Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Jogász megéri így? Többi lent

Jogász megéri így? Többi lent

Figyelt kérdés
Végzős leszek igazságügyi igazgatás szakon. Ha ezután megyek jogra, akkor sok tantárgyat elfogadnak, így nem 5 éves lenne elméletileg a szak, hanem csak 3 és fél. Csak a helyzet az, hogy levelezőn csinálom munka mellett, mire ezt elvégzem 28 leszek, és jogot, ha időre elvégzem 32 majdnem. Munka mellett ezt a szakot aránylag jól bírom, az átlagot tartom, és a vizsgaidőszakot leszámítva nem érzem tehernek. Ugyanakkor a jog kategóriákkal nehezebb lesz, és ott már nem biztos, hogy a tanárok ennyire kedvezően osztályoznak mint itt, hogy ha valamit nagyjából jól tudok, és látják, hogy tanultam, akkor megadják, hanem sokkal többet kérnek számon szóról szóra. Ezt meg nem tudom, hogy bírnám, és mivel fizetős lenne valószínüleg, azért 300 ezer forintot kidobni egy félévre nem jó dolog úgy, hogy lehet egy év után azt mondanám, hogy otthagyom, és akkor buktam relativ elég sokat, plusz az idő, energia. Viszont valahol meg bosszantana, ha nem próbálnám meg, vagy nem csinálnék semmit, mert néha hiányzik ez a stresszhelyzet, hogy, vizsgára tanulás ezerrel stb. Szóval nem tudom. Másik szakon is gondolkoztam, alapképzés megint, csak ez sokkal optimálisabb, hogyha már megszoktam ezt atmoszférát, akkor ezt vigyem tovább, ha már a tanárok is ismernek stb. Szerintetek?

2022. dec. 29. 13:50
 1/2 anonim ***** válasza:
A jogon szóról szóra kérnek vissza könyveket :D Amúgy a munkahelyeddel nem tudsz tanulmányi szerződést kötni a munkahelyeddel? Fizetnék a tandíjad, cserébe te vállalod hogy mondjuk 1-2 évig ott dolgozol
2022. dec. 29. 14:50
 2/2 anonim ***** válasza:
35%

És mit kezdenél a jogi diploma után, 32 évesen?

Szerintem inkább ez a lényeges kérdés. Mert ha van hely ahol szívesen felvesznek, és kapcsolatod, akkor miért ne próbálnád meg, legfeljebb a tandíjat bukhatod, ha nem sikerült. De azért ennyi idősen már tudja az ember mit akar, és ahhoz mi kell, így a tanulás is szerintem könnyebb, mint 18 évesen, amikor tele van bizonytalansággal, és minden elvonja a figyelmét.

Viszont ha a karrier nem érdekel, nem számít, akkor vágj bele.

Ha a karrier fontos, és hogy mennyit keresnél, akkor érdemes lenne elgondolkodni, hogy milyen lehetőségeid lennének.

Én azt gondolom, persze rám lehet cáfolni, hogy 32 évesen pályakezdőnek lenni, pl. a versenyszférában azért nem egy áldás, a jó nevű cégek, irodák nagy eséllyel inkább fiatalabb embert akarnának foglalkoztatni, főleg olyat, aki nappalin végzett, és egyetem mellett rengeteg dolgot csinált, otdk, szaknyelv, versenyek, erasmus stb.

Én szerintem egy diploma valamilyen formában befektetés is. 3-4-5 év, annak a tandíja, és az idő, amit az ember szeretne ha megtérülne. Ha kevés az esély rá hogy megtérül, akkor én lehet más szakot választanék.

De az is lehet opció, a mostani végzettségeddel elhelyezkedsz a közszférában, mellette tanulsz és ott kiépítesz jó kapcsolatokat, hogy a diplomád megszerzése után felvegyenek oda jogi munkakörbe.

A jogi fórumon szoktak végzett jogászok írni, ők biztosan jobban átlátják a jelen piacot, érdemes ott is kérdezősködni.

2022. dec. 29. 16:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!