Részletesen leírná valaki milyen folyamaton ment végig, amíg kitanulta a pszichológiát?
24 éves vagyok.
Érettségim van, illetve pincér és szakács szakmám, amit 2 éves okj képzésen szereztem, de nem dolgozom benne. Az utamat kerestem, ezért kitanultam ezt a 2 szakmát, amíg gondolkoztam mit is szeretnék igazán. Otthoni nehézségek miatt, miután végeztem nem továbbtanulni mentem, hanem dolgozni, hogy saját életet kezdhessek.
Ez sikerült, van egy párom, aki külföldön dolgozik, ingázik, ezért nekem munka után a házimunkán és a főzésen kívül sok szabadidőm marad. Olvasni szoktam, regényt illetve pszichológia témában, hallgatok Popper Péter előadásokat, és másokat is, nagyon leköt és érdekel, pont mint az emberek. Szeretem hallgatni őket ha mesélnek, sokszor gondolkozom mit miért csinálnak, miért alakulnak úgy a dolgaik, az életük ahogy, mit tettek érte stb. Próbálom az olvasottakkal és a hallottakkal “elemezni” őket. :D
Nem tudom, hogy ez mennyire elég indok arra, hogy tanuljak, vagy csak szórakoztatás szinten érdekel. Mivel van szabadidőm, ezért gondoltam, hogy tanulnék, de éppen családi ház vásárlás elején járunk, kb 3 év múlva tervezzük az első babát. A tanulásba viszont ha belekezdek, végig is akarom vinni.
Érdekelne, hogy ki mikor, mennyi idősen, hogyan járta ki az utat (részletesen😁) hasonló téren.. Mennyit kell bejáni, levelezőn vagy hogyan végezhető el az iskola ilyen esetben? Nem nagyon néztem még utána egyelőre.
Vagy inkább tartsam meg hobbinak..?
Csak érzem a késztetést, hogy tanuljak valamit, vágyok valami újra, ami csak az enyém.
Még annyit, hogy engem nem az anyagiak miatt motiválna a tanulás, mert jelenlegi munkahelyemen nagyon jól keresek, csak unottnak érzem magam, és nem érzem, hogy itt bármit is fejlődnék, ezért nem rúgnám fel a munkám (még), hanem lekötném a felesleges szabadidőm.
Az nem iskola. Az egyetem. Már a felvételi követelmény is igen magas, minimum 1, de inkább két emelt szintű érettségi, emellett magas szintű angol nyelvtudás nélkül nem tudsz szakirodalmat olvasni. Ha már benn vagy, akkor is marha nehéz