Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért ne legyen büszke rá az,...

Miért ne legyen büszke rá az, akinek diplomáj van?

Figyelt kérdés

Sokszor látok, hallok, olvasok olyan megjegyzéseket, hogy "- Mi az a diploma? Mit ér vele? Nem olyan nagy dolog az! Közben meg éhen pusztul!".

Magyarországon mindösszesen 18 százalék a diplomások aránya, és minden statisztika szerint jobban lehet keresni vele, mint alacsonyabb végzettséggel. Akkor miért mondanak egyesek ilyeneket?

2022. nov. 5. 12:47
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
19%
Majd ha műszaki/jogi/orvosi egyetemet végzel, arra lehetsz büszke mert nem könnyű. Az ilyen alibi szakok semmit nem érnek a munkaerőpiacon
2022. nov. 5. 12:54
 2/13 A kérdező kommentje:

1, Ez konkrétan nem igaz, ez csak az ábrándozása azoknak, akik nem voltak képesek arra, hogy felvételit nyerjenek valahová, elvégezzék, majd megszerezzék a diplomát. Parancsolj:

[link]

Meg még egy:

[link]

De még tucat cikket vagy statisztikát tudnék.

2022. nov. 5. 13:01
 3/13 anonim ***** válasza:
17%

Több diplomával és posztgraduális képzéssel a hátam mögött mondom, hogy a legtöbb szakon tényleg nem egy nagy cucc a diploma. Számomra nagyon ellenszenves, ha valaki kérkedik vele. Tudni kell ezt is a helyén kezelni. A legtöbb ismerősömnek gőze sincs arról, hogy mennyi és milyen képzettségem van, ha már a megismerkedésünk előtt elvégeztem az adott képzést és nem látott épp tanulni.

Nekem sok barátom van, akik szinte semmit nem tanultak, és jó néhányan bizonyos területeken SOKKAL többet tudnak nálam.

2022. nov. 5. 13:12
 4/13 anonim ***** válasza:
14%

A BA semmit nem ér... A BA-n végzettek többsége még nagyon éretlen, az élet dolgaihoz gyerekesen hozzáálló fiatalok.

Ahol elkezdenek komolyodni, az a MA. Éppen ezért habár messzemenő következtetést nem lehet levonni a diploma létéből, típusából, mégis releváns számomra az osztatlan diploma vagy az MA - illetve legalábbis nagyobb esély van rá, hogy addigra már kinövik a gyerekes hülyeségeket...

2022. nov. 5. 13:30
 5/13 A kérdező kommentje:

3, Hol szerezted a diplomáidat, mond el!

4, Ez megint csak a vágyvezérelt ábrándozás. Az tipikus, hogy "- Oké, van diplomája, de az életben nem állná meg a helyét!" Még is azt látom a diplomásokon, akár BA végzetteken, hogy talpraesettek, nem jelent gondot nekik hó végén kifizetni a számlákat vagy a kaját, nem vesznek el a bürokrácia útvesztőjében (értsd: nem közigazgatási analfabéták), tudják kezelni a modern technikát (értsd: nem digitális analfabéták). Míg azokon, akik meg olyanokat mondanak, hogy "- Engem az élet tanított!", csak azt látom, hogy küszködnek, nem jutnak előrébb az életben, és az alapvető kihívásokkal megbírkózniuk is gondot jelent nekik.

2022. nov. 5. 13:40
 6/13 anonim ***** válasza:
89%
Kérdező/5 Pontosan! Az egyetem/főiskola már eleve egy más világszemléletet ad. Megtanulod, hogyan éld rendszerben az életed, szorgalomra és kitartásra nevel. Csak azok szerint nem ér semmit, akik nem tudták abszolválni ezt a kihívást.
2022. nov. 5. 13:44
 7/13 anonim ***** válasza:
5%

3. vagyok

Én azt mondtam, hogy nagyobb eséllyel még nem értek be a BA-sok...

Azt vettem észre, hogy az általános műveltség is ilyen. A felsőoktatásiak (szigorúan BA) harmada a Himnuszt se ismeri fel, 80%-ának fogalma sincs a Parlament létszámáról, a zsírban oldódó vitaminokról stb.

Nem tudnak sok dolgot; kaptak egy sablont az egyetemen, azt tudják többé-kevésbé alkalmazni, de ha attól eltér az, amit látnak, sokak blokkolnak. Ezt többször személyesen tapasztaltam - tehát nem képzet.

Az egyetem közepére a hallgatók jó része nem tud sokat, de egy valamit nagyon, hogy honnan lehet megtudni (Google, stb) azt, amire épp szüksége van.

A bürokráciáról meg ne beszéljünk... Hajam égnek állt néha, olyan dolgok gondot okoztak egyeseknek. Mondjuk úgy, hogy az érettségizők és a BA-sok között nemigen van difi.

Ami meg a tudást illeti: egy jobb képességű 14-15 évesnek az általános műveltsége közel azonos egy átlagosan tájékozott egyetemistával.

Ezek után mit ad a BA képzés? Nem sokat, egy sablont egy diszciplinával... (diplomásként írom, megalapozottan, empirikusan igazolva)

2022. nov. 5. 13:52
 8/13 A kérdező kommentje:
7, Megmutatod az empirikus igazolást? Mert én mutattam írásokat, és persze tudok mutatni statisztikákat is.
2022. nov. 5. 13:54
 9/13 anonim válasza:
91%

“Megmutatod az empirikus igazolást?“

Meg esetleg a diplomáját is megmutathatná, nehogy valaki valami nagyzolónak nézze!

2022. nov. 5. 13:57
 10/13 anonim ***** válasza:
Offline megtalálható egy periodikában 2021-ig bezárólag (ha jól emlékszem)
2022. nov. 5. 14:04
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!