Az orvosin mennyire nehéz összeszedni 24 kreditet/félév?
Itt most tisztáznunk kell valami
Bókayt nézed?
23 vagy több kredit a “teljes összeg” rész, ami fel van osztva gyémánt-arany-ezüst és bronz kategóriára. Nálunk teljesítményalapú az ösztöndíj rendszer, vagyis a felső(legjobb) 10-20-30-40% kapja meg ezeket az összegeket, kategóriák szerint más összegekre bontva. Van olyan egyetem ahol szintén teljesítményalapú ösztöndíj van, de szinte mindenki más összeget kap (egyre kevesebbet persze ahol haladunk a gyengébb átlag felé) és van ahol előre meg van határozva, hogy pl 4.4es átlagért 15ezer jár, mindegy, hogy ezt mindenki teljesíti vagy sem.
A 23 alatti kredit a részösztöndíj, egészen 12ig. Korlátozott összegekkel.
Tehát “teljes” összeg ugyanúgy lehet egy bronz ösztöndíj is, akkor is ha annak a határa 4.4 vagy 4.7 az a legjobb 40% közé tartozik.
Nyilván 5.0 nem egyszerű, ezért tudja csak a felső 10% elérni, sokat kell tanulnod és teljesíteni kell hozzá. Neked kell tudni, hogy milyen képességeid vannak, de mivel ez teljesítményalapú, így ha az évfolyam “gyengébb” akkor gyémánt kategória alsó határa lehet lentebb is. A lényeg hogy a legjobb 10% legyél, ha ez a cél.
Őszintén nem tudom, szerintem ennek nincs “csodaszere”.
Én személy szerint gimiben is végig 4.7 feletti átlagokat hoztam, pedig nem egy minősíthetetlen helyről volt szó, szerencsétlenségemre nem is voltam a tanárok kedvence. Ez most sem változott, arany-ezüst ösztöndíjakat szoktam kapni.
Magamat én talán picit még lustának is mondanám, mert rengeteg olyan időt szúrok el telefonozással, semmittevéssel, amit hasznosan tanulással lehetne tölteni, ami lehet gyémánt ösztöndíjhoz vezetne. Persze emellett élem az életem, eljárok barátokkal kirándulni, bulizni, ha olyan akkor nyaralni és úgy nézzük, akkor “élvezem az egyetemista éveim”.
Egyetlen jó tanácsom max annyi lenne, hogy találd meg a megfelelő tanulási módszert, ami neked hatékonyan működik. Én nem mondanám, hogy a nélkülözés megéri. Értem én, hogy 50 ezer az jó, de ha most van egy bronz vagy ezüst ösztöndíjad, amit nélkülözés mellőzésével teljesítesz és esetleg van mellette egy jó diákmunkád, akkor ugyanott vagy, ha nem jobban. Meg persze szorgalom is fontos. Igaz nem mondanám, hogy nagyon nagy szórás van az évfolyamon, mert valahogy össze kellett szedni azt a 440 pontot, de ha picit nehezebben megy a fejedbe az anyag, viszont cserébe szorgalmasabb vagy, akkor lehet előrébb jársz, mint akinek könnyebben ott lenne, csak lusta.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!