Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Késő az orvosi 25 évesen?

Késő az orvosi 25 évesen?

Figyelt kérdés

Már lediplomáztam tavaly, de mindig is orvos akartam lenni, úgyhogy tervemben volt a diploma után felvételizni. A szüleim eleinte furán vették, de végül megbékéltek vele, mivel diákhitelből finanszírozom majd a képzést (van egy saját lakásom, úgyhogy albérletre/lakáshitelre nem kell szerencsére költeni).

A jelenlegi diplomámnak nincs köze a természettudományokhoz, ezért sokan nem értik, hogy mi ez a váltás. A napokban beszélgettem egy barátommal, aki igen csak faggatott, hogy mik a diploma utáni terveim, és ezért kiböktem, hogy az orvosi. Egészen megalázó helyzetbe kerültem, mivel kicsit cinikus volt, hogy mit akar az orvosin ilyen idősen? Miért nem békélek meg azzal, amim van? Vajon identitászavarban szenvedek?

Mondanom sem kell, hogy mennyire rosszul esett, és azóta nem nyitottam ki a könyvet, hanem tegnap óta depresszióba estem és sírok, hogy már késő, és hogy mire befejezem az egyetemet, akkor 31 éves leszek, nem fogom kiélvezni a fiatal húszas éveimet, hanem vért izzadva fogok tanulni még 6+5 évig.

A lényeg, hogy én ezt akarom, és mivel mindig is orvos akartam lenni, ezért nekem megéri ez az áldozat, pláne, hogy én már úgymond kiéltem kicsit magam az első diplomám megszerzésénél.

Mégis rosszul viseltem azt a beszélgetést, elbizonytalanodtam, csökkent az önbizalmam, önérzetem. Hogy mennyire elb*szott vagyok, hogy más 25 évesen végez orvosként, én pedig csak most kezdeném.

Mit tehetnék, hogy ne érezzem magam idősnek és rosszul?

2022. márc. 29. 21:06
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Itt már ezerszer feltettek ilyen kérdést. Ha orvos akarsz lenni, akkor csináld, nem vagy idős hozzá, ez ostobaság.
2022. márc. 29. 21:16
 2/13 anonim ***** válasza:
14%

Szerintem az.

Alapból az orvosi egyetem 6 év (úgy, hogy fixen nem taknyolsz semmiből, ami az orvosi egyetemen nem egyszerű feladat). Akkor ha megcsinálod azt a rohadt kemény 6 évet, utána lesz belőled egy szép általános orvos rezidens, ha valamit is akarsz kezdeni karrier szinten akkor elkezded a szakosodást, ami szintén felemészt 3-4-5 évet és ismét nem sétagalopp, és közel a 40-hez lesz belőled egy kezdő szakorvos.

Azon túl, hogy ezek kemény és hosszú évek, rohadt nagy áldozat is. Mondhatni a fiatalságod dobod oda ezért. Ennyire megéri? Érdemes azt is számba venni, hogy kívülről mindig minden máshogy fest. A humán egészségügy sosem volt leányálom és nem is lesz az Magyarországon.

Ha ennyire ragaszkodsz az eü.-höz, csináld meg a mentőtisztit főiskolán. Nem leszel Dr., de menthetsz életeket, releváns különbség nem igazán van egy mentőtiszt és egy mentőorvos (oxyológus) között, és nem megy rá az egész fiatalságod (bár a mentőtiszti is izzasztó pálya főiskolán).

2022. márc. 29. 21:20
 3/13 anonim ***** válasza:
86%
2. Elég nagy marhaságokat írsz, főleg az utolsó bekezdés.
2022. márc. 29. 21:24
 4/13 A kérdező kommentje:
34 évesen lennék szakorvos, ha 3-4 éves rezidensképzést választok, de ha nem vagyok orvos, akkor is ugyanúgy 34 éves leszek, csak fogalmam sincs, hogy mit kezdjek az életemmel, mert nem érdekel semmi más. Az első diplomám megszerzése alatt pedig már kibuliztam magam.
2022. márc. 29. 21:25
 5/13 anonim ***** válasza:
0%

3

Szerintem ne oktass ki pont az utolsó bekezdésről :)

2022. márc. 30. 06:31
 6/13 anonim ***** válasza:
57%
5. Miden tiszteletem egy mentőtiszté, de nehogy már összehasonlítsuk a tudását egy szakorvoséval. Annyira ne legyünk már elfogultak.
2022. márc. 30. 08:49
 7/13 anonim ***** válasza:

Szerintem sem késő, amennyiben biztos vagy benne, hogy ezt szeretnéd akkor a minőségi életet alapozod meg vele. Van aki 40évesen kezd el egyetemet, szerintem nem késő elkezdeni amit szeretsz.

Ilyenkor merem feltételezni, hogy egy egyetem befejezése után már kb. Van rálátásod, hogy ez miként működik és mennyi energiádat veszi el, mennyit tudsz mellette dolgozni.

Szerintem hajrá és sok sikert kívánok, akik meg elszomorítanak sem biztos, hogy rosszat akarnak neked, ismerős a mondás: a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

2022. márc. 30. 09:08
 8/13 anonim ***** válasza:

6

A mentőállomásokon elvétve találni mentőorvost, amit látsz az utcán személyautót amire az van matricázva hogy MENTŐORVOS, azon az esetek 90%-ban tiszt ül. Tudásban az oxyológia területén NINCS releváns különbség a tiszt és az orvos között. Tehát most leírom még egyszer, kérlek értelmezd. Kiemelem a lényeges dolgot: Tudásban OXYOLÓGIA területén NINCS releváns különbség.

A mentőorvos ca. ugyanazt tanulja szakosodáskor (ha oxyológa a szakosodása) mint amit a mentőtiszt. Nyilván egy szakosodott oxyológus az előtte 6 évig orvostudományi egyetemre járt, tehát általános orvos is, viszont mint ahogy már említettem az oxyológia területén nincs közöttük különbség. Ha elcsap egy autó, ha leugrasz az 4. emeletről, ha szívrohamod lesz, fulladás, stroke stb esemény van, akkor pontosan ugyanazt az ellátást kapod a tiszttől mint amit az orvostól.

Egyébként például a debreceni mentők akik fent vannak például TikTok-on, ők szoktak videót feltölteni, ők maguk is szoktak ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolni amiben ők maguk írják le, hogy a tiszt és az orvos között ezen a területen nincs különbség. Ha nekem nem, legalább a mentőknek higgyj :)

2022. márc. 30. 09:24
 9/13 anonim ***** válasza:
8. Akkor minek oda orvos? ha mindent tud egy mentőtiszt is.
2022. márc. 30. 10:09
 10/13 anonim ***** válasza:
Pár éve a SOTEn végzett egy 53 éves ember orvosként. Ha ő nem érezte magát öregnek akkor te miért? Az a nagy kérdés, hogy tudod e fizetni a félvente 1+ milliós tandíjat 12 félévben keresztül?
2022. márc. 30. 10:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!