443 pont elég lehet a Semmelweis egyetem általános orvos szakjára idén?
Szerintem is necces idén ennyi ponttal, de nyugodtan hagyd első helyen, ha ezt szeretnéd a legjobban. Felvételi szempontjából nem jár előnnyel az, hogy első helyen jelölted meg a szakot, csak a pontokat nézik. Ennyi ponttal nem kell attól félned, hogy sehova se fognak felvenni.
(Esetleg ha a POTE van második helyen azt érdemes megfontolni, hogy első helyre rakod-e, mert ott az első helyes jelentkezőknek ingyenes a koli és meg lehet pályázni a rektori ösztöndíjat, amit ennyi ponttal jó eséllyel megkapnál.)
#6: Jogos, de idén felemelték 300-ra a rektori ösztöndíjat kapók számát, úgyhogy valószínűleg már sokkal kevesebb ponttal felvettek is meg fogják kapni.
Szerintem azért nem olyan nehéz bekerülni koliba. Én 4 órára laktam Pécstől, nagycsaládosak vagyunk, de nem lett túl magas felvételi pontszámom, mégis felvettek az elsőnek megjelölt koliba. Gimis osztálytársamat szintén ponthatár közeli pontszámmal vették fel, ők ráadásul nem is nagycsaládosak és ő is bekerült az elsőnek megjelölt koliba. A szobatársam pesti volt, kifejezetten jómódú családból származott, de neki is 2 tesója volt és nagyon jó ponttal jött, így őt is felvették az elsőnek megjelölt koliba. (Mindhárman orvosisok vagyunk és Szántóban laktunk.) Szóval szerintem akit 5 órás távolságból nem vettek fel, az valamit a jelentkezésnél ronthatott el. Nem azt mondom, hogy mindenkit felvesznek, de ha valaki messze lakik, vagy rossz anyagi helyzetű, vagy nagycsaládos, az azért jó eséllyel be fog kerülni valamelyik koliba. (Ezért érdemes az összes elérhető kolit megjelölni, nem csak egyet vagy kettőt.)
Illetve tavaly még tuti volt rá lehetőség, gondolom majd idén is kihirdetik, hogy akit esetleg mégse vesznek fel koliba, azok megpályázhatnak 10 hónapra albérlet támogatást. Nyilván nem a teljes bérleti díjat fedezik (kb a kollégium díjával megegyező összeget szoktak utalni), de tudtommal más egyetemek még ennyivel se támogatják az albérleteseket.
Ezzel nem meggyőzni akarok senkit. Egy pestinek/szegedinek/debreceninek csak ezek miatt nem is biztos, hogy megéri Pécsre menni, de akik egyik orvosihoz se laknak közel és koliban terveznek lakni, azoknak szerintem érdemes meggondolni, hogy Pécset írják első helyre.
#4-es!
Te egy jós vagy. 444 lett a ponthatár.
Sajnálom a kérdezőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!