Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Elítélendő, ha pszichológus...

Elítélendő, ha pszichológus végzettséggel coachnak tanulnék inkább?

Figyelt kérdés

Végigjártam az egyetemet, PhD hallgató vagyok. Finom utalást kaptam rá, hogy ezzel a szintemmel nem vagyok kutatónak való (én viszont sajnos a rendszert nem szeretném támogatni főleg, úgyhogy örülök, ha végzek és elmehetek a városból is, pedig tanítani nagyon szeretek).

Tavaly óta gondolkodom, de nagyon nehezített a pálya így, hogy rengetegen végeznek. Szépen hangzott annak idején a klinikai pszichológia, de súlyos lelki megterheléssel járna nekem is, még annak ellenére is, hogy az egészségügyben jól fizetnek most már. Tanácsadóként viszont szinte lehetetlen elhelyezkedni. Magánpraxist nyitni nem olyan könnyű, főleg nem pályakezdőként. Rengeteg sorstársam dolgozik minimálbérért iskolapszichológusként, vagy szakértőiben... számomra ez az út elképzelhetetlen, elég jól tudok angolul, hogy elmehessek egy céghez is dolgozni.

Nekem szimpatikus a coaching módszere, főleg a háttértudásommal, ami alapján nem is lennék kókler, mert tudom a határaim, tudom, mi az, ami nem a coaching hatásköre, hanem klinikai szakembert igényel már.Úgy döntöttem, hogy még a PhD vége előtt elvégzek egy coach képzést, utána próbálom beadni az önéletrajzom több helyre is.

Végül is én ismerem a saját határaim, vágyaim, hogy nem tudnék minimálbèrért dolgozni, akkor sem, ha jól érezném magam iskolapszichológusként (már 2. Éve foglalkozom részmunkaidőben gyerekekkel nagyon alacsony összegért).

Úgyhogy nagyon sajnálom, amiért így döntöttem, de amíg az állam nem hajlandó semmit tenni, hogy javuljon a bérek helyzete, addig nem fogok tudni érdemben elhelyezkedni a szakmámban, és inkább a versenyszférát választom.

Sok átsírt éjszaka után jutottam erre a következtetésre, és úgy érzem saját példáimból okulva is tudnék mit tanítani másoknak, rávezetni őket a megoldásra, ha már az én kezem úgymond nem fogta senki.

Jelenleg önismeretre járok és igyekszem elég jóvá válni a szakmámhoz.

2022. okt. 29. 17:19
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
79%

Ki kell ábrándítanom azokat, akik azt hiszik, hogy a segítő szakmában dolgozó emberek tökéletesek, és nekik sosincs problémájuk az életben. Ők sem istenek, nem feljebbvalók a többi embernél. Ugyanúgy emberből vannak, emberi problémákkal, érzelmekkel. Viszont rengeteget tanultak azért, hogy objektíven segíteni tudjanak máson, dolgoztak önmagukon, és még érzékük is van a legtöbbjüknek hozzá.

Az egészséges emberi léthez tartozik, hogy megéljük az összes érzelmünket, legyen az fájdalmas vagy örömteli. Ez alól a pszichológus és a coach sem kivétel. A kérdezőnek volt egy eltervezett jövőképe, és most ettől el kell búcsúznia. Ez egy nehéz és fájdalmas folyamat, teljesen természetes, amit érez. Tapasztalatban jött rá (mint sokan mi is tesszük), hogy a cél, ami eddig a fejében volt, nem az ő útja. Meg kell gyászolnia ezt a jövőképet és meg kell találnia a hozzá illőt.

Sokszor egyébként pont az emberi tökéletlenség segít abban, hogy átérezze a kliens problémáját. Azért dolgozik annyit magán, hogy képes legyen elkülöníteni a saját életében lévő dolgokat a kliensétől, magyarul a szakember nem saját magából indul ki és ad tanácsot, mint a barátaid vagy a családod, hanem képes objektíven tanácsot adni az ismeretei segítségével, amit hosszú éveken át tanult az emberről.

2022. nov. 1. 22:33
 12/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm 11-es. Nem egy pszichológus hagyta már el a szakmát, miután olyan dolgok történtek az életében, aminek feldolgozása közben már nem tudott kliensekkel dolgozni, sajnos. Vagy 20 évnyi klinikum annyira kiéget valakit, hogy teljesen elhagyja a szakmát. Szerintem nem kell 20 évig klinikai pszichológusnak lenni, 10 év sem kell, hogy teljesen kiégjen ott bárki. Én eredetileg addiktológiával szerettem volna foglalkozni, később már a neuropszichológia is érdekelt, de állítólag ezekkel se lenne nagyon munkahelyem, maradnának a rosszul fizetett helyek, mint a rendőrség, iskola, stb.

Csak mivel az állam nem érdekelt ebben, hogy jobb bérek legyenek, én nem szeretném támogatni ezt a rendszert. Nem is csak az álmaim elvesztése miatt sírtam annyit, hanem mert számomra elfogadhatatlan és dühítő volt az állami hozzáállás az ennyire siralmas bértáblákhoz, amik miatt nem kevés ismerősöm, szerettem is szenved manapság.

Én azóta is dolgozom magamon, megfelelő szakemberekkel. Most már jobban kezelem a helyzetet, de néha még akadnak vacak napok, amikor nagyon nehéz leülnöm a gép elé és azon dolgoznom, mielőbb véget érjen a munkanap. De ilyenek mindenki életében vannak.

Az addiktológiai klinikákon pedig kifejezetten hatásos olyan személyek jelenléte, akik maguk is letették a szert, így teljesen más megközelítésben gyógyítanak, mint az, aki a való életben sosem volt függő.

Szerintem szorongáscsökkentésben is az az igazán hiteles szakember, aki saját magán is tud alkalmazni CBT-t, mindfulnesst és hasonlókat, mert sokkal magasabb szintű lesz az önreflexiója is ettől.

Nem sok szakembert ismerek, akinek soha semmilyen problémája nem volt a mentális egészségével, vagy nem voltak nehéz családi körülményei. Az összes pszichológus barátom megélt már különböző szintű nehézségeket, amiket nem feltétlen tudtak egyedül kezelni. És ez teljesen rendben van!

2022. nov. 1. 23:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!