Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Van itt olyan, akinek elektív...

Van itt olyan, akinek elektív mutista a gyermeke, és most kezdte a gimnáziumot?

Figyelt kérdés
Arra lennék kiváncsi, hogy vette az első napok akadájait. Az én lányomat az osztálytársai fogták ki egyből. Borzalmas ez a tehetetlenség. És azt is lerombolják, amit eddig elértünk nálla.

2022. szept. 4. 10:46
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Elsődlegesen az osztályfőnök feladata lenne, hogy az ilyen normálistól eltérő helyzetekre felhívja az osztály figyelmét, valamint megtanítsa őket ennek kezelésére. De gondolom az osztályfőnök még életében nem találkozott ilyesmivel, pláne nem fog az egyébként is leterhelt tanár még ezzel is foglalkozni.

Sajnos nincs más megoldás; másik iskolát kell keresni, ha a helyzet nem oldódik meg magától (amire egyébként nem sok esély van).

Ha a mutizmus olyan mértékű, hogy nem tud iskolába járni, akkor kérvényezni kellene magántanulói státuszt, esetleg az orvosolná a problémát.

2022. szept. 4. 11:05
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem se lenne szabad egy ilyen gyermeket csak úgy random bedobni egy osztályba. Minimum az osztályfőnöknek + iskolapszichológusnak kellene felkészítenie minden egyes tanárt egyenként + az osztályt akár több beszélgetésen keresztül a helyzetre. Speciális iskola sem rossz ötlet. Pszichiáterétől kérjetek tanácsot.
2022. szept. 4. 11:29
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
#2 egyáltalán nincs Magyarországon keret arra, hogy ilyenre felkészítsenek egy átlag pedagógust. Nálunk, is van olyan az osztályban, akiről nem tud, hogy ilyen problémája van-e, de szó szerint senkivel nem beszél. Ez már csak azért is probléma, mert akárhányszor csoportmunka van, akinek vele kell dolgoznia mindig megszívja, mert annyira lehetetlen vele a kommunikáció. Ilyen problémával sajnos soha nem lehet valaki egy osztályközösség része
2022. szept. 4. 13:31
 4/6 A kérdező kommentje:
És ha nem is vogadják el egyáltalan az ilyen gyerekeket? Ha már az első nap letámadják, gúnyolják? Az elfogadás, a megértés hova a csudába tünt. Nem lett volna gond, olyan szépen haladt. A tanárok tudnak a problémáról, nem velük van a gond.
2022. szept. 4. 13:46
 5/6 anonim ***** válasza:

#4, sajnos a kamaszok nagyon kegyetlenek tudnak lenni, kisebb dolgokért is rekesztettek ki másokat. Ráadásul a középiskola olyan, hogy mindenki tiszta lappal kezd, senki nem ismer senkit, megy a klikkesedés. Ha a gyermeked nem fér be egyik klikkbe se, akkor sajnos így járt.

Tudják egyáltalán az osztálytársak, hogy ez egy zavar, és nem csak azért nem akar beszélni, mert mondjuk „lenézi őket”?

Én járok egy lányhoz matekot korrepetálni, sajnos nagyon nehezen megy, mert két szónál többet nem hajlandó beszélni, azt is suttogva, de betudtam annak, hogy zűrös a családja, és ezek a dolgok így ütköznek ki rajta, és eddig én sem tudtam, hogy ez egy létező „betegség”.

2022. szept. 4. 15:32
 6/6 anonim ***** válasza:
Elfogadás, megértés, soha nem létezett, már nem bántásképpen mondom. 25 éves vagyok, kiszámolhatod mikor voltam első osztályos. Semmi bajom nem volt, azontúl, hogy masszív allergiás emberként saját ételt kellett vinnem, nem ehettem semmi más iskolai kaját, és nem mehettem kirándulásokra - egyrészt egy tanár sem vállalta a befulladás veszélyét, másrészt nem romlandó étel csomagolása is probléma volt. Kötelező néptáncon nem akarta a többi gyerek megfogni a kezem, hogy nehogy elkapják az allergiát, nem ülhettem ebédnél az osztálytársaimmal, mert nem fogadtak be, merthogy én mást eszek, mint ők, állandóan ment a csúfolódás, kirekesztés, és mindenhol ez volt, hiába volt több iskolám. Engem is teljesen tönkretett az iskola. Soha nem volt önbizalmam, és szerintem már nem is lesz, barátom igazából csak 1-2 van, ösztönösen kerülöm a társaságokat. A rengeteg bántás ráadásul pszichésen megviselt, és elkezdtem hadarni, dadogni, holott eredetileg kicsinek nem voltam beszédhibás, de a mai napig beszédhibás maradtam, noha sokat javult, és törekszem én is a javulásra, de nem telt el érettségi óta még elég idő, azt hiszem. Utólag az lett volna a legjobb, ha magántanuló lehetek, mert a matekon kívül amúgy mindig minden négyes-ötös volt, és tudtam egyedül tanulni. A te lányod esetében, ha befér speciális iskolába, esetleg még az lehetne jó, másnem a következő tanévtől, addig meg magántanulóként lehetne. Csak persze egyedül tanulni, meg eleve otthon lennie valakinek vele és segíteni, egy nagyon nehéz feladat, legtöbbeknek nem megoldható. De vagy ez az út, vagy teljesen tönkreteszik. Szerintem. Ne haragudj, de borzasztóan szerencsés osztályt és jó tanárokat kell kifogni ahhoz, hogy egy gyerek "kilógása" a sorból ne tegye őt tönkre.
2022. szept. 4. 18:58

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!