Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan lehetne megoldani,...

Hogyan lehetne megoldani, hogy befejezze a nyolc általánost?

Figyelt kérdés

Az élet elég érdekes szituációba kevert. Hol is kezdjem, állami gondozásban nőttem fel. A nevelő-szüleim már elhunytak, 31 éves vagyok. Egyedül élek, a társadalmi hátterem lényegében teljesen normális. Becsülettel dolgozom, fizetem a lakhatást, lényegében átlag mezei polgár vagyok.

A hetekben tudtam meg, hogy van egy féltestvérem, aki már 29 éves. Nagyon rossz körülmények között nőtt fel. A háttere egészen más, mint az enyém. Őt nem helyezték nevelőszülőkhöz, vélhetően ebből kifolyólag is, de nincs meg a nyolc általánosa. Hetedik osztályt befejezte, ha minden igaz. Felvettem vele a kapcsolatot, az élet valahogy így rendezte oly sok idő után. Szeretném, bár tudom nem az én dolgom, de azt szeretném ha befejezné a nyolc általánost. Ezután pedig legalább valamilyen okj-s szakra beiratkozna és normálisan, tisztességesen élne, egy elfogadható de stabil jövedelemből.

Én látom rajta az akarást, úgy vélem benne lenne a dologban. Szeretném kiemelni a bizonytalanságból, de nem tudom hogy kellene elindulni. Nekem nincs arra fedezetem, hogy magántanárt fizessek neki. Azt sem tudom, hogy neki ingyenes lehetne-e még ez az egész dolog. Esetleg a gyámhatóság nem tudom tudna-e segíteni ebben, vagy valahogy jó lenne elindítani ezen az úton. Szerintem még nem késő 32 éves korára már lehetne például egy okj-s takarítónő, vagy akár egy operátor, de akkor is sokkal jobb lenne, mint hogy eltelnek felette az évek. Nincstelenségben, állandó kéregetések, mert ebből áll az élete, és nem az Ő hibája elsősorban! Nem lehetne valahogy segíteni neki? Nincs valamilyen méltányossági helyzet, amire lehetne hivatkozni, mert én azt látom rajta hogy egyébként akarná.

#általános iskola, méltányosság
2022. márc. 2. 17:03
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Munkaügyi központnál érdeklődjön, szokott indulni ott felzárkoztató tanfolyam 7-8. osztály, és még kis pénzt is kap érte.
2022. márc. 2. 17:23
 2/7 anonim ***** válasza:
90%

tudtommal létezik manapság is felnőttek általános iskolája...

itt megnézheted, van-e hozzátok közel ilyen:

[link]

2022. márc. 2. 18:01
 3/7 anonim ***** válasza:
28%

8 általános meglesz neki biztosan, majd a “lentieket” is továbbítsd neki, hogy majd szerezze meg az érettségit. Mehet tovább is…

Ne álljon le a tanulással.

1. Lelki és fizikai alapozás, szokások:

Sajnos nem oktatják, pedig a siker egyik alapja a megfelelő módszertan mellett.

- Relaxáció, azaz hasi légzés figyelésének elsajátítása, így ellazul a testünk, majd koncentrációs technikaként továbbra is csak a has süllyedésének és emelkedésének figyelése, minden mást kizárva. Ezt az állapotot tudatosítani, emlékezni, gyakorolni kell, hogy szokássá alakuljon.

Tudatosítani kell, hogy nem vagyunk azonosak sem az érzelmeinkkel, sem a gondolatainkkal. Valamint meg kell érteni, gyakorolni (elképzelve is) kell koncentrált, ellazult állapotban, majd fizikailag is gyakorolva, hogy szeretetni kell a tanulást, hinni kell a sikerben, legjobbra kell törekedni, kitartani, akarni tanulni, legjobbnak tartani a tanulást, tudni, hogy a minőségi tanulás a javamat szolgálja, minden mást kizárva. Ez is szokássá fog alakulni.

- Önbizalmat úgy lehet megalapozni, hogy az ember a szeretet jellemzőit a figyelme terében tartva, elkezd valóban gondoskodni magáról.

Mert aki szeret, az a legjobbat akarja a másiknak, törődik (lelki, gondolat, fizikai) vele. Odafigyel rá. Normális hangnemben beszél a másikkal, tiszteli. Gondoskodik róla (megfelelő pihenés, megfelelő mozgás, megfelelő folyadékbevitel, megfelelő táplálkozás, lásd dietetika).

Támogatja. Nem bántja. Szerény, de nem szolgalelkű. Határozott, de nem nagyképű, nem egoista. Józan gondolkodású, realista és optimista. A lehető legjobb megoldásban gondolkodik, lásd / értékelemzés / módszertana.

- Tanulási szokások, módszertan: Dr. Dezső Zsigmondné - Szellemi munka technikája c. könyvét ajánlom.

- Mozgás, fizikai egészségmegőrzés: Gerinctorna, Alexander-technika, Schroth terápia, Autogén tréning elsajátítása.

- Fontos a tárgyaknál, hogy az elméleti alapozás legyen rögtön összekötve a feladatgyakorlással. Tehát nem külön kezeljük! Azért, hogy az elméletet, rögtön a feladatok gyakorlása által tudjuk mihez kötni. Így a megértés következtében rögzül az információ. Illetve vegyük észre a feladatok, témák közötti kapcsolatokat, ráépüléseket is az általános szemléletmód kialakítása érdekében.

