Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A gimnázium elvégzése után...

A gimnázium elvégzése után lehet még papírt szerezni a diszkalkuliámról?

Figyelt kérdés

A matek végig nagyon rosszul ment, éppen hogy átmentem 25 ponttal az érettségin (ezt is rengeteg gyakorlással értem el).

Jövőre újraérettségiznék, de félő hogy az új rendszerben a gyenge matek eredményem miatt buknám el a felvételit.

Így utólag még kaphatok belőle felmentést? (az lenne a cél hogy kiválthassam a matek érettségit valamilyen másik tárggyal)

2023. aug. 1. 10:46
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
#10 én nem így tudtam. Ezek szerint a közepeket teljesen felesleges újraírni, mert úgy sem lehet változtatni rajtuk a pontszámításnál?
2023. aug. 1. 17:04
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Akkor rosszul tudtad:

[link]

Nem a szint a lényeg, hanem hogy mi a felvételi tárgy. Pl. tegyük fel, hogy XY kémiával és biosszal menne orvosira. Ezek a felvételi tárgyai, ezekből számítják az érettségi pontot (az tök mindegy, hogy emeltek-e, bár az orvosis példában nyilván azok). Mivel neki nem kell a töri érettségi, ezért teljesen felesleges azt újraírnia, hiszen (ahogy a linkelt oldal is írja), a tanulmányi pontoknál az érettségi átlag számolásához a tanúsítványt nem veszik figyelembe. A bioszon és a kémián lehet értelme javítania XY-nak, de a törin felesleges.

2023. aug. 1. 17:14
 13/21 A kérdező kommentje:
Rendben ezt nem tudtam, akkor köszönöm.
2023. aug. 1. 17:17
 14/21 anonim ***** válasza:
20%
Nincs igazatok. A férjem kettesre érettségizett matekból. Majd 10 év múlva kitalálta, hogy felvételizni akar mérnöknek. Újraírta a matekot, 4-es lett neki, azt számították be, és fel is vették. Hogy az érettségi bizonyítványt nem írják át, az meg kit érdekel.
2023. aug. 1. 18:15
 15/21 A kérdező kommentje:

#14 de az más, mert ott a matek a felvételi tárgy.

Engem érdekelt volna az érettségi átlag

2023. aug. 1. 18:55
 16/21 anonim ***** válasza:
74%

#14 Nem érted, amit írtam, pedig azt hittem, az orvosis példa elég egyértelmű lesz. Felvételi tárgynál nyilván számít a javított eredmény, márpedig mérnök szakon a matek felvételi tárgy. Egyéb tárgyakból viszont csak az érettségi átlagot számítják, azon pedig nem lehet javítani. De nem nekem kell igazat adnod, ott van a linkelt oldalon a hivatalos szabályozás.

#15 Nyugi, meglepően kevés pontot lehetne azon javítani, ha kiszámolod.

2023. aug. 1. 19:07
 17/21 anonim ***** válasza:
0%
De hol kell az érettségi átlag a felvételihez? Tantárgyak számítanak, amit vagy te választasz, vagy az egyetem adja meg, hogy miket kérnek.
2023. aug. 1. 19:56
 18/21 anonim ***** válasza:
45%

#17: Nézz utána, hogy miből áll össze a felvételi pontszám. Felvi.hu-n érthetően le van írva minden...

Nekem van olyan ismerősöm aki több mint 100 ezret költött arra, hogy a közepeket újraírja mert 12-ben nagyon elrontotta őket és állatorvosira készült, ahova ugye baromi magas pontszám kell. Mindegyik tárgyon sikerült is 20-30%-okat javítania, de a pontja ugyanannyi maradt, mert az egyetem által előírt biosz-kémia emeltet viszont nem ismételte meg. Szóval kvázi kidobott pénz volt az egész, amit simán megspórolhatott volna ha valaki időben figyelmezteti erre a szabályra.

Amúgy szerintem azért viszonylag sok plusz pontot lehetne szerezni az érettségi átlag javításával is. Másik ismerősöm (aki szintén állatorvosira jelentkezett) csak az emelt bioszt írta újra, de ő sem tudott erről a szabályról, ezért a magasabb százalékú biosz emelttel számolta az érettségi átlagát és amikor a felvi kiírta a hivatalos pontszámát akkor jött a nagy pofára esés, hogy az előzetes pontszáma 6 ponttal magasabb volt mint a felvi által írt hivatalos pontszám és kb pont ennyivel csúszott le idén az államis ponthatárról. Ha ez megengedett lenne és valaki mind az 5 tárgyat újraírná, akkor simán lehet javítani vele 10-20 pontokat is akár.

2023. aug. 1. 23:15
 19/21 A kérdező kommentje:
#18 de akkor jól értem, ha a két emeltet újraírom, akkor az újraírt jobb eredménnyel lehet duplázni és azt veszik figyelembe?
2023. aug. 1. 23:20
 20/21 anonim ***** válasza:
76%
Igen. Az érettségi pontokhoz be lehet számíttatni a tanúsítványokat és ugye duplázásnál az érettségi pontokat kétszerezed.
2023. aug. 1. 23:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!