Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Pedagógus vs tanár? Ki ki?...

Pedagógus vs tanár? Ki ki? Van valami definíció arra, hogy ki a pedagógus és ki a tanár?

Figyelt kérdés

én általában csak keveredni látom a két fogalmat.

néha az óvodapedagógustól kezdve a középiskolai tanárig mindenki pedagógus, máskor pedig max az alsó tagozatos tanárokig használják.

valaki ismer erre jogszabályi meghatározást, hogy pontosan melyik esetben melyik kifejezés a helyes?

(monjduk olyan diplomát láttam már, h "középiskolai tanár", de olyat még nem, h "pedagógus", szóval nem tudom, mit gondoljak)

2022. jan. 23. 08:49
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A köznevelési törvény csak ennyit ír: "Nevelő-oktató munka - óvodai nevelés, iskolai nevelés és oktatás, kollégiumi nevelés-oktatás, pedagógiai szakszolgálat keretében gyermekekkel, tanulókkal való pedagógiai célú közvetlen foglalkozás - pedagógus-munkakörben, az óraadó és az egyházi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott kivételével, közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban látható el."

Pedagógus a csecsemő -és kisgyermeknevelőtől --> középiskolai tanárig minden arra képesített személy. Sokan szemléletmódban látják a különbséget, hogy a pedagógus "mentor" a diáknak, a tanár csak leadja az anyagot.

Szóval a középiskolai tanár is pedagógus, maga a szó görög eredetű és neveléssel, tanítással foglalkozó személyt jelent.

Az más kérdés, hogy szubjektíven én sem tartok több tanárt pedagógusnak. Az egyetemen válik el szerintem, ahol a tanítás a tudományos előmenetellel kapcsolódik össze. Ott keresni kell az igazi elhivatott pedagógust.

2022. jan. 23. 09:10
 2/8 anonim ***** válasza:
46%
A saját definícióm a következő: a tanár csak tanít, leadja az anyagot aztán tojik a diákra, míg a pedagógus tanít, leadja az anyagot aztán meg segíti, neveli a diákot.
2022. jan. 23. 09:29
 3/8 anonim ***** válasza:
67%
A pedagógusba beletartozik az óvodapedagógus (óvónő), a tanító (alsó tagozat), a tanár (felső és középiskola), a szakoktató, az egyetemi oktató és a gyógypedagógus is. A tanár az meg tanár, felsőben és középiskolában tanít, esetleg az egyetemi oktatókat is hívják így.
2022. jan. 23. 12:28
 4/8 A kérdező kommentje:

1 és 2

logikus végül is, de szóval akkor ez nem egy objektív fogalom. egy gimnáziumi matektanár is pl ugyanannyira pedagógus, mint az óvodai pedagógus.

3

ezt viszont nem tudom értelmezni.

2022. jan. 23. 13:41
 5/8 anonim ***** válasza:

Mit nem tudsz rajta értelmezni?? A pedagógus egy gyűjtőfogalom, többféle pedagógus van. Ezek egyike az általános iskolai vagy középiskolai tanár.

Az más kérdés, hogy van egy totál hibás szóhasználat, ami a #2 válaszban is megjelenik, miszerint a pedagógus=jó(nak gondolt) pedagógus, tanár=rossz(nak gondolt) pedagógus.

2022. jan. 23. 16:27
 6/8 anonim ***** válasza:
Az egyetemi oktatókat nem nevezném pedagógusnak. Nem gyerekeket tanítanak, és nincs is pedagógiai képzettségük.
2022. jan. 23. 16:42
 7/8 A kérdező kommentje:

hogyne lenne ... azért mert egyetemen oktat, attól még ugyanazt az egyetemi szakot végezte el, mint a többi tanár ... ha csak nem pl. elméleti matematikus.

egyébként amit a 4-es írt, na én pont fordítva tapasztalom: a pedagógus a kis hülye, kb óvodásokkal való foglalkozásra való, legalábbis erre használják, a középiskolai tanár megnevezés pedig a komoly, tudományos ismereteket átadó, gimnáziumi tanár, aki úgy mellesleg pedagógus is.

2022. jan. 23. 21:47
 8/8 anonim ***** válasza:

?

A tanárszakosok pedagógiai-pszichológiai kurzusokat is végeznek az egyetemen. Aki nem tanárszakos, de egyetemen után ott marad tanítani, egyáltalán nem biztos hogy magáról a tanításról hallott közben bármit is. Sőt... Sok egyetemi oktatónak a tanítás csak szükséges rossz, hiszen anélkül nem dolgozhatnak, nem tölthetik minden idejüket kizárólag kutatással.

2022. jan. 23. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!