Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Késő az orvosi 25 évesen?

Késő az orvosi 25 évesen?

Figyelt kérdés

Már lediplomáztam tavaly, de mindig is orvos akartam lenni, úgyhogy tervemben volt a diploma után felvételizni. A szüleim eleinte furán vették, de végül megbékéltek vele, mivel diákhitelből finanszírozom majd a képzést (van egy saját lakásom, úgyhogy albérletre/lakáshitelre nem kell szerencsére költeni).

A jelenlegi diplomámnak nincs köze a természettudományokhoz, ezért sokan nem értik, hogy mi ez a váltás. A napokban beszélgettem egy barátommal, aki igen csak faggatott, hogy mik a diploma utáni terveim, és ezért kiböktem, hogy az orvosi. Egészen megalázó helyzetbe kerültem, mivel kicsit cinikus volt, hogy mit akar az orvosin ilyen idősen? Miért nem békélek meg azzal, amim van? Vajon identitászavarban szenvedek?

Mondanom sem kell, hogy mennyire rosszul esett, és azóta nem nyitottam ki a könyvet, hanem tegnap óta depresszióba estem és sírok, hogy már késő, és hogy mire befejezem az egyetemet, akkor 31 éves leszek, nem fogom kiélvezni a fiatal húszas éveimet, hanem vért izzadva fogok tanulni még 6+5 évig.

A lényeg, hogy én ezt akarom, és mivel mindig is orvos akartam lenni, ezért nekem megéri ez az áldozat, pláne, hogy én már úgymond kiéltem kicsit magam az első diplomám megszerzésénél.

Mégis rosszul viseltem azt a beszélgetést, elbizonytalanodtam, csökkent az önbizalmam, önérzetem. Hogy mennyire elb*szott vagyok, hogy más 25 évesen végez orvosként, én pedig csak most kezdeném.

Mit tehetnék, hogy ne érezzem magam idősnek és rosszul?

2022. márc. 29. 21:06
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

9

Mert nyilván aki mentőn szeretne dolgozni az általános orvosi egyetem után, az szakosodni fog oxyológiára.

Egyébként (ennek szintén utánanézhetsz) nagyon sok helyen az ügyeleti ellátást (SBO) nem orvosok hanem mentőtisztek viszik!

[link]

Bár ez tavalyi cikk, de jelenleg is van ilyen. A keleti megyékben pedig jelenleg is az OMSZ keze alatt fut a kivonuló ügyeleti ellátás, ahol szintén nem orvosok hanem mentőtisztek ülnek.

2022. márc. 30. 10:20
 12/13 anonim ***** válasza:
Az egyetemen nem fognak miatta kinézni, és nem fogja firtatni senki. Ha a megélhetésed és a magánéleted elbírja az egyetemista létet 25-31, esetleg 32-33 éves korod közt, és tényleg ezt szeretnéd, akkor belevághatsz. De nem kellene ismerősök véleménye miatt kiborulni. Egyébként ezért sem jó, hogy annyira túlmisztifikálják az orvosit, egy csomóan, akiket tényleg vonzana ez a pálya, elrettennek 18 évesen, aztán jön a huszonéveskori dilemma, hogy de mégis ez volt az eredeti álom, és mégis megvalósítanák. Pedig annyiban tényleg kedvezőbb korán elkezdeni, hogy lehessen más is az ember életében. De én még olyanokat is ismerek, akik gyereket vállaltak be, és úgy is elvégezték. A rezidens pedig már kap fizetést a munkájáért, annyira nem mondanám, hogy a rezidenskedés "kiesés" az életből.
2022. márc. 30. 14:35
 13/13 anonim ***** válasza:
Itt nem a kor számít, hiszen még évtizedekig praktizálhatsz, hanem az anyagi része lesz húzós...
2022. ápr. 1. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!