Mivel nem lehet a végtelenségig koncentráltnak lenni, így 20-25 perc tanulás, gyakorlás, majd 5 perc szünet (szemtorna, folyadék bevitel, ürítés), majd folytatás.

2. Retorika, kommunikáció:

Fisher Sándor - A beszéd művészete c. könyv + lemezmelléklet, illetve

Montágh Imre - Nyelvművesség és a Tiszta beszéd c. könyv alkalmazása.

Weöres Sándor verseinek hangos felolvasása, a ritmus gyakorlása miatt.

3. Szövegértés:

Elsőnek a logika tudománya (fogalmi gondolkodás megalapozása), valamint a funkcionális szemlét felöl kell megközelíteni a szövegértést, rengeteg példával.

Hegedűs Rita: Magyar nyelvtan - Formák, funkciók, összefüggések könyv tanulmányozása (meg kell tanulni kérdezni is), majd utána a mondatelemzés szabályainak való utánajárás, végül gyakorlás.

Etimológiai-, szinonima-, értelmező- és magyar helyesírási szótár, magyar értelmező hangosszótár folyamatos használata.

4. Logikai gondolkodás fejlesztése:

Brilliant.org, Smullyan könyvei, PD Magnus — forallx. An Introduction to Formal Logic c. könyv, te ervelesi hibad.hu oldal.

5. Matematika:

- Tanulásmódszertan:

Az általános problémamegoldást segítve, kizárva a sablonos gondolkodást.

“Igazából az általános problémamegoldási készség lenne fontos tételek / elméletek trükkös alkalmazása miatt.” Ezt az általános szemléletmódot megalapozzák a következőkben sorolt könyvek.:

Arthur Engel: Problem-Solving Strategies (középiskolai szint)

Pólya György: A gondolkodás iskolája

Pólya György: A problémamegoldás iskolája I-II.

Pólya György: Indukció és analógia

Pólya György: A plauzíbilis következtetés

- Általános szemléletű könyv:

Obádovics J. Gyula: Matematika (általános iskola 5. osztályától kezdi.)

- Feladatgyakorlás:

Előző évek érettségi feladatainak a megoldása, javítókulcs szerint leellenőrizve! Kömal C és B feladatok megoldása.

- Szóbeli:

Németh Sarolta pdf-je.

[link]

6. Fizika:

- Általános szemléletű könyvek:

Dr. Szalay Béla: Fizika, majd

Holics László: Fizika 1-2 (eredetit, zöld színű)

- Feladatmegoldás:

Dér-Radnai-Soós: Fizika feladatok 1-2

Székely György: Ennyit kellene tudnod - Fizika példatár 1-2, sárga színű

Kömal, fizika feladatok

Az előző évek érettségi feladatainak megoldása, ellenőrizve a javítókulcs szerint.

- Kísérlet:

Juhász András: Fizikai kísérletek gyűjteménye 1-3

Budó Ágoston: Kísérleti fizika 1-3

Youtube, stb.

7. Kémia:

- Elméleti alapozás:

Veszprémi Tamás: Általános kémia

Keglevich Györgyre írj rá.: [link]

- Feladatgyakorlás:

Wajand Judit: Kidolgozott ​számítási feladatok – Kémia

A mostani követelményeknek megfelelően, az előző évek érettségi feladatainak a megoldása. Leellenőrizve javítókulcs szerint!

- Kísérlet:

Rózsahegyi Márta - Wajand Judit: 575 ​kísérlet a kémia tanításához

+ a kísérleti részhez van egy csomó videó a neten.

8. Biológia:

- Elméleti alapozás:

Dr. Fazekas György - Dr. Szerényi Gábor: Biológia I. kötet - Molekulák, élőlények, életműködések

Dr. Fazekas György - Dr. Szerényi Gábor: Biológia II. kötet - Ember, bioszféra, evolúció

Bioszféra oldal: [link]

- Feladatgyakorlás:

Előző évek érettségi feladatainak a megoldása. Leellenőrizve javítókulcs szerint!

G. Tibor: [link]

Ha a fentieken tisztességesen végigmész, szóbeli is meglesz. Max a követelmény-, pontozási rendszernek nézz utána, hogy ne érjen meglepetés.

9. Angol tanulás:

beszeljangolul.com

-Kommunikáció: reddit, interpals, omegle, language exchange community, magunkkal való szerepjáték, tanulócsoportok.

majd

10. Német tanulás:

Deutschtraining.org

Goethe.de

- Kommunikáció: reddit, interpals, omegle, language exchange community, magunkkal való szerepjáték, tanulócsoportok.

11. Informatika:

- Word, excel: Előző évek érettségi feladatainak a megoldása, javítókulcs szerint leellenőrizve! Youtube-on is rengeteg magyarázat van.

- Access-SQL: [link]

- Programozás:

[link]

[link]

Magyary Gyula

Emelt ​szintű informatika érettségi – Programozás C++ és C# nyelven

- Szóbeli, tematika:

[link]

[link]

Sok sikert!

2022. márc. 2. 19:23
 4/7 anonim ***** válasza:
93%
Ajjaj..... :)))
2022. márc. 2. 19:24
 5/7 anonim ***** válasza:
75%

3# Teljesen korrekt amit leírtál. Csak legyen kitartása.

Kérdező, jó, hogy felkarolod, csak légy résen. Ne hagyd, hogy kifogásokat találjon. Sok sikert.

2022. márc. 2. 19:39
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2022. márc. 5. 23:14
 7/7 anonim válasza:
Hogy alakult azóta?
2023. aug. 4. 09:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!