Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogy állítsam össze a kurzusaim?

Attásko kérdése:

Hogy állítsam össze a kurzusaim?

Figyelt kérdés
Nemsokára kezdek a SZTE-ÁJTK nemzetközi tanulmányok szakán, és fogalmam sincs, hogy melyik tárgyakat érdemes felvenni, vagy hogyan válogassam ki, miket válasszak első évben. Valakinek valami tipp? Esetleg aki ezt tanulta, miket vett fel?
2022. aug. 29. 13:38
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Van egy minta tanterv, abból veszegesd fel a tárgyakat. Csináljatok Slack vagy egyéb csoportot az osztállyal, hogy tudjatok egymástól segítséget kérni ilyen esetekben. Nincs valami év eleji tájékoztató?
2022. aug. 29. 13:53
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
A mintatanterv az irányadó. A kötelezőket mindenképp vedd fel, és kb. 30 kredited legyen. Gyakorlat nem ütközhet másik gyakorlattal, erre figyelj.
2022. aug. 29. 14:00
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

Neptunban válaszd ki a mintatantervet a tárgyfelvételnél és amiket az első félévre ír kötelezönek, azokat mindenképpen vedd fel.

Ezzel kapcsolatosan semmi tájékoztatást nem kaptatok?

2022. aug. 29. 14:12
 4/21 anonim ***** válasza:
71%
Ha csak nem pótfelvételi eljárásban kerültél be szólok, hogy a kurzusfelvétel Szegeden már elindult, sőt a héten vége lett a rangsoros jelentkezésnek (amire beíratkozás nélkül, pusztán azzal, hogy felvettek és kaptál levelet azonosítóval) jelentkezni tudtál. Versenyes tárgyfelvétel lesz az ÁJTK-nak szerda reggel 6-tól. Mintatanterben minden benne van, de órarend is van. Egyetemen már elvárják, hogy utána tudj menni a dolgoknak önállóan. [link] Ne arra várj, hogy majd valaki más rágoogliz az órarendedre. Legyél ennyire talpraesett. Én értem, hogy ez új meg minden, de ez már nem középiskola.
2022. aug. 29. 14:43
 5/21 anonim ***** válasza:
100%
4. Nem középiskola, annál nagyobb szükség van a segítségre a TO részéről. Ez csak magyar virtus, hogy a TO nem segít semmit, nyugaton az egyetem azon dolgozik, hogy az adminisztráció minél könnyebb legyen.
2022. aug. 29. 15:02
 6/21 anonim ***** válasza:
0%
5. Az egyetemen felnőtt emberek a hallgatók. Mindent maguk kell, hogy intézzenek, senki sem fogja a kezüket. Az, hogy nyugaton mi van, nem releváns itthon.
2022. aug. 29. 15:07
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

Már hogyne lenne releváns? Ha a hallgatók fullra el vannak veszve, nem kapnak meg semmilyen információt, mindent nekik kell összehalászniuk innen-onnan – akkor tanulás helyett ezzel foglalkoznak, és a kevésbé ügyesek / szerencsések lemaradnak.

Az egyetem egy állami (vagy magán) szolgáltatás, itt az idő leszállni arról a magas lóról, hogy "nekünk is szar volt, nektek is legyen szar". A nem kis összegeket felemésztő egyetemi adminisztráció feladata (lenne), hogy a tantervet, az összes szükséges tudnivalót, helyszínt és időpontot a hallgatók rendelkezésére bocsássa. Az hogy a fenébe fordulhat elő, hogy már megy a tárgyfelvétel, és a hallgatók nincsenek rendesen tájékoztatva?

Nyugaton van külön Student Office a hallgatók szolgálatában, minden részletesen a szánkba van rágva, sőt a folyamatok is olyanok, hogy kb. el se lehet rontani (külön személyes emailt kapunk mindenről, hogy mi mikor hol van stb.). Ez a normális, a hallgató dolga a tanulás, nem a hiányos adminisztráció miatti szenvedés.

2022. aug. 29. 15:30
 8/21 anonim ***** válasza:
81%
7. Az első évesek szoktak tájékoztatót kapni. Amikor én kezdtem egy cd-n minden fenn volt, a beíratkozás és a tárgyfelvétel lépésről lépésre. Arról nem az egyetem tehet, hogy a hallgatók egy része funkcionális analfabéta. A TO általában segítőkész, de ott is mindig kevés a létszám. Egyébként, a hök is kell, hogy segítsen, ha valami nagyon nem megy és vannak évfolyam felelősök is. Da alapvetően arra építenek, hogy értelmes, tájékozódni képes ember megy egyetemre.
2022. aug. 29. 16:15
 9/21 anonim ***** válasza:

8. Én most Írországban járok mesterszakra. Szó szerint mindent a szánkba rágnak, van profi online rendszer, ami végigvezet a folyamaton, mindenről emailben tájékoztatnak, a teljes adminisztráció gépesítve van és jóformán automatikus. Plusz van egy class tutor, aki amúgy egy PhD-zett kutató, aki mindenkinek segít egyenként bármilyen kérdésben. És minden egyes órához van egy online fórum, amelyen a tanártól és a tutortól lehet kérdezni bármit és órákon belül válaszol valamelyik általában. El sem lehet téveszteni.

A CEU-n konkrétan a tankönyveinket is megvették nekünk kollektíven, de ott is mindent a szánkba rágtak. Ahogyan a többi egyetemen is Amerikában, Ausztriában és Németországban, és bárhol máshol a világon, ez a normális.

És tudod miért? Mert a tanév szervezése könnyen skálázható. Sokkal hatékonyabb rendesen megcsinálni a folyamatot, mint hagyni a sok ezer diákot egyenként “felnőttnek lenni”, azaz hiányos információkkal szenvedni és információkat vadászni, leterhelve ezzel az adminisztrációt. (Avagy mennyivel egyszerűbb 1 normális emailt megírni, mint 200 diákot egyenként tájékoztatni telefonon vagy emailben…)

2022. aug. 29. 18:24
 10/21 anonim ***** válasza:
0%
9. Most őszintén! Ki a fenét érdekel, hogy mi Van Írországban. A kérdező itthon jár egyetemre. Felesleges terhelni minket az itthon nem releváns tényekkel. Nehéz megértened?
2022. aug. 29. 20:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!