Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt szintű érettségi írás-és...

Emelt szintű érettségi írás-és szóbeli tételsorral ki tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Nem kell kidolgozott!

Idén ősszel teszek érettségit a tárgyból, érett felnőtt fejjel, s biológiát utoljára még az őskorban, 20 éve tanultam... De kell az egyetemi felvételihez egy emelt szint. Munka mellett tanulnám, így óriási dolog lenne, ha lenne tételsorom, máshogy nem is tudnék megbírkózni vele. Honnan/hogy/kitől szerezhető?

Esetleg van itt Valaki emelt szintű biológia érettségire készülő?

2023. ápr. 24. 16:33
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%
Szia. Én tettem bioszból emeltet. Ezt az oldalt használtam a felkészülésre: [link] De őszintén nincs pontos tételsor tudtommal, bármi lehet, ami az oktatas.hu oldalon fent van.
2023. ápr. 24. 16:44
 2/24 A kérdező kommentje:
Jaj, tényleg nincsenek érettségi előtt kiadott tételsorok??? De úgy tényleg tényleg? Anno az őskorban (2003) minden tárgyból megkaptuk jó előre a tanárainktól a tételsorokat, és azokból készültünk fel. Bajban lennék ebben az esetben akkor a köbön! Mikor tettél emelt szintűt biológiából? Bioszból vannak számolások is?? És hogy képzeljem el a szóbelit? Létezik olyan emelt szintű érettségire felkészítő könyv, amely komplexen készít fel mindkét érettségi részre? Tehát elég egy könyvet megtanulnom? Mert van 2 érettségi tárgyhoz 5 hónapom felkészülni (későn találtam ki, hogy ismét beülök a padba... Ezúttal egyetemre, de elvégeztem 7 éve egy fősulit is). Az egyik az informatika, de az csak középszintű lesz.
2023. ápr. 24. 17:05
 3/24 anonim ***** válasza:
85%
Nem az első vagyok, és az emelt bioszról sincs túl sok infóm, de emelt szinten nincsenek megadott tételek, csak központi témakörök, amik az országban mindenhol ugyanazok.
2023. ápr. 24. 17:14
 4/24 anonim ***** válasza:
59%

"De úgy tényleg tényleg?" - nem igaz, hogy felnőttként ilyet írsz!

És nincs, tényleg-tényleg nincs.

De no para!

Én 15 év kihagyás után írtam többek közt biosz emeltet, és tényleg nem egy nagy szám. Az oktatas.hu-n fenn vannak a követelmények (és igen, mind a két oszlop kell, nem csak az emelt :D) Az alapján lehet készülni.

Van pár számolás, nem törvényszerűen, és nem nehezek, pl. genetikában százalékszámolás. Azt, hogy milyen típusú feladatok vannak, láthatod, ha megnézed a régebbi feladatlapokat (szintén az oktatas.hu-n).

Létezik egy rakat könyv, de igazából felesleges 100 félét összevásárolni. Én a Mozaik évfolyamos könyveiből készültem (3 kötet), abban minden benne van, se sem sok, se nem kevés (NEM az érettségi felkészítő, az kevés)

Van szóbeli témákat kidolgozó könyv, de ezek csak példák, nem az van, hogy csak az a 130 tétel lehet, ami abban le van írva.

És ott van a Nagy Etele féle jegyzet, ami összefoglalásra nagyon jó.

A szóbelin van egy A és egy B tétel. Nekem A tételként valami füllel kapcsolatos dolog volt. Talán a középfül és a belső fül, már nem emlékszem tisztán. B tételként volt egy 10 soros szöveg, és volt hozzá egy kérdés, amire a válasz benne volt a szövegben, de kb. ilyesmi, hogy az adott kutató, akiről az írás szólt, hova járt egyetemre. Nem is értettem, hogy most ez tényleg ennyi??? És annyi volt.

2023. ápr. 24. 17:16
 5/24 anonim ***** válasza:
100%
Én a mozaik biológia könyvekből tanultam, és youtube-on néztem Soós Noémitől videókat. :) Vannak számolások, de a legjobb gyakorlás mindig az lesz, hogy az előző évi vizsgákat kitöltögeted.
2023. ápr. 24. 17:19
 6/24 A kérdező kommentje:
A tényleg-tényleg-et igen, felnőttként kérdeztem, meg is magyaráztam miért! Annak idején hosszú hónapokkal előtte megkaptuk minden tárgy tételsorát. Nagy meglepődés volt emiatt nekem, de ez a dino-korszaki érettségizésem oka lehet, most már változott nyilván a követelményrendszer, de azért csodálkozom, mert érettségi tételsorokról én olvastam, hogy kértek pl. tételsort idén is itt-ott érettségire felkészülők... Tehát a tételek intézményeinek léteznie kellene. Amúgy nagyon hasznos volt amit írtál, köszönöm a részletes infókat! Igen, letöltöttem nemrég a régebbi feladatlapokat. Ami könyvvel szemeztem: Mándics Dezső Dr. Molnár Katalin Biológia Középiskolásoknak, Érettségizőknek. Mérlegelem 2,5 hónap tényleg elég -e 3 kötethez... És ha nem, kénytelen lennék halasztani 2024 tavaszára... De akkor egy évet vesztenék... És két év múlva kezdhetném az egyetemet, ami lévén nem vagyok 20 éves... megfontolandó. De ez az én gondom. Mégegyszer köszönöm a segítőkészséged!
2023. ápr. 24. 17:35
 7/24 A kérdező kommentje:
És mik a központi témakörök? Erről nem hallotam még
2023. ápr. 24. 17:38
 8/24 anonim ***** válasza:
100%

Minél előbb döntsd el, hogy mikor szeretnél érettségizni, mert most ősszel még a régi követelményekre épülő vizsga lesz, 2024-ben viszont már az új, ami jelentősen eltér a korábbi követelményektől és más könyvekből is kell rá készülni.

Ez a régi rendszer szerinti követelmény:

[link]

Ez pedig az új:

[link]

Itt vannak a szóbeli témakörök (2012-es a régi, 2020-as az új):

[link]

Innen meg le tudod tölteni a 2024-es mintafeladatot:

[link]

2023. ápr. 24. 17:55
 9/24 anonim ***** válasza:
100%

(hármas vagyok)

#7 Elképzelhető, hogy rosszat linkelek, mert mostanában változik a NAT, és nem igazán vagyok képben, de talán itt találod ezt (most már "vizsgakövetelmények" néven fut):

[link]

2023. ápr. 24. 18:01
 10/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen Mindenkinek!
2023. ápr. 24. 18:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!