Most jöttem gyereknevelésiről tanítani.16 gyerek van az osztályomban, két tanítónőtöl kaptam őket (8 egyiktől,8 másiktól). Elemi harmadikosok, és sehogy nem tudok közös hangot találni velük, az az érzésem, hogy sokszor el akarnak űzni. Mit tegyek?
Elég tömör a kérdésed és így nem is lehet válaszolni. Határon túli vagy? (nem mintha ennek jelentősége lenne, de valahogy úgy veszem ki a szóhasználatodból.)
Mindenesetre higgyél magadban, ha lélekben erős vagy, nem tudnak "elűzni". Neked lenne való valami agykontrol tanfolyam, amiben én eléggé fenntartásokkal hiszek, de szerintem önbizalomerősítőnek jó lehet.
Egy új pedagógusnak a régi megszokott, pláne megszeretett helyett mindig nehéz dolga van: össze kell csiszolódni. Igyekezz nekik élményeket adni: szórakoztató feladatokat, sok játékot, délutáni közös programokat, pl valaminek az előadását, kirándulást. Suliidőben mesélj nekik: a mesének varázsereje van, le is nyugszanak tőle, énekelj nekik, ha tudsz, vagy rajzolj, csak úgy - és tágra nyitott szemmel fognak csodálni. Ne kiabálj, halkan, esetleg csak tekintettel vagy éppen érintéssel fegyelmezz - eljut a címzetthez. Egyénileg és kis csoportokban beszélgess velük, hogy megismerd őket: aki a teljes osztályban nagy gazember, az négyszemközt bűbájos kezesbárány. Dicsérd őket, érezzék a szeretet, mindenkiben keresd meg azt, amiben ő jó, nem biztos, hogy a tanulás, de lehet, hogy szépen énekel, rajzol, meglocsolja a virágokat, kérés nélkül felveszi a földről a leesett tárgyadat - bármi. Ne veszítsd el a reményt, még írhatsz részleteket, mert így a levegőben tapogatózunk.
Te elég goromba vagy, kérdező! Ennyi az össz hozzászólásod? Én meg a lelkemet kiteszem, hogy válaszoljak neked! Így nem csodálom, ha nem szeretnek a gyerekek! És ne miránk haragudj, azért mert Erdélyben élsz, és ne csodálkozz, ha itt más a szóhasználat. Betűszavak úgyismint gyes igenis vannak a magyar nyelvben, ez nem jelent valami alacsonyabb rangú nyelvet!
Több türelem és kevesebb sértettség kéne neked, ha boldog akarsz lenni!
Kedves Kérdező!
Ha te beszéled a magyart, akkor mi milyen nyelven írunk neked? Azért kérdem, mert nem találom a cirill betűket a billentyűzeten. És attól, hogy te erdélyi magyar vagy, még nem jelenti azt, hogy "magyarabb" vagy, mint a Magyarországon élő honfitársaid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!