Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy akármennyir...

Miért van az, hogy akármennyire is szeretnék fizikát tanulni normálisan, egyszerűen nem megy?

Figyelt kérdés

Akármennyit is tanulok fizikára, nem marad meg belőle semmi (ma csak 3,5 órát foglalkoztam vele, alig maradt meg belőle valami)

Olyan, mintha az agyam a bevitt információt egyből kidobná a kukába..

Hogyan tudnék ezen változtatni?

16/f

2021. dec. 16. 23:46
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

#7 -es válaszoló vagyok.

#10 -est kísérletileg is meg tudom erősíteni.

A Dér-Radnai-Soós: Fizika feladatok 1-2 volt az, ALAP. Úgy kezdtem, hogy azt végigtoltam, s párhuzamosan több könyvből is tanultam (pl Holics Fizika I-II -ből).

Majd ezt követően (némi átfedéssel) végigcsináltam az ELTE akkori felvételi előkészítőjét, ahol minden alkalommal - egy rövid összefoglaló után - nekiestünk az egyre izmosabb feladatoknak (nagyjából 400 feladatot foglalt magában a tanfolyam, de ezek között voltak már tényleg elég masszívak).

Mindezeket követően éreztem úgy, hogy már jó alapokkal rendelkezem, van mire építenem.

A folyamatot pedig úgy lehet elképzelni, hogy pl még a 2 km-re lakó nagyszüleimhez átsétálván is könyvet olvastam vagy épp Budapestre (vagy bárhová) utaztomban, a buszon, egy-egy - már versenyszintű - feladaton gondolkodtam, magam előtt megjelenítve / elképzelve a folyamatokat, közben fejben tartva az összes levezetést, végezve a számolást, stb.

Napi 1 - 6 órát töltöttem feladatmegoldással, kb egy éven keresztül. Ha nagyon "nekitáltosodtam", akkor készakarva hűtöttem egy kicsit magamon és 6 óra után elvágtam a dolgot, ha pedig nagy ritkán mégsem volt kedvem, akkor is legalább 1 órát rászántam (persze, olyankor csak - úgymond - átlagosabb feladatokat oldottam meg).

A felvételin, amikor megláttam a feladatokat, elmosolyodtam, mert annyira könnyűek voltak azokhoz képest, amikhez addigra már szokva voltam. Annyi idő kellett hozzá, amennyi idő alatt leírtam a megoldások levezetését. Utána hátradőltem, elmajszoltam a bekészített csokikat, üdítőket, kicsit vártam, hátha elszúrtam valamit és rájövök, de végül benyújtottam a megoldást és elhagytam a helyiséget (a jogi kar egyik nagyobb előadóját).

2021. dec. 18. 13:16
 12/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a további válaszokat!

11-es, kemény munka lehetett, gratulálok hozzá!

2021. dec. 18. 17:35
 13/19 Tom Benko ***** válasza:
94%
Amit elmondtak előttem, mind fontos, de egy dolog kimaradt: a tanulási stílus. Ha azt rosszul választod meg, kínszenvedés lesz tanulni. Van, akinek úgy megy a legjobban, ha feladatokat old meg, van, akinek inkább magyaráznia kell, van, akinek az audiovizuális információk mennek könnyebben a fejébe, stb... ráadásul ez még a tantárgytól is függ.
2021. dec. 21. 09:47
 14/19 anonymousreview60 ***** válasza:
100%

#13: Sajnos igazat mond. Van, aki szóbeli elmondás alapján érti meg a dolgokat (audio), van, aki rajz alapján és jegyzetelni is úgy szeret (vizuális), és van, akinek menet közben kézzel-lábbal is kell csinálni dolgokat (kinetikus?).

Lehet, hogy neked úgy kell tanulni, hogy elolvasod az anyagot egyik nap. Este merengsz rajta, és másnap gyakorlod. Lehet, hogy pont fordítva, mert meg kell próbálnod megoldani 1-2 feladatot, megérteni a magyarázatukat, és csak utána elolvasni az elméletet, mert csak így lesz meg az adott témakörhöz a "van mihez köti" érzés.

Ennek kiderítéséhez kísérletezni kell. Érdemes lehet áttekintened ezeket a könyveket:

[link]

[link]

2021. dec. 21. 10:14
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
A mind mapping, Pólya-módszer továbbgondolása, lista-módszer, jellemzés, kérdezés is hasznos lehet.
2021. dec. 21. 13:27
 16/19 anonim ***** válasza:
Dr Dezső Zsigmondné - A szellemi munka technikája - is egész jó összefoglaló könyv.
2021. dec. 22. 10:31
 17/19 Tom Benko ***** válasza:
Hű, milyen jó könyveket ajánlgattok itt, én is köszönöm őket!
2021. dec. 22. 12:04
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Összejöttek az értelmes, segítő szándékú emberek. :)
2021. dec. 22. 20:03
 19/19 anonim ***** válasza:
90%
Kerdezo, osszeulhetnenk :) en diszkalkuliaskent keszulok ELTE Fizika szakra.
2021. dec. 25. 20:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!