Mit kellene tanulnom, ha gyermekek segítése a célom?
Sziasztok!
Jelenleg még gimnazista lány vagyok. Rengeteget gondolkoztam már a jövőmön, de nem jutottam azon kívül semmire, hogy gyerekekkel akarok foglalkozni, segíteni nekik. Legyen ez bármilyen téren. Ebben sokat inspirált egy tiktokon megtalálható lány is, aki autista (és nem autista) kisgyerekeknek tart foglalkozást.
Nyaranta elég sok időt töltök kisgyermekek között táborokban, vagy csak úgy (barátok kistestvérei felügyelete pl), és ezen idő alatt megtanultam, hogy néha csak egy kis érzékenyítés, más jellegű figyelemre van szüksége egy problémás lurkónak is.
Régebben azt hittem, hogy a pedagógia lesz nekem a megfelelő, de látva a mai helyzetet az oktatásban nagyon elbizonytalanodtam.
Mégis meg akarom találni a nekem való szakot, amin tovább tanulhatok.
Ha valaki ilyenben foglalkozik, vagy csak tudna ajánlani, hatalmas segítség lenne egy fiatal lány jövőjének megalapozásában.
A gyógypedagógián kívül nekem a konduktor, gyermekorvos és esetleg a logopédus szakmák jutnak eszembe.
Talán még a pszichológia is jó lehet számodra, de oda manapság óriási a túljelentkezés és nehéz kezdőként elhelyezkedni.
Pszichiáter, aki ADHD-vel és autizmus diagnosztikával foglalkozik. Az autizmust már jobban felfedezik, és gyakrabban, viszont egy két orvoson kívül az országban az ADHDval senki nem foglalkozik kb, és a legtöbb pszichológusnak és pszichiáternek eszébe sem jut! Ahogy a lightos spektrumzavar sem. Nyilván az esőember típusú gyerekekről mindenki megmondja, ahhoz nem kell orvosnak lenni. De egy magasan funkcionáló autistát sem ismernek fel legtöbbször a pszichiáterek pszichológusok. Nekem ez tönkretette az életem, pedig ha gyerekkoromban felfedezik, hogy ADHD-s vagyok, és spektrumzavaros, akkor most bármilyen diplomám lehetne, és 3 nyelvet beszélnék. Így utólag visszagondolva pedig, nem egy osztálytársam volt akiben hatalmas potenciál volt, de elzüllött a tehetsége, egészen biztosan ADHD miatt! Nem lusták voltunk, csak ritalinra lett volna szükségünk.
Ráadásul brutális várólista van ezekhez az orvosokhoz, aki államiban csinálja, (SOTE) ott akár közel 2 év.
Segíteni akarsz gyerekeken? Foglalkozz ezzel, amivel alig foglalkozik valaki.
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Az elsőre nem is mondok semmit, remélem nem fog gyermekek közelébe kerülni…
Igen, Fanni ,,nénire” gondolok 😊 Számomra nagyon inspiráló!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!