Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan készüljek az emelt...

Blabla bala kérdése:

Hogyan készüljek az emelt biológia és kémia érettségire?

Figyelt kérdés
12. osztályos vagyok és Állatorvosira szeretnék menni. Jelenlegi biosz és kémia tudásom nem túl fényes. Mindenféle ismétlés nélkül szerintem kb 45% ot tudnék pillanatnyilag összehozni mind a kettőből. Nagyon szorgalmas vagyok, és a képességeimet mindig próbálom kimaxolni. Szerintetek hagyjam a többi tantárgyat és csak a bioszra és a kémiára tanuljak, mint az állat, és hozzam össze a 85 és 86 % os érettségit, ha tudom, annak ellenére, hogy tavaly kitűnő voltam. Vagy inkább tanuljak mást is, és írjak az alaptantárgyakból 80-90 % os közepet, meg legyek 5 ös, és írjak 76% os emelteket, ami pont elég lenne? A pontjaimat nagyon alaposan kiszámoltam, és pont ennyi pont kellebe a valószínű felvételhez. Ti hogyan csinálnátok a helyemben?

2022. nov. 9. 20:10
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Szorgalmasan. :)
2022. nov. 9. 20:43
 2/11 anonim ***** válasza:

"Mindenféle ismétlés nélkül szerintem kb 45% ot tudnék pillanatnyilag összehozni mind a kettőből."

Ezt miből gondolod? Megoldottál már legalább 3-3 feladatlapot mindegyikből, hogy valami átlagfélére hivatkozhass, vagy ez csak valami hasra ütéses dolog?

"Nagyon szorgalmas vagyok, és a képességeimet mindig próbálom kimaxolni."

Csak kérdés, hogy mire elegendőek azok a képességek...

"Szerintetek hagyjam a többi tantárgyat és csak a bioszra és a kémiára tanuljak, mint az állat"

Nem. Nem az a dolgod, hogy már most dönts. Elég lesz majd februárban.

Addig tanulj mindent, és ismerd meg magad minél jobban, hogy tudd, milyen munkát szeretnél végezni az egyetem után és miért pont olyat, mi lesz benne, amit majd szeretni fogsz és mi az, amit nem (annak ellenére is szeretni fogod hosszabb távon is, hogy mondjuk nem lesz egy szabad hétvégéd sem és/vagy reggeltől estig egyenruhát kell majd viselned és/vagy nem fogsz vele sokat keresni és/vagy le fognak nézni egyesek a családod és a barátaid körében is azért, mert ilyen munkát végzel, stb.)

"hozzam össze a 85 és 86 % os érettségit, ha tudom"

Ha tudod, persze. :) De ne bármi áron.

Már önmagában az, hogy továbbtanulásban gondolkodsz mutatja, hogy nincs a családod olyan rossz anyagi helyzetben, hogy ne kezdhesd akár egy-két évvel később. Ez az év még a gimnáziumé, nem kell droidot csinálnod magadból! Élvezd ki, hogy még nincsenek vizsgaidőszakok! Most lesz az utolsó nyugis karácsonyod hosszú-hosszú éveken át, ha felvesznek! Szalagavató, táncórák, ballagás, stb. - élvezd ki mindet!

"tavaly kitűnő voltam"

Teljesen mindegy. Ne azért tanulj, hogy kitűnő legyél, hanem azért, hogy minél többet megtanulj, mielőtt (bármilyen) egyetemre mész! Akkor lesz ott könnyebb dolgod, ha ebből az évből kihozod a lehető legtöbbet - de nem úgy, hogy végigstresszeled a továbbtanulás, a pontszámok miatt! Persze, adj magadnak egy esélyt, jelentkezz továbbtanulni már most - de közben tudjál róla, hogy nem dől össze a világ akkor sem, ha nem vesznek fel, vagy nem épp oda, ahova leginkább szeretnéd.

"Vagy inkább tanuljak mást is, és írjak az alaptantárgyakból 80-90 % os közepet, meg legyek 5 ös, és írjak 76% os emelteket, ami pont elég lenne?"

