Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Nyelvvizsga mentesség 2022?

Nyelvvizsga mentesség 2022?

Figyelt kérdés
Szerintetek inkább lesz vagy nem lesz?

2022. jan. 8. 08:15
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
32%

Ez egy politikai fogás, amivel elértéktelenítik a diplomát. Jó, hogy nem már az aluljáróban fognak ilyen meg olyan diplomákat árulni, mindenkinek a kénye-kedve szerint.

A magyar amúgy se nagyon beszél nyelveket, hála a káprázatos közoktatásnak, de azzal, hogy még nyelvvizsga se kell, így a maradék motivációt is kiölik a diákokból. Lehet mondani bármit, hogy covid meg stb. megértem és sajnálom, de ez az irány nagyon nem jó!

2022. jan. 10. 00:45
 12/33 anonim ***** válasza:
75%

Véleményem szerint meg a nyelvvizsga értéktelenedik el. Sokan úgy szereznek papírt, hogy mögötte szinte semmi tudás nincs...Ez azóta van, mióta kötelezővé tették. Én személy szerint szeretném, ha azok a nyelvvizsga bizonyítványok, amik a kezemben vannak egyértelműen azt jeleznék mások számára, hogy igenis tudok beszélni az adott nyelven. De sajnos, mióta kötelező lett, nemcsak annak van papírja róla, aki tud beszélni idegennyelven...Ezzel mindenki tisztában is van, nem hiába mondják, hogy a papír nem jelenti, hogy meg fogsz tudni szólalni egy állásinterjún. És ez a nem jó irány. Papíron szinte minden diplomás tud idegennyelven, vajon a valóságban hány? Mi értelme ennek a papírnak, azon kívül, hogy a diplomát kiadják, ha sokan tényleg nem tudnak használható tudást szerezni általa? Az jogos, hogy te megszenvedtél a két nyelvvizsgáért, remélhetőleg használható tudásod is van, mégis más is megkapta teljesen ugyanazt a papírt, mint te?

A kötelező jelleg nem biztos, hogy motiváló. Pont arra igen, hogy papírt szerezzenek, majd soha többet ne is akarják elővenni a nyelvet.

A diploma pedig nem értéktelenedik el, a szakmájában lehet szenzációs valaki attól függetlenül is, hogy nincs nyelvvizsgája, és lehet nagyon rossz szakember nyelvvizsgával is. A diploma a szakmai tudást mutatja. Ha valamely munkaterület megköveteli a nyelvet, ott kelljen. De ne a papír! (Persze az a szakember nem biztos, hogy naprakész tud lenni, aki nem beszél nyelveket. DE! Jelenleg szerintem Magyarországon számos kis faluban áldásként tekintenének egy nyelveket nem beszélő pedagógusra, vagy háziorvosra is. Mert ez is jobb lenne, mint a semmi. Nyilván, akinek nincs nyelvTUDÁSA, az ne akarjon nagyvárosban elhelyezkedni.)

A konkrét szakmai tudásért az is ugyanannyit tett, akinek nincs nyelvvizsgája, mint az, akinek van. Aki elvégezte az egyetemet, letette a záróvizsgát, véleményem szerint megérdemli a szakmájáról a papírt. Ez nem egyenlő az aluljáróban történő diplomaértékesítéssel.

2022. jan. 10. 01:34
 13/33 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen leírtad.
2022. jan. 10. 01:41
 14/33 anonim ***** válasza:
23%

Szerintem pedig, ha a diploma feltétele a nyelvvizsga eredetileg és a delikvens nem tud felmutatni egy nyelvvizsgát, vagyis nem teljesítette a képzés kimeneteli követelményeit, akkor nem érdemli meg a diplomát.

Ilyen alapon valaki biztosan kötelező szakmai gyakorlat, testnevelés vagy szabvál vagy 15 kredites atom fontos tárgy nélkül is osztogathatnák a diplomát.

A COVID helyzetre pedig csak annyit reagálnék, hogyha valaki nem tudott nyelvvizsgára felkészülni, mert beteg volt, ne adj isten hozzátartozója meghalt, akkor az egyetemi tárgyait hogyan tudta teljesíteni?!

