Nem tudom minek hívják ezt a számítást, így rákeresni se tudok! Adott 4db on-off kapcsoló! Ezeket hány féle kombinációba tudom állítani összesen? A végeredmény érdekel, de a képlet is. És hogy tudom "regisztrálni", hogy ne keveredjek bele?
Adott 4db on-off kapcsoló! Ezeket hány féle kombinációba tudom állítani összesen? A végeredmény érdekel, de a képlet is.
És hogy tudom "regisztrálni", hogy ne keveredjek bele?
3 ilyen kapcsolóra még lerajzolás alapján ekem 8 lehetőség jött ki. (állítólag az se jó)
A 4 et próbáltam lerajzolgatni de milliószor belekeveredtem. Muszály lenne a "regisztrálás is valami alapján, de a képlet is, h mennyi lehetőség van...
Köszi meinden segítséget...
(Matekban "ilyen szinten" nem vagyok jártas, e szerint válaszoljatok.)
Köszi.
Két lehetőség van: vagy fontos a sorrend (tehát mondjuk még vannak számozva), vagy nem.
Ha fontos a sorrend:
Az első kapcsoló lehet on vagy off, ez ugye 2 féle állás
A második is, az is 2 féle állás. Vagyis az első kapcsolási lehetőségeket meg kell szorozni a másodikkal, 2x2=4
A harmadik is kétféle állásban lehet, újabb szorzás: 2x2x2=8
Ugyanez a negyediknél: 2x2x2x2=16
Ha mindenképp ábrázolni akarod, akkor inkább nevezd el az állásokat, on legyen n, off meg f
1: nnnn
2: nnnf
3: nnfn
4: nnff
5: nfnn
6: nfnf
7: nffn
8: nfff
9: fnnn
10: fnnf
11: fnfn
12: fnff
13: ffnn
14: ffnf
15: fffn
16: ffff
Ha meg nem fontos a sorrend, mert mondjuk ott hevernek a kapcsolók az asztalon, csak az számít , hány darab van az adott állásban:
4n
3n1f
2n2f
1n3f
4f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!