Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ezt a matematikai feladványt...

Ezt a matematikai feladványt le tudná nekem vezetni egy matektanár, vagy egy matekszakos egyetemista?

Figyelt kérdés
[link]
2022. jan. 15. 03:50
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ugye nem tudni, hogy kinek mondta el a hónapot, és kinek a napot.

Ha Albert a napot tudja, akkor Bernardnak esélye sincs kitalálni a csaj szülinapját, ezért Albert a hónappal van tisztában. Ha viszont tudja a hónapot, akkor május és június egyből kiesik, mivel Albert első állítása szerint Bernard biztos nem tudja, márpedig a 19-e és 18-a csak ebben a két hónapban szerepel, és mivel Bernard tudja a számot (ami lehetne 18 vagy 19 is, ugye ezt Albert nem tudja), ezért ez a két hónap nem lehet.

Ugyanezt Bernard is végiggondolja, és tudja, hogy május és június nem lehet. Mivel ha 14-e lenne, akkor Bernard még mindig nem tudhatná biztosan, melyik hónap (mivel júliusban és augusztusban is szerepel), ezért csak július 16 ill. augusztus 15 és 17. jöhet szóba. Ezt Bernard és végiggondolja, és ugye csak akkor lehet biztos a napban, ha július 16. a szülinap, mivel augusztus esetén még mindig két opció áll fent.

Tehát a csaj szülinapja július 16.

2022. jan. 15. 08:21
 2/5 anonim ***** válasza:
47%

Butaság. Mármint a feladat megfogalmazása.

Értem amit egyes mond, de érthetetlen a szitu.

A tudja mikor van, de tudja, hogy B sem tudja. (Itt nem tiszta a szitulátó, mire alapozza. Irt akadtam el azon, hogy talán B azt mondta h nem tudja, ennyi alapján nem lehetne komplett hónapot kizárni)

Egyébként ha értem a szitut sem biztos hogy kitalálom.

2022. jan. 15. 12:54
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
2-esnek segítség: Mivel A tudja a hónapot, hogy július, a megadott dátumok közül pedig a 14-e és 16-a is szerepel más hónapokban (augusztus 14, május 16), ezért A biztos lehet benne, hogy B sem tudja. Hogy miért? Mert megfordítom az előző megfogalmazást, a B-nek mondott szám 14 vagy 16 kell, hogy legyen, de mindkét nap több hónapban is szerepel, tehát B nem tudhatja a pontos szülinapot.
2022. jan. 15. 17:25
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, így már értem. Azt azért hozzá kell tennem, hogy véleményem szerint ez nem is matekfeladat, hanem inkább IQ-teszt.

Így, hogy tudom, hogy a napok ismétlődésére kell figyelni, már könnyűnek tűnik.

2022. jan. 15. 18:39
 5/5 anonim ***** válasza:
47%
3 köszi, egyes leírása alapján már értettem (idővel), hogy hová akar kilyukadni a feladvány, csak szerintem olyan bugyután van megfogalmazva, hogy rá nem jöttem volna, hogy A a saját információja alapján jelenti ki, hogy B biztos nem tudhatja.
2022. jan. 15. 19:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!