2022. jan. 10. 02:19
 15/33 A kérdező kommentje:
Hát ez az, nagyon nehezen, S emellett nem fért bele a nyelvvizsga. Én még pl. még amikor nem volt vakcina akkor kaptam el, nagyon csúnyán köhögtem, sőt olyan fáradtságot életemben nem éreztem, még rosszullétet, s ez vizsgaidőszak előtt volt, az egyik legnehezebb félévi vizsgaidőszak előtt. Pont kész lettem a vizsgákkal, de kb. majd meghalva.. Egész évben éreztem ezt a fáradtságot, utótüneteket, kb még most is, örültem hogy ha a tárgyak sikerülnek nagy nehezen, nemhogy a nyelvvizsgára gondoljak, így még most az utolsó évben, mikor jön egy hosszú gyakorlat, majd rögtön az államvizsgát nem hinném hogy 8 órás munka után én még nyelvkönyv élet vennék elő, amikor kb az államvizsgát a alig van idő készülni.
2022. jan. 10. 03:09
 16/33 A kérdező kommentje:
* nyelvkönyvet, *államvizsgára
2022. jan. 10. 03:11
 17/33 anonim ***** válasza:
51%

A diploma feltétele sok helyen nem egy nyelvvizsga, hanem kettő, vagy akár szakmai is.

A szabvál teljesítésére van lehetőség INGYEN az egyetemen, testnevelés teljesítésére szintén, nyelvtanulásra (legalábbis ott, ahol én tanultam) nem volt. A tesi és a szabvál is egy lehetőség, hogy ingyen olyan tárgyakat tanulj, amik számodra érdekesek, illetve sportolj. A nyelvtanulás szempontjából pedig nem lehetőségek vannak, hanem elvárások. Általános iskolában, gimnáziumban tanítanak ingyen, de a legtöbb tanárnak nem az az érdeke, hogy a diáknak elég legyen a tanóra a felkészülésre. Sem az első, sem a második nyelvvizsgám nem valósult volna meg, ha nem veszek különórákat, hiába voltam a tanulmányaim alatt kitűnő. Biztosan vannak nagyon jó iskolák is Magyarországon, de annak ellenére, hogy én a környék jobbik iskolájába jártam, ritka volt a nyelvvizsga.

A szakmai gyakorlatot meg a 15 kredites atom fontos tárgyat remélem nem kell elmagyarázni, hogy miért fontos teljesíteni egy diploma megszerzéséhez.

Ezek szerint nem voltál még ilyen helyzetben, ha az utolsó kérdést feltetted. Nem a minden vagy semmit törvénye uralkodik ilyenkor. Attól, hogy valaki elvesztette a hozzátartozóját vagy beteg lett, nem dőlt hátra és hagyott abba mindent. Csak minden lassabban haladt, illetve átszervezéseket igényelt.

Személyes példát is tudnék mondani. Covidosan védtem meg a diplomamunkámat úgy, hogy a diplomavédés előtti héten még az ágyból sem bírtam kikelni. Ennek ellenére az évem tolódott, később szereztem meg a diplomát, mint a többiek, úgy éreztem a létező összes energiám a diplomavédésre használtam fel. Néhány hét kényszerpihenő hónapos csúszásokat jelentett.

Vagy van olyan ismerősöm, aki hetekig kórházban volt, engedélyt kért rá, hogy a zh-kat pótolhassa a vizsgaidőszakban. Mondanom sem kell, nem volt neki sem egyszerű egy több hetes betegséget követően teljesíteni a felhalmozódott számonkéréseket, de megcsinálta.

És vannak akiknek ilyen események mellett még nyelvvizsgát is kellett szerezniük. Ebből is látható, hogy nem biztos, hogy kevesebb energiát fektettek a tanulmányaikba, vagy kevesebb akaraterő volt azokban, akik ilyen körülmények között nem tudtak egy olyan feltételnek megfelelni, ami elengedhető lenne, mint azok, akik nyugodt körülmények között megcsinálták a nyelvvizsgájukat.

