Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt szintű érettségi írás-és...

Emelt szintű érettségi írás-és szóbeli tételsorral ki tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Nem kell kidolgozott!

Idén ősszel teszek érettségit a tárgyból, érett felnőtt fejjel, s biológiát utoljára még az őskorban, 20 éve tanultam... De kell az egyetemi felvételihez egy emelt szint. Munka mellett tanulnám, így óriási dolog lenne, ha lenne tételsorom, máshogy nem is tudnék megbírkózni vele. Honnan/hogy/kitől szerezhető?

Esetleg van itt Valaki emelt szintű biológia érettségire készülő?

2023. ápr. 24. 16:33
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
#9: Ez az új, 2024 májusától érvényes követelmény. Ha most ősszel megy vizsgázni, akkor még a régi alapján kell készülnie.
2023. ápr. 24. 18:18
 12/24 A kérdező kommentje:
Mégis bele kellene valahogy idén suvasztani... Olvasgattam milyen változások kerülnek jövőre bevezetésre, Anyám borogass.
2023. ápr. 24. 18:25
 13/24 anonim ***** válasza:
#11 Igen, igazad van. Gondoltam, hogy nem sikerül elsőre helyesen értelmeznem az OH oldalán leírtakat. :)
2023. ápr. 24. 18:38
 14/24 anonim ***** válasza:
72%

Kiegészítés a szóbeli tételekhez:

A B tételek titkosak. (Miért? Ne kérdezd!) Különböző fórumokról lehet összebogarászni mik voltak 2005 óta.

De közös bennük, hogy szöveget, ábrát, táblázatot, grafikont tartalmaznak (ezek közül valamelyiket vagy többet). A kérdések pedig változóak: vagy kikershetők a szövegből, vagy semmi közük hozzá - változó arányban. De a kérdések konkrétak, és több (5-8) van belőlük.

A szóbeli A tételek leginkább az esszéhez hasonlítanak. Kevesebb (2-5) kérdés van, és azok alapján kell összeszedned a gondolataid. Az esszétől annyiban eltér, hogy nem írják oda a kérdések után, hogy melyik hány pontot ér (minek is segítenének?)!

Az A tételcímek valójában csak orientációs pontok. A zömében sok más (a címhez szorosabban vagy kevésbé kapcsolódó) téma is benne van. A 99-ből talán 10-15 az, ami tisztán csak arról a témáról szól. (Tehát 1-3 tankönyvi anyag).

Most összehasonlítottam az OH honlapján (oktatas.hu) lévő 2012-es és az új, 2020-as télejegyzéket. Nem találtam különbséget a címekben.

(Viszont a követelményrendszerben tényleg jelentős különbségek vannak, erre érdemes figyeeni, ha most nem jön össze azérettségi.)

Ja, a szóbeli tételek 20%-ának tartalmát minden évben megváltoztatáják. :-)

Sikeres felkészülést kívánok!

2023. ápr. 25. 08:35
 15/24 A kérdező kommentje:
Szuperek vagytok! Úgy döntöttem belevágok, és a 3 db Mozaik könyvet fogom használni, és Nahy Etele könyvét, valamint a bioszféra honlapot. Lehetségs, hogy részt veszek majd a bioszférán hirdetett nyári tanfolyamon is. Támpont lesz a még idén érvényes oktatas.hu-n szereplő követelményrendszer. Sikerülnie kell, bármennyire is lehetetlennek tűnik, mert a biológia mindig csúcsérdekfeszítő volt számomra, csak a pályaorientációban anno senki sem nyitotta fel a szemem. A vizsgázásban hosszú éves tapasztalatom van, szóval csak rajtam fog múlni az egész. Annyi még a kérdésem, hogy érdemesebb érettségire jelentkezni? Mert két lehetőség adódik: 1. Jelentkezni a kormányhivatalok oldalán 2. A konkrét kinézett iskolában jelentkezni jobb -e? Ez utóbbi nekem jobban tetszik, csak kérdés, ez esetben biztosan az adott intézményben tehetem a két vizsgám? És nem pedig random fognak behívni egy x intézménybe? Arra számítok, ha az adott intézményt nézem ki, akkor ott felvehetem a kapcsolatot az iskolával, s talán kapok némi támpontot is.
2023. ápr. 25. 10:27
 16/24 A kérdező kommentje:
Az utolsó kérdésem úgy hangzott volt hogyan érdemesebb jelentkeznem?
2023. ápr. 25. 10:28
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem egyszerűbb a kormányhivatal. Emelt szintű vizsgák esetén úgyis mindig központilag osztanak be.
2023. ápr. 25. 11:05
 18/24 A kérdező kommentje:
Óh, azt nem tudtam, hogy emelt szinten mindegy, ha kinéztem egy intézényt, mégis random fognak beosztani :( Köszönöm!
2023. ápr. 25. 11:53
 19/24 A kérdező kommentje:
A Mozaik könyvekkel kapcsolatban 3 kötetet említett mindenki. Mely 3 kötet ez? Ugyanis 4 osztály van a középiskolákban, és nézem a kiadó könyveit, ott 9-10-11-12 osztályos könyvek vannak. Mely 3-ra gondoltok a felkélszüléshez? [link]
2023. ápr. 26. 11:15
 20/24 A kérdező kommentje:
És elvesztem kicsit a NAT-ban. Ha idén vizsgát teszek, akkor a NAT 2020-at kell alapul vennem? Mert írja egy Mozaik könyvre, hogy az 2020 és 2024-es időszakra is jó, de ha én idén teszek érettségit, akkor a 2024-es még nekem érvényes... Totális a keveredés.
2023. ápr. 26. 11:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!