Félrevezető vagy hibás ez a feladat a 2021 májusi földrajz középszintű érettségiben?
A feladat így szól: Az égitestekről szóló leírások amatőr csillagászok számára készültek. Nevezze meg a leírásokban szereplő égitesteket! Írja a megfelelő égitest nevét a meghatározások után a táblázatba!
A második égitest szövege pedig: B) Az első célpont az égen, melyet egy új távcső birtokosai "felfedeznek". Szinte bármekkora távcsővel lebilincselő látványt nyújt: megfigyelhetjük tengereit, krátereit, hegyeit, melyek estéről estére más képet öltenek.
A helyes válasz pedig: Hold
Na mármost oké, tudom, hogy az volt az első bolygó amit a távcsővel vizsgáltak, ez nyilvánvaló, de a szöveg azt is mondja hogy "estéről estére más képet ölt". A Holdról köztudott, hogy a tengelyforgási és Föld körüli keringésének periódusa pontosan megegyezik. Akkor viszont, hogyan tudja estéről estére más képét mutatni?
Szerintem arra gondolnak, hogy azért más és más, mert más területei vannak megvilágítva, tehát néha C alakú, néha D alakú, néha O alakú,…
Amúgy van egy librációnak nevezett mozgása is, ami miatt nem pontosan ugyanazt az oldalát mutatja a Föld felé:
[link] enwp.org/Moon#Position_and_appearance gif illusztráció
Ha már hibát keresünk ebben a feladatban, akkor az F résszel vannak egyértelmű problémák. Ugyanis ennek az érettséginek az időpontjában a Merkúr távolsága a Földtől valamivel kevesebb, mint 1 CsE volt, még a Vénuszé 1,68 CsE, tehát a Vénusz távolabb volt a Földtől, mégis az a helyes válasz.
[link] WA input: Venus distance from earth on 11 may 2021 15:00 CEST
[link] WA input: Mercury distance from earth on 11 may 2021 15:00 CEST
Két megjegyzés/észrevétel a 17:08-as válaszom kiegészítéseként:
1. A feladat mondatában nem a Hold mutatja más és más képét, hanem a Hold „tengerei, kráterei, hegyei”, ami tényleg igaz is, mert az éppen árnyékos oldalukat nehéz látni. (Igen, én is benéztem elsőre, mondjuk lehet, hogy kicsit megvezettél a leírásoddal. :) )
2. (Bár igazándiból ez csak fröcsögés, de azért érdekel a véleményetek…) Ha már oviban megtanulja mindenki, hogy a Föld kering a Nap körül, és a Hold a Föld körül, akkor miért van az, hogy (feltehetőleg nem egy) ember képes eljutni addig, hogy (természettudományos) érettségi feladatokat állítson össze, mégse gondoljon arra, hogy a bolygók keringésének milyen következményei lehetnek? Közben meg olyanokat mondanak, hogy az érettségi nem a lexikális tudás számonkérésére, hanem az összefüggések megértésének és alkalmazni tudásának a mérésére szolgál…
Az érettségiben a "fogyás és dagadás" jelenségre gondolt a megfogalmazás alapján aki írta a feladatot. Egyébként el lehetne mélyülni hogy tudományos értelemben helyénálló-e a feladat de ezt írtad a kérdésedben:
"Na mármost oké, tudom, hogy az volt az első bolygó amit a távcsővel vizsgáltak"
Szóval aki olyan hülye hogy a Holdat bolygónak tekinti arra kár pazarolni az időt.
Fogadd el hogy a Hold a jó válasz és gyakoroljad tovább az érettségit hogy ne bukj meg!
Köszönöm a válaszokat. Így valóban több értelme van a feladatnak. Félreértettem elolvasáskor és utána meg nem akartam megérteni, mert túlságosan hittem az igazamban, hogy a Hold nem lehet jó megoldás.
Utsó válaszolónak: Köszönöm hogy rámutattál, teljesen igazad van, de tisztában vagyok a holdak és bolygók közötti különbséggel. Siettem, nem figyeltem, bakiztam. Ennyi.
És ne aggódj miattam, 12-ből 11 próbaérettségim 90+ százalékos lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!