Azt nem értem, hogy akiknek van nyelvvizsgájuk is, miért félnek, hogy elértéktelenedik a diploma. Megfelelő szakmai tudás van mögötte, Ti mindig előrébb lesztek, mint azok, akik nem beszélnek nyelveket, mindig több lehetőség lesz, ha a munkahely számára fontos a nyelv Titeket fog választani. Igen, megszenvedtetek a nyelvvizsgáért. De ha ez tényleg annyira fontos a munka betöltése szempontjából, akkor tulajdonképpen nektek ez egy áldás, hogy a diákévek során teljesíteni tudtátok és azóta is szinten tartjátok a tudást. Annak a diplomának az értékét, ami a kezetekben van, és a Ti nevetek van ráírva, nem az fogja meghatározni, hogy vannak e olyan más szakmabeliek, akik nyelvvizsga nélkül megkapták a diplomát (és tegyük hozzá, hogy az amnesztia nélkül is lenne, mert régebben nem kellett, illetve a 40 év fölöttieknek is volt kedvezmény, sőt sokáig elfogadott volt az eszperantó, lovári nyelvvizsga is), hanem az, hogy Ti azért a diplomáért mit tettetek és a megszerzését követően mit építettetek rá.

2022. jan. 10. 03:44
 18/33 anonim ***** válasza:
76%
Teljesen lenyegtelen, hogy covid vagy nem covid, ez a nyelvvizsgas diploma feltetel nevu csontvaz elobb utobb ugyis kiesett volna a szekrenybol, ugyanis egy erthetetlen es ertelmetlen megkotes ami altal emberek esnek ki a munkaeropiacrol. Nem a nyelvtudassal van a baj, az kell es szukseges, de had szelektaljon a piac, ne ugy akarjanak nyelvet tanitani, hogy elmegy az egyebkent felsofokon idegennyelvet beszelo gyerek a vizsgara es kozben hatszor megkenik eltero uruggyel. Mondanom sem kell, hogy ez egyreszt motivalo is ugye. Ilyen szorend amolyan mondvacsinalt szerkezeti hiba, az osztrak hatar mellett elek es a gyakorlatban latom mi folyik az oktatasban de biztosan nem a hatekony es eletszeru kommunikaciora tanitanak. Szegregaciorol meg latom meg senki nem hallott, lemarado telepulesek es lakoi, ott esetleg a kiveteles tehetseg ne akarjon tovabbtanulni mert eppen nincs felesleges fel misije tanarra meg vizsgara?! Na ne vicceljunk. Ertelmetlen kovetelmenyek kellenek, pedagogus meg nincs, orvos nincs, szakapolok nincsenek, de nyelvvizsga kelljen a “teszemazt” mucsarocsogi NEM nemzetisegi ovodapedagogusnak, hogy a rendkivul elit internet nepe szerint tudja az idegen irodalmakat olvasni a szakmajaban. Nem baszki, hus ver szakemberre van szukseg, aki ellatja feladatat utana esetleg beszelhetunk angol nyelvu kutatasok olvasasarol. Mikor lett ilyen muvelt a magyar, hogy minden masodik hozzaszolas arrol szol, hogy idegennyelvu forrasokat tudjon olvasni?! Nem lehet, hogy emoge a kifogas moge bujtatjak az emberek az egyszeru irigyseguket es rosszindulatukat?
2022. jan. 10. 07:42
 19/33 A kérdező kommentje:

"Mikor lett ilyen muvelt a magyar, hogy minden masodik hozzaszolas arrol szol, hogy idegennyelvu forrasokat tudjon olvasni?!"

Egyébként igen, mindig ezzel jönnek:D Szerintem nem ez lenne a legnagyobb bajuk, aki akar úgy is kutatóorvosnak megy.

2022. jan. 11. 01:30
 20/33 kenorcsi ***** válasza:
80%

Az egyáltalán nem volt igazságos, hogy gondolták egyet és akár 10 éve is bent lévő diplomát kiadtak. Most így beigazolodott, hogy megy minden nyelvivizsga nélkül is, nem kell, hogy a diplomanak feltétele legyen a nyelv vizsga.

Mennyit kellett küzdeni regebben, hogy meg legyen a nyelv vizsga bizonyítvány. Akkor ne kelljen most se!!!!!

Legyen annak akinek kell. Kotelezzek annak akinek kell. Ha nem használja valaki úgyis elfelejti.

Én külföldön tanultam meg németül. El lehetett felejteni az itteni B2-t....!!!!

2022. jan. 13. 07:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!