Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért kötelező érettségi...

Miért kötelező érettségi tantárgy a történelem?

Figyelt kérdés

Az iskolai tantárgyakból, mindössze 3-ról mondható el, hogy kötelező érettségi tantárgy, vagyis főtantárgy:

- magyar nyelv és irodalom

- matematika

- történelem

(Illetve az idegen nyelv, de annál nincs megszabva, hogy melyik legyen).

Hogyan lehet az, hogy a történelem ennyire fontos tantárgy? Mi adja a jelentőségét?

Miért nem például a biológia a kötelező a történelem helyett?

2022. júl. 24. 11:57
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
40%
Nem tudom miért lenne olyan fontos, engem sosem érdekelt. Szerbiában nem kötelező, de lehet töriből is érettségizni. Nekem eszem ágában sem volt, nem is hiányzik az a tudás természettudományi egyetemi szakon. Igazából szinte semmit sem tudok töriből, bár háromas voltam belőle általában. Szerintem is például egy biológia kötelező érettségi jobb lenne, mert az emberek mint kiderült azt sem tudják sokan mi a vírus, mi a baktérium, hogy működik a saját testük stb.
2022. júl. 24. 12:25
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha innen nézzük, egyik tárgy sem "fontos" meg "hasznos". Magyarból lényegében csak a helyesírás lenne szükséges a mindennapokhoz, matekból meg kb. csak az általános iskolai matematika, illetve annak is csak egy része. DE! Az érettségi így is a béka ... alatt van, ennek nem arról kellene szólnia, hogy hozzuk a minimum minimumát, hanem arról, hogy aki érettségizettnek mondja magát, arról feltételezhető kellene, hogy legyen némi alapvető jártasság mind a humán, mind a reál tudományokban. Régen, amikor még nem dobták mindenki után az érettségit, aki arra járt, így volt, ma már az érettséginek semmi értéke, csak az a gáz, ha nincs.
2022. júl. 24. 13:21
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

#8, érdekes módon én is mindig az első voltam, aki befejezte a matekdogát, mégsem derogált 4-5-ösöket írni történelemből sem. Történelemből az alapvető összefüggéseket kellett érteni, így könnyedén fel lehetett építeni az anyagot, egyedül a dátumok megjegyzése az, amiben nincs logika, azt be kellett seggelni.

Hogy miért így alakultak a kötelező érettségi tárgyak, azt én sem tudom, de gyanítom azért, mert ezekhez a tárgyakhoz nincs szükség speciális demonstrációs eszközökre, így a kevésbé felszerelt iskolákban is meg lehetett tanulni ezeket a tárgyakat. A történelem egyébként fontos tárgy, mert annak ismeretével átlátható, hogy a mindennapok politikai döntései várhatóan milyen következményekkel járnak. Nem akarnék aktuálpolitikába belemenni, de biztosan kevesebb szavazatot kapott volna a jelenlegi párt is, hogyha jól megtanulták volna a történelmet a szavazók.

2022. júl. 24. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!