Aki egyetemen váltottak szakot, és valami teljesen más irányba indult el, honnan tudta azt, hogy váltanka kell?
Én is hasonló helyzetben vagyok mint az első válaszoló.
Volt egy szak, ami nagyon tetszett, de mindenki azt mondta a környezetemben, hogy egy olyan diplomával nem megyek semmire és csak elpazarolnám a tudásomat, inkább menjek orvosira. Ezt olyan sokszor hallottam, hogy magammal is kezdtem elhitetni, hogy én tényleg orvos szeretnék lenni, holott 1 évvel korábban hallani se akartam róla. Aztán persze fel is vettek, de 1 hónap után éreztem, hogy ez óriási hiba volt. Nem a tanulás miatt, hanem egyszerűen nem volt meg az a jövőképem, hogy én egyszer majd orvosként fogok praktizálni és emiatt rettentő nehéz volt elfogadnom, hogy rengeteg mindenről le kell mondanom a tanulás és gyakorlatok/kirendelések miatt. Az első vizsgaidőszak után, az állandó stressz miatt, nekem is egészségügyi gondjaim lettek és a második félévben végig szendvedtem. Ekkor döntöttem el, hogy kiállok magamért és szakot fogok váltani. Persze azon az éven már lecsúsztam a felvételiről, így halasztanom kellett 1 évet. Mindez tavaly történt, idén passzív féléven vagyok az orvosin, így ha mégis meggondolnám magam, akkor még vissza tudok menni (99,99%, hogy nem fogok) és beadtam a jelentkezésemet arra a szakra, ahova korábban is szerettem volna. Nyilván nem tudhatom mit hoz a jövő, de most azt érzem, hogy hatalmas teher esett le a vállamról és a stressz okozta tüneteim is kezdenek megszűnni, úgyhogy eddigg nem bántam meg a döntésemet.
#2-es vagyok
Hát nagyon nehéz tanácsot adni, mert mindenki más helyzetben van.
Ha van elképzelésed arról, hogy mit szeretnél helyette tanulni, akkor szerintem érdemes erősen elgondolkozni a váltáson.
Ha viszont ötleted sincs, hogy mire váltanál, akkor nem biztos, hogy feladnám a helyedben. Az első 2 év nagyon nehéz és unalmas, de ha azon túl vagy, akkor már sokkal érdekesebb dolgokat fogsz tanulni és azért egy orvosi diplomával több lehetőséged is lesz, mint egy BSC-vel.
A rossz vizsgaélmény, pedig lehúzhat annyira, hogy amiatt érzed most, hogy nem szeretnéd ezt csinálni. Az első félév olyan szempontból sem mérvadó, hogy itt még nincs egy kialakult tanulási stratégiád és az egyetem nagyon más mint a középiskola. Könnyű szorgalmi időszakban elcsúszni, emiatt pedig vizsgaidőszakra felhalmozódik az anyag és akkor már tényleg képtelenség behozni a lemaradást.
Mivel a felvételiről már te is lemaradtál, így mindenképp azt javaslom, hogy próbáld végigcsinálni a második félévet. Tanulj az esetleges hibáidból, amiket első félévben elkövettél tanulási stratégia szempontjából. Közben pedig elkezdhetsz nézelődni, hogy az orvosi helyett mi jöhet szóba, ha a második félév után is gondolkozol azon, hogy váltasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!