Igen.

"A pontjaimat nagyon alaposan kiszámoltam, és pont ennyi pont kellebe a valószínű felvételhez."

Nem lehet előre kiszámolni, hiszen minden attól függ, hogy akik majd veled együtt felvételiznek, milyen pontszámokat érnek el, azt meg senki se tudja előre.

Tanulj, élj (gépezz kevesebbet, legyél mindenféle életkorú hús-vér emberek között és beszélgess velük minél többet), gondolkodj, de ne a pontszámokon, hanem azon, hogy mi lesz a B terv meg mi lesz a C terv. Aztán persze, érettségizz minél jobban - aztán lesz, ami lesz!

Ha első nekifutásra nem vesznek fel, akkor majd menj el dolgozni valahova teljes állásban, ne csak lógj a levegőben, na és mellette koncentrálj majd csak a kémiára meg a bioszra - ha egyáltalán még mindig ugyanoda akarod, hogy felvegyenek, ahova most szeretnéd. Addig meg tanulj, olvass, élj! :)

2022. nov. 9. 21:09
 3/11 anonim ***** válasza:
"annak ellenére is szeretni fogod hosszabb távon is, hogy...." - ennek a végéről lemarad a kérdőjel
2022. nov. 9. 21:10
 4/11 anonim ***** válasza:
Én kihagytam egy évet, de nem ajánlom én hogy dolgozz mellette ilyen sokat.
2022. nov. 10. 00:39
 5/11 anonim ***** válasza:
51%
Igazán csak te tudhatod, hogy hogyan érdemes neked az idődet beosztanod. Azt nem ajánlom, hogy a többi tárgyat hanyagold el, mert ha véletlenül nem vennének fel elsőre akkor később már csak duplázással fogsz tudni bekerülni, ha a többi érdemjegyed nem elég jó. Szerintem a közép érettségikre nem kell olyan sokat tanulni, abból lehet jó eredményt hozni akkor is, hogyha nem készülsz rá olyan sokat, viszont azért ne tedd őket a nulla tanulás szintre,de helyezd nagyon előtérbe a biosz kémiát, oldj meg rengeteg érettségi feladatot, azzal be tudod gyakorolni illetve ami még nem megy, azt a tananyagrészt nézd át alaposabban.
2022. nov. 10. 10:17
 6/11 anonim ***** válasza:

"ha véletlenül nem vennének fel elsőre akkor később már csak duplázással fogsz tudni bekerülni"

És akkor mi van? Ha állatorvos akar lenni, akkor úgyis a biosz meg a kémia lesz neki fontos, nem a matek meg a történelem.

2022. nov. 10. 18:01
 7/11 anonim ***** válasza:
51%
Ez igaz #6 viszont elsősorban a bejutás a cél. Sok pontot szerezni pedig könnyebb szerintem a többi tárgy hozott pontjaival együtt szerezni, mint duplázással, főleg biosz kémia kombóból 80-100% körül teljesíteni.
2022. nov. 11. 20:16
 8/11 anonim ***** válasza:

"elsősorban a bejutás a cél"

Nagy tévedés!

2022. nov. 11. 20:46
 9/11 anonim ***** válasza:
Akkor mi #8? A kérdező arra volt kíváncsi, hogy lehet több pontja, hogy bejusson. Véleményem szerint így. Lehet jönni a "bentmaradás fontosabb" szöveggel ami tény, hogy nehezebb és erős biosz, kémia alappal biztosabb,de ha nem ér el elég pontot, ez nem derül ki soha. Ha pedig most nem lenne elég a biosz, kémia tudása, később nem csak a duplázás marad neki lehetőségnek, szerintem sokan a másik számolási formával jut be. Viszont ha kifejted te is a véleményedet, akkor lehet segítesz vele a kérdezőnek!
2022. nov. 11. 21:54
 10/11 anonim ***** válasza:
A 2. is én voltam, ott már kifejtettem. :)
2022. nov. 12. 12:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!