ELTE vagy Corvinus? (gazdálkodási és menedzsment/kereskedelem és marketing)
És ez most mit bizonyít, hogy belinkeltél 3-4 állást egy több ezer fős munkahelyről? Én nem tagadom, hogy vannak ilyen állások, de a többség ilyen Account Payable szintű pozi. Call centerről sehol sem beszéltem.
Azért egy VaR modellhez csak nem kell fizikus PhD :D szinte már minden pénzügyes szakon tanítják, nálunk konkrétan 2. féléves vállalati pénzügyen volt.
Nincsenek se traderek, se befektetési bankárok. Stratégiai döntések nem itt születnek. Gyanítom, hogy a kvantok is csak a modellek nyilvántartgatásával, kockázatelemezgetéssel foglalkoznak (ahogy azt az egyik hirdetés írja is), nem konkrétan bevetik az algokat a piacokon.
Én nem tudom, hogy kinek a kommentjeit olvasod, de se call centerről nem beszéltem, sem arról, hogy nem kell tapasztalat az MBA-hez. A citi meg saját magát hívja szolgáltató központnak, nem én :D
Az MBA UTÁNI kezdőfizetés pedig ennyi, és AMERIKAI egyetemek TOP iskoláiról beszéltem. Pár salary report neked:
Egyébként a piaci sztenderdekhez igazodva az MBA képzések tanterve is megfelelő mennyiségben "matekodosnak", A Chicagói MBA pl. híresen erős pénzügyi matekban, ökonometriában, statisztikában. Legtöbb közgáz nobel-díjas onnan került ki és ott tanít (Eugene Fama pl, akit sok kvant istenként tisztel, és a legtöbb kvantos könyv az ő faktor modelljeivel és tőkepiaci hatékonyságával kezd...).
Na mindegy, nagyon elkanyarodtunk a témától, és sok értelme nincs is a vitának.
13. Egy kicsit valóban elkanyarodtunk, de ez egy érdekes beszélgetés, és talán a Kérdező is merít belőle ihletet.
Eugene Fama duál PhD/MBA fokozatot szerzett a Booth-on, és nyilván nem az MBA részből szerezte a Nobel-díját... Mellesleg mindkettőt a '60-as években (!!) szerezte, úgy kb. 60 évvel ezelőtt... Akkoriban volt új és menő programozási nyelv az Algol 60, és Amerika a vietnámi háborúra készült... A most már nyugdíjas apám középiskolás volt!! Fama PhD szupervízora két Nobel-díjas, Miller és Roberts voltak...
Szóval az időutazást egy kicsit megszakítva: jól látod, hogy 'a piaci sztenderdekhez igazodva az MBA képzések tanterve is megfelelő mennyiségben "matekodosnak"'. És mondjuk ki: specializálódnak. Ma már olyan képzések vannak, hogy "MBA in Digital Marketing", "MBA in Big Data Management", "MBA in Data Analytics" -- pont, mivel a hagyományos MBA képzések elveszítették a vonzerejüket és versenyképességüket. (Ld. még amiket fentebb a generalistákról mondtam.)
Tehát egyértelműen nem igaz az, hogy 'Magyarországon vannak csak ráállva erre a "tanulj minél matekosabb dolgot"-ra'.
Na de visszakanyarodva az eredeti kérdéshez: Kérdező ha teheted, akkor válassz minél matekosabb alapképzést, szállj rá a statisztikára, adatelemzésre, adattudományra, hard skillekre, mert ezek képezik a modern gazdaság és menedzsment gerincét. A se színe se szaga gazdálkodás és menedzsment ma már kb. olyan, mint a kommunikáció szak. Nem rossz, de gyengécske és erősen túlképzett. A marketing sokkal piacképesebb szak, főleg egy data science mesterszakkal megfejelve, de sajnos a marketinget nagyon elavultan tanítják itthon, munkahelyen és netről kell felszedned a szakma alapjait.
Sorozatnézés közben eszembe jutott a kérdés. Egy maffiavezér dicsekedett a tanult pénzmosójának, hogy LU-ra járt az unokaöccse Chicagoban. Erre az exbankár "maffiapénzügyes" kiválónak titulálta az iskolát. Ha megnézzük a QS-en, ez az egyetem egy helyezésen van a Corvinussal (801-1000), amit mindig leszólunk, hogy magyar iskolaként elérte ezt a helyezést, szakokra/szakterületekre lebontott listákban meg még előrébb van. Ezeket a listákat elnézegetve az emberek sokszor nem veszik számításba azt a tényt, hogy 50000 egyetem van körülbelül a világon, szóval egy ezredik hely is top 2%-ot jelent.
A marketinges (:D) kollégával meg lehetetlenség vitatkozni, én is megpróbáltam más kérdésnél, és dogmatikusan ragaszkodik a véleményéhez. Bár teljesen más témában (marketing vs. gazdmen). Az meg már más tészta, hogy érdekes mód szinte mindig lepontozódsz, ha vele szemben vitatkozol. 8-as voltam.
15. Most kíváncsiságból rányomtam a válaszodra egy piros pacsit, erre azonnal megjelent a válaszod jelenlegi tetszésindexe: piros kör, 40%. Ne engem okolj azért, ha lepontozódnak a válaszaid, más is tud olvasni, nem csak én.
Én is ismerlek téged. Te vagy az (is), aki a BME-re járt, és ragaszkodik ahhoz, hogy a BME “top egyetem”. Már akkor is ragaszkodtál ehhez, amikor a BME még “csak” 1001+ helyen volt; most meg, hogy a THE az 1201+ helyre sorolta (és közben egyébként az is kiderült, hogy az Óbudai viszont előrébb van), kiderítetted, hogy “top 2%”. Legalább szórakoztató vagy. 🍻
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!