Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha a szakdolgozatomat németül...

Ha a szakdolgozatomat németül írom és magyar forrásokat használok fel de lefordítom őket németre az is plágium ?

Figyelt kérdés
2022. nov. 2. 18:33
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha forrásmegjelölés nélkül írod, és az olvasó azt hiszi, vagy azt hiheti, hogy azok a te gondolataid, akkor ez a tipikus plágium esete.

És a forrásmegjelőlésnél nem elég csak úgy általában. Egész konkrétan meg kell jelölni, hogy mettől meddig fordítás, és kitől, és honnan.

És jól el kell különülnie attól a résztől (rszektől), amik a te saját munkád, saját egyéni megfogalmazásod!

2022. nov. 2. 18:42
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Mindenképpen kell forrásmegjelölés!!
2022. nov. 2. 18:48
 3/10 anonim ***** válasza:
45%
Elméletileg plágium, gyakorlatilag viszont ha szabadon fordítod, akkor nincs az a plágiumszűrő amelyiken ez fennakadna
2022. nov. 2. 19:25
 4/10 A kérdező kommentje:

Értem, a forrásmegjelölés tudom, hogy elengedhetetlen. De arra gondoltam,hogy lefordítom aztán kicsit átfogalmazom a saját szavaimmal.

Viszont akkor mit csináljak amikor a saját gondolataimat írom mert van egy egész nagy tudásom a témában és azt írom le amit én úgy tudok. Akkor nem tudok mit megjelölni forrásként? Vagy ilyenkor mi is lenne a megfelelő eljárás?

Illetve visszatérve a plágiumszűrésre. Csak gép végzi azt vagy akik átnézik a szakdolgozatot elolvassák és megnézik a forrásokat és összevetik azzal amit írtál ? Mert akkor fennakadhat ha elolvassa aztán meglátja a magyar forrást és látja hogy átfordítottam egy részt. Vagy ne várjak el ennyit az egyetemtől ?

2022. nov. 2. 19:55
 5/10 anonim ***** válasza:
Milyen szak?
2022. nov. 2. 21:59
 6/10 anonim ***** válasza:
4. Konzulensed nincs?
2022. nov. 2. 22:00
 7/10 A kérdező kommentje:
Turizmus vendéglátás.Konzulensemtől megmondom őszintén nem merek ilyesmit megkérdezni mert elv nekünk már minden tudni kéne meg mit tudom én és kicsit gáznak érzem, hogy ilyenekkel vagyok elakadva bár nem vagyok egyedül...
2022. nov. 2. 22:09
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

"Elméletileg plágium, gyakorlatilag viszont ha szabadon fordítod, akkor nincs az a plágiumszűrő amelyiken ez fennakadna"

Inkább most jelölje meg rendesen a forrásokat, mint 50 év múlva, Köztársasági Elnök korában vádolják meg plágiummal! Jogosan...

2022. nov. 3. 14:50
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

#7: nem azért kérdeztem...

Ő valszeg el fogja olvasni. És ha a témában járatos (nyilván az..), akkor könnyen rájöhet, hogy "ezt már olvastam valahol" - és visszavágja az egészet neked.

2022. nov. 3. 14:56
 10/10 anonim ***** válasza:
46%
Kérdező, nálunk csak a gép ellenőrizte. Azért is írtam hogy ha szabadon fordítasz (kihasználod a csodálatos nyelvünk választékosságát ;)) akkor sem gép, sem ember nem mondja meg hogy te honnan mit vettél át. Onnan tudom hogy így adtam már le dolgozatot - igaz, az nem a szakdolgozat volt. De én még arra sem vettem a fáradtságot hogy átfogalmazzam, egy az egyben lefordítottam egy angol szakcikket
2022. nov. 3. 20:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!