Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Tényleg jobb pedagógus az,...

Tényleg jobb pedagógus az, akinek van gyereke?

Figyelt kérdés
A napokban hallottam egy olyan véleményt, hogy csak az lehet jó pedagógus, akinek gyereke van. Egy gyermektelen pedig sosem fog tudni úgy bánni a diákjaival, mint egy anya, vagy egy apa, mert nincs tisztában a gyakorlati gyerekneveléssel. Ez tényleg így lenne?
2021. dec. 1. 10:02
 1/10 anonim ***** válasza:
87%
Nem, az összes ilyen általánosítás ostobaság.
2021. dec. 1. 10:09
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Semelyik pedagógusnak sem szabadna úgy tekintenie a diákjaira, mintha a gyerekei lennének.
2021. dec. 1. 10:39
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Mivel egy csomó szülő sincs tisztában a gyerekneveléssel, így ez a "megállapítás" hibás.
2021. dec. 1. 10:54
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Igaz lenne, ha a szülőséggel együtt járnának bizonyos készségek, de ez nincs így. A szülőket a nem szülőktől egy szülés választ csak el, azt meg a macska is tud. Nem kell hozzá semmi.
2021. dec. 1. 11:12
 5/10 anonim ***** válasza:
25%
Én pályaelhagyó tanár vagyok. Nekem is ezt mondogatta mindig a főnököm, és jól meg is sértődtem. De miután gyerekem lett, azt hiszem, mégis igaza volt. Teljesen másképp néz a gyerekekre az, akinek van gyereke, mint az, akinek nincs. Bár most már nem tanítok, de azt hiszem jobb tanár lennék most, hogy lett nekem is gyerekem.
2021. dec. 1. 12:34
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nincs igaza, 5-s. Az, akinek volt gyereke otthon, 3 is, olyan rohadtul bele volt már fáradva, hogy szánalmas volt nézni a vergődését. Azért érzed ezt, mert már nem tanítasz. Ha ott lennél, a hátad közepére nem kívánnád őket!
2021. dec. 1. 12:51
 7/10 anonim ***** válasza:
41%
Nem arról van szó, hogy a hátam közepére kívánnám őket, vagy sem. Arról van szó, hogyha van saját gyereked, jobban meg tudod érteni a problémáikat. Hiába is pontoztok le, attól még ez az igazság.
2021. dec. 1. 15:15
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem, a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Plusz én még hozzátenném, hogy a gyerekes tanáraim (általánostól kezdve egyetemig) rendszeresen előhúzták a gyerekkártyát, mindig ez volt a kifogás és a magyarázat mikor valamit elfelejtettek, nem maradt rá idejük, nem akartak vele foglalkozni…. Ha pedig jelezted, hogy ez nincsen rendben, akkor nyilván te voltál a rossz és egyébként is mit képzelsz, honnan tudhatnád te, nincsen neked gyereked. Főleg egyetemen volt ez probléma, mikor az utolsó pillanatban küldték ki az anyagot, javították ki a vizsgát, nem válaszoltak a megkeresésekre, nem lehetett őket elérni stb., de ugye a gyerek mindenre mentséget kellett, hogy adjon.
2021. dec. 2. 10:27
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

"Arról van szó, hogyha van saját gyereked, jobban meg tudod érteni a problémáikat."

Szerintem nem. Szülő vagyok, fingom sem volt, mi baja volt, mikor leverte magát a földre, vergődött, nyifogott, akkor sem, amikor idősebb korban rám vágta az ajtót.

Később pszichológiát tanultam, akkor tanultam meg, mit láttam.

Nem a szülés tesz többet tudóvá, hanem a tanulás. Nagyon sok szülőnek az a kényszerképzete, hogy mivel felnevelt 1-2-3 gyereket, ő már tudja, hogy megy ez és tudja a válaszokat a kérdésekre. Más gyerekével kapcsolatban is. Nyilván ez hülyeség.

2021. dec. 2. 16:03
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

A pedagógiához igazából érzék kell, ami vagy megvan az emberben, vagy nincs. Pl. amikor ott állsz az osztályteremben tanárként, tartod az órát, és valamelyik gyerek benyög egy nagyon béna poént, akkor vagy elütöd azzal, hogy rátromfolsz egy másik poénnal, és röhögtök egyet, és megy tovább az óra; vagy megállsz, és elkezded összeszidni a gyereket. Mindenki döntse el, melyik a jobb pedagógus.

Vagy amikor azt látod, hogy jött egy új gyerek az osztályba, és mindenki csúfolja, senki nem beszél vele. Osztályfőnökként mit kell ilyenkor csinálni? Nekem volt egy osztályom, ahol ez történt, és az osztályban volt az alfahím fiú, akitől mindenki félt, mindenki hallgatott rá, de én tudtam, hogy a lelke mélyén egy jólelkű gyerek. Odaültettem az új gyerek mellé. Először csak azt láttam, hogy egy idő után az alfahím gyerek elkezd vele beszélgetni, majd azt, hogy megvédi a többi gyerektől. Végül pedig az új gyerek ugyanúgy beszélgetett mindenki mással, mintha nem történt volna semmi...

Én úgy gondolom, hogy ezeket nem lehet tanulni az egyetemen sem, persze ott tanítanak néhány módszert, néhány fogást, hogy bizonyos helyzetekben hogy kell viselkedni. De az éles szituációk döntik el, hogy abban a pillanatban mit döntesz, mit csinálsz. És szerintem ennek semmi köze ahhoz, hogy van-e gyereked, vagy hogy mit tanultál erről az egyetemen. Vagy van hozzá érzéked, vagy nincs.

(Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell egyetemet elvégezni ahhoz, hogy valakiből jó tanár legyen).

A szülőségnek meg ehhez semmi köze nincsen. Nekem pl. nincs gyerekem, mégis úgy gondolom, hogy tudok a gyerekekkel bánni. Ez mellett meg látok egy csomó szülőt, aki alkoholista, veri a gyereket, sajnos nagyon sok ilyen van, és nem értem, hogy annak idején minek vállalt gyereket, ha aztán meg írogathatom a különféle szakértői véleményeket a mindenféle gyámhatóságoknak, hogy a gyerek milyen veszélyeknek van kitéve ilyen-olyan közegekben. Ennek fényében én is eléggé meg tudok sértődni, ha egy-egy okoskodó szülő azzal akar nekem érvelni, hogy "nincs is gyerekem", neki meg van, tehát ő jobban tudja... Hagyjuk már.

2021. dec. 7. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!