érzem semmivel nem vagyok elorebb . Közel 400 oldalt kell tanulnom de egyszerűen annyira felek hogy nem vegzek már most mielőtt nekialltam is panikolok.?

Figyelt kérdés
… össze folynak a napok az éjszakákkal és ez a pánik és félelem és ez a zaklatott lelkiállapot a rettegés tőle hogy nem vagyok képes rá . Nem jutok előre nem tudtam nekiállni ma . Pedig tudom hogy tudnom kell a 30 oldalt plussz meg rengeteget kívülről . Azt se tudom hogy álljak neki fáradt vagyok sírni tudnék ha arra gondolok hogy nem tartok sehol ma sem.. jön s karácsony és meg kevesebb lesz az idom. Nem tartok sehol sírni tudnék nem tudom mit csinaljak hogy jobb legyen . Próbálok mely levegőket venni próbálok nekiállni probalom vissza állítani a napom hogy ne fel 5 kor ebredjek délután ne reggel fekudjek le amikor már nem megy egy betű sem a fejembe . Csak össze vagyok zuhanva . És úgy érzem minden perccel közelebb van a vizsga a bukás és ez annyira elkeserit . Nem tudom hogy hozzam magam helyre . Tudom hogy nagyon zavaros . De nincs valaki aki hasonlóan érez érzett? Mi az ami segíthetne?

2023. dec. 21. 19:35
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Kedves 8 -as! Először egy írásbeli beugró aztán szóbeli vizsga római jogból!
2023. dec. 22. 00:20
 12/21 A kérdező kommentje:
Kedves 9-es nagyon jól esik hogy ezt mondod ! Ma próbáltam pihenni ! Az a baj hogy nagyon sok időt töltök egy egy résszel és nem végzem az eredetileg arra a napra szállt anyagmennyiséggel.
2023. dec. 22. 00:22
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Én magam is egyetemistaként bajban vagyok a "magolós" jellegű tanulással, ezért ki kellett fejlesztenem rá megoldást.

Az alábbi megoldás született:

* Éjjel sohasem tanulok. Mindig délelőtt kell kezdeni, estefelé meg befejezni. Ez olyan napi 6 óra tanulás max.

* Tanulás közben, ha nehézzé válik a fejem, akkor lazítok kicsit. Megiszok egy pohár vizet, vagy épp megebédelek, megnézem van-e valami új fb-n.

* Hogyha van valami, amit folyószöveggel írtak körbe, jó hosszan, akkor nem az egész folyószöveget próbálom bemagolni, hanem logikusan kiválogatni a lényeget. Kiírom magamnak egy külön lapra, így pl. sikerül 5 oldalt 1 oldalba besűríteni, saját szavakkal megfogalmazva.

* A lényegtelen részeket meg se nézem, meg se próbálom megtanulni.

* Használom a félév közben, órákon írt jegyzetemet, meg a tanár által kiadott anyagot, persze azt is rövidítve.

* Logikai kapcsolatokat építek ki, megpróbálom az összetettebb részeket egyszerűbb részekre történő hivatkozások sorozatával helyettesíteni az agyamban. Mondjuk ez csak akkor használható, ha bonyolultabb részeken kevés a kivételes eset.

* Ha a vizsga gyakorlati vizsga, akkor a gyakorlathoz nem tanulom meg az elméletet. Pl. ha van egy matek képlet, akkor azt tanulom meg csak. Ha mégis szükséges elmélet, akkor arra kifejlesztek egy gyors agyi gépesítési / automatizálási megoldást.

A fentebbi megoldással pl. a 400 oldalas anyagot be tudom sűríteni 50-60 oldalba.

Vizsgázási irányelvek:

* Hogyha egy vizsga túlságosan közelinek tűnik (a megtanulandó anyag függvényében), akkor meg se kísérelem felvenni. Helyette akkor elkezdem a tanulást az utána következő alkalomra, szellősebben tanulva. Úgy jobban megmarad. Persze ez csak akkor alkalmazható, ha 1-nél több vizsgát írnak ki.

* Hogyha nem épp az utolsó vizsgaalkalomra készülök, akkor kicsit lazábban veszem. Ilyenkor bár ott van a tudat, hogy nem sikerül, de így nem is aggódom rajta annyira, kevésbé stresszelek, jobban megmarad az anyag.

* Hogyha az adott tárgyból történő esetleges bukással nem kerülök jelentős csúszásba, és felvehetem kövi félévben vizsgakurzusra, tehát nyugodtan megbukhatok belőle, akkor szintén lazábban veszem (persze nem úgy kell érteni, hogy le se tojom). Kevésébe stresszelek, így jobban megmarad az anyag.

