Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Érettségi írásbeli helyett 2...

Érettségi írásbeli helyett 2 darab szóbeli tétel húzása?

Figyelt kérdés

Szerintetek érdemes lenne biológiából 2 szóbeli tételt húzni és ezzel kiváltani az írásbeli vizsgát?

Mennyivel könnyebb a szóbeli vizsga az írásbelinél?

2023. aug. 22. 13:34
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Igen, diszlexiás, diszkalkuliás és diszgráfiás vagyok. (A kérdésemre kell válaszolni, nem találgatni!)
2023. szept. 7. 16:29
 12/24 anonim ***** válasza:
Nem találgattunk volna, ha ezzel kezdted volna. Amennyiben ilyen problémád van, és az igazgatónak/ kormányhivatalnak (ha már leérettségiztél, és ismétlő érettségizel akkor korm. hivatal. Ha első érettségid akkor igi) jelezted, és meg is adták a felmentést, akkor szerintem szóbelit válaszd.
2023. szept. 7. 16:50
 13/24 anonim ***** válasza:

"A fentiek értelmében a mentességek esetében a döntés joga és felelőssége az érettségi jelentkezést fogadó intézmény igazgatójáé, tehát a mentességre vonatkozó kérelmet (emelt- és középszinten egyaránt) a szükséges igazolásokkal együtt az érettségi vizsgára történő jelentkezéskor kell benyújtani a jelentkezést fogadó intézményhez, és az intézmény igazgatója az érvényes szakvélemény alapján dönt arról, hogy milyen mentességeket engedélyez a vizsgázónak. Az igazgató nem térhet el a szakértői bizottság javaslatától, mivel erre a jogszabályok nem adnak számára felhatalmazást. A szakértői vélemény a keltezése napjától érvényes. A döntést befolyásolnia kell annak is, hogy a tanulmányok során a diák teljesítményét milyen módszerekkel mérték, értékelték. Amennyiben a rendelkezésre álló szakértői vélemény alapján nem lehetséges pontosan meghatározni a tanuló számára adandó mentességeket, úgy a szakértői véleményt kiállító bizottsággal kell egyeztetni a lehetőségeket."

Én csak azt nem értem, hogy a szakértői véleményedben elvileg részletesen szerepel, hogy mikor milyen könnyítéseket javasolnak számodra, mik alól kéne felmenteni, stb. Elméletileg az iskolaigazgató ezek alapján döntött, amikor a középiskolai tanulmányaidat érintő pontos könnyítéseket meghatározta. Az érettségi kapcsán is úgy dönt, hogy ugyanezt a szakértői véleményt és az eddig alkalmazottakat veszi figyelembe. Magyarul ha eddig is fel voltál mentve az írásbeli számonkérés alól, akkor az érettségin is ez lesz a helyzet. Ha nem, akkor pedig valószínűleg nem véletlen nem voltál eddig sem felmentve. Nekem nem úgy tűnik, hogy rád lenne bízva a döntés. Vagy minden felmentés ellenére is mondhatnád azt, hogy inkább írásbelizel? Valaki javítson ki, ha hülyeséget mondok/kérdezek, tényleg szeretném megérteni.

2023. szept. 7. 17:02
 14/24 anonim ***** válasza:

Én amint mondtam diszkalkuliás vagyok, és a szakértői véleményemben benne van, hogy 30%-kal több idő érettségin, és a számolási feladatok alóli mentesség. Tavaly, mikor emelt bioszoztam, kérdeztem az igit, hogy van -e lehetőség két szóbeli tételezni, és azt mondta, hogy mivel a szakértői véleményemben nincs benne, így nem tehet kivételt ő sem azzal, hogy megadja.

Így a kérdezőnek is akkor jár ez, ha szerepel a szakértői véleményben.

2023. szept. 7. 17:07
 15/24 anonim ***** válasza:
#14 Igen, ebben a részben biztos voltam (13-as vagyok). Inkább azt nem értem, hogy ha eddig is fel volt mentve a kérdező az írásbeli számonkérés alól, akkor most hogy merül fel egyáltalán, hogy írásbelit ír? Dönthet így annak ellenére is, hogy fel van mentve? Tehát te, #14, dönthettél volna úgy, hogy nem kéred a +30% időt, vagy hogy mégis megcsinálod a számolásos feladatokat?
2023. szept. 7. 17:19
 16/24 anonim ***** válasza:

Nem, nem dönthettem volna így. bár van értelme is azért:D miért döntene valaki úgy pl az én esetemben, hogy akar számolni egy érettségin, aminek azért tétje van, úgy, hogy nem tud:D

Ebből kifolyólag szerintem logikus lenne az is így, hogy a kérdező sem dönthet. Értelmetlen lenne ilyen “lehetőséget”bárkinek megadni.

2023. szept. 7. 17:42
 17/24 A kérdező kommentje:
Az egy sensitive adat, amihez külön kérvényt kell benyújtani. Ha ezt nem tettem volna meg, akkor nem kaptam volna meg.
2023. szept. 7. 18:15
 18/24 anonim ***** válasza:

tessék?

Szakértői véleményeden szerepel az “írásbeli kiváltása szóbelivel”?

2023. szept. 7. 18:27
 19/24 anonim ***** válasza:
#17 Mi szenzitív adat?
2023. szept. 7. 18:51
 20/24 anonim ***** válasza:
itt nekem vmi nagyon fura. Ha neked a szakértői papírodon szerepel valami ajánlás akkor azt meg kell adniuk, nem kell neked kérelmezni semmit.
2023. szept. 7. 18:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!