Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az abszolútértékes függvényekk...

Az abszolútértékes függvényekkel való műveletekkel kapcsolatban kéne segítség!?

Figyelt kérdés

Értem, hogy mit kell csínálni, ha két abszolút érték függvényt összeadok, de kivonásnál nem.

Pl. abs(4x+8)-abs(2x-6). Nem értem az ezután leírandó ha részt, meg az ábrázolást. Neten meg alig találok forrást.

Egy másik meg amikor egy abs meg egy normál függvénnyel végzünk műveletet.

Pl. abs(3x+6)-4x+1

meg abs((1/2)x+3)+(3/2)x+1 Ezeknél sem tudom, hogy hogyan kéne ábrázolni.

Itt az (1/2) és a (3/2) törtek

Tudom, hogy ez sok, de lemaradtam és kéne a segítség, szóval ha valaki ráér kérem segítsen. Előre is köszönöm! :)

2022. febr. 27. 18:59
 1/4 anonim ***** válasza:

"Értem, hogy mit kell csínálni, ha két abszolút érték függvényt összeadok, de kivonásnál nem."

Összeadásnál mit kell csinálni?

2022. febr. 27. 19:12
 2/4 A kérdező kommentje:
Lerajzolom mind a kettőt és az eggyes pontokat egymáshoz adom. Legalábbis ez a technikám, de ez nem működik másnál.
2022. febr. 27. 19:37
 3/4 anonim ***** válasza:

Ahogy az összeadásnál ez technika működik, úgy a kivonásnál is pont ugyanúgy működik a technika. Sőt, nem is kell abszolútértékes egyenletnek lennie.

De nem is ez a lányeg, hanem az, hogy algebrailag kell tudnod felírni.

Első körben magát az abszolútérték definícióját kell megértenünk, amit így szoktunk felírni:

|x|=

{x, ha x>0

{0, ha x=0

{-x, ha x<0

Magyarán a pozitív számok abszolút értéke önmaguk (például |3|=3, a 0 abszolút értéke 0, a negatív számok abszolútértéke pedig azok ellentettje (például |-3|=-(-3)=3). Ha ezt sikerül megértenünk, akkor a különféle abszolútértékes összeadós/kivonós függvényeket is meg tudjuk csinálni.

A lényeg: azt kell megnéznünk, hogy a különböző ||-eken belül a kifejezések értékei mikor milyen előjelűek. Az első feladat levezetése így néz ki:

Nézzük, hogy a 4x+8 milyen x-re mikor milyen előjelű lesz;

-a 4x+8<0 egyenlőtlenség megoldása x<-2

-a 4x+8=0 egyenlet megoldása x=-2

-a 4x+8>0 egyenlőtleség megoldása x>-2

Ugyanezt nézzük meg a 2x-6 kifejezésre is;

-a 2x-6<0 egyenlőtlenség megoldása x<3

-a 2x-6=0 egyenlet megoldása x=3

-a 2x-6>0 egyenlőtleség megoldása x>3

Az így nyert egyenlőtlenségeket össze kell vetnünk, és ezek alapján tudunk elindulni. Érdemes táblázatban felírni, akkor könnyebb átlátni, hogy ki kivel van;

-ha x<-2, akkor mindkét kifejezés előjele negatív

-ha x=-2, akkor az első kifejezés előjele negatív, a másodiké 0

-ha -2<x<3, akkor az első kifejezés előjele pozitív, a másodiké negatív

-ha x=3, akkor az első kifejezés előjele pozitív, a másodiké 0

-ha x>3, akkor mindkettő pozitív.

A fenti felsorolás alapján meg tudjuk határozni a függvény hozzárendelését, szakaszosan;

-ha x<-2, akkor ezt kapjuk; |4x+8|=-(4x+8), |2x-6|=-(2x-6), tehát

|4x+8|-|2x-6| = -(4x+8) - (-(2x-6)) = -4x-8 + 2x-6 = -2x-14, tehát ha a függvényt az x<-2 számhalmazon akarjuk ábrázolni, akkor a -2x-14 lineáris függvényt kell ábrázolnunk.

-ha x=-2, akkor csak behelyettesítünk: |4*(-2)+8|-|2*(-2)-6|= 0-10 = -10, tehát a (-2;-10) pont a függvény része.

-ha -2<x<3, akkor ezt kapjuk: |4x+8|=4x+8, |2x-6|=-(2x-6), tehát

|4x+8|-|2x-6| = 4x+8 - (-2x-6) = 4x+8 + 2x-6 = 6x+2, tehát a -2<x<3 számhalmazon a 6x+2 lineáris függvényt kell ábrázolnunk.

-ha x=3, akkor csak behelyettesítünk: |4*3+8|-|2*3-6| = 20-0 = 20, tehát a (3;20) pont a függvény része.

-ha x>3, akkor ezt kapjuk: |4x+8|=4x+8, |2x-6|=2x-6, tehát

|4x+8|-|2x-6| = 4x+8 - (2x-6) = 4x + 8 - 2x + 6 = 2x+14, tehát az x>3 halmazon a 2x+14 lineáris függvényt kell ábrázolnunk.

A WolframAlpha segítségével megnézhetjük, hogy kb. mit is kellene kapnunk;

[link]

A képen jól látható, hogy x=-2-nél és x=3-nál van egy-egy törés a függvény képében.

2022. febr. 27. 20:10
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a jól levezetett választ! :)
2022. febr. 27. 20:43

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!