"Izgulási" irányelvek:

* A vizsgán izgulok, nem előtte 1 héttel. Ez sajnos elkerülhetetlen, de legalább ott van a fejemben az anyag, így ha az adott vizsga nem is sikerül (mert túlságosan izgulok), akkor legalább a következőre kevesebbet kell tanulni, szinte csak átnézni az anyagot. Mindössze a kevésbé sikeres részeket kell újratanulni.

Másik vizsgával történő összeférhetőségi irányelvek:

* Szabály szerint 1 nap max. 1 "magolós" tantárgyból tanulok, függetlenül a tanulnivalók számosságától. Esetleg, ha mondjuk van beadandó egy másik tárgyból, akkor azt este csinálgatom, nappal pedig a "magolós" vizsgára tanulok.

* Amennyiben lehetséges, akkor igyekszem elkerülni, hogy "magolós" vizsgáim legyenek egymáshoz időben nagyon közel. Persze azt betartom, hogy sosem a legutolsó alkalomra gyúrok.

2023. dec. 22. 00:37
 14/21 A kérdező kommentje:
Ez eléggé jól hangzik . Sajnos csúsznek ha nem sikerulne a római jog . Természetesen mehetek meg maskor is vizsgazni de akkor bele csúszik egy másik vizsgába 4 vizsgám van 3 nagyon nehéz . A másik vizsga szinten több mint 500 oldalbol van. Probalom lerövidíteni de ahogy kiirom és jegyzetelem rengeteg időt elvesz
2023. dec. 22. 02:36
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Ilyenkor kijegyzetelni szerintem mar idopocsekolas. Szuk az idod, en a konyvbol vagy kesz jegyzetbol tanulnek. Azert van a szorgami idoszak, hogy a tananyagot akkor dolgozd fel, jobb esetben ilyenkor az ember mar csak ismetel. A teli vizsgaidoszak az unnepek miatt meg egyebkent is horror. Egyebkent a joghoz is logikus gondolkodas kell, ha csak magolsz akkor az egy remalom.
2023. dec. 22. 12:30
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Még annyit hozzáteszek az előbbi mondandómhoz, hogy a kijegyzetelést úgy fogom fel, mint egy tanulási ciklust. Vagyis amit már kijegyzeteltem egyszer, azt már átnéztem egyszer, annak van nyoma a fejemben. Vagyis az nem elvesztegetett idő.

Gondolom akkor a többi vizsgád is ilyen jog-jogféle vizsga.

Legjobb dolog szerintem, amit tehetsz, hogy akkor most nem ásod bele magad mind az 1000-1500 oldal bemagolásába, hanem akkor így végigfutsz a leghosszabb anyagokon, és kijegyzeteled őket. Ez így kb. 2 nap. Közben össze is fésülheted a saját órai jegyzeteiddel meg a tanár által kiadott anyaggal a dolgokat, az is ad némi egyszerűsítési lehetőséget.

Akkor utána pihensz 1 napot, és újult erővel állsz neki tanulni, de nem az 1000 oldalt, hanem a 200 rövidített oldalt, amit kijegyzeteltél.

Ezzel a dologgal legalább szívességet teszel magadnak januárra is, hogy akkor nem kell ebben a vizsgaidőszakban többet lexikonnyi anyagokat átnézned.

2023. dec. 22. 12:43
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy #13 voltam. (#15 másik válaszoló volt)
2023. dec. 22. 12:44
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Én most a későn fekvős későn kelős dologhoz szólnék hozzá, a többihez már adtak mások tanácsot.

Én is ilyen vagyok, izgulok is, amúgy is rossz alvó vagyok, szóval vizsgaidőszakban mindig totál felborítom a bioritmusomat. Annyit tanácsolnék, hogy most már egyik napról a másikra ne próbáld ezt teljesen visszafordítani, mert max. úgy lehetne, ha egy nap kb. semmit nem aludnál és másnap korán lefeküdnél, de mivel hulla lennél, ezért ezzel egy nap tanulás is kiesne. Azt javaslom, hogy feküdj le mindennap félórával-órával korábban, mint előző nap, másnap pedig kelj is fel ugyanennyivel korábban. Mindig lőjj be magadnak egy időpontot, amikor abbahagyod a tanulást, és lefekszel aludni, mert egy idő után már úgysem effektív, és sokat nem segítesz vele, ha tovább fent maradsz, de aztán utána tovább is alszol. Ha kell, vegyél be altatót vagy valami elalvást segítő dolgot.

2023. dec. 22. 16:50
 19/21 A kérdező kommentje:
Mindenkinek nagyon szépen Koszonom a válaszokat. Megpróbálok most így az ünnepek után minden tőlem telhetőt megtenni meg az is lehet hogy lemondom a szilvesztert . Sajnos lebetegednem is sikerült .
2023. dec. 27. 05:18
 20/21 anonim válasza:
100%
Mi történt azóta a vizsgával kapcsolatban?:)
jan. 11. 02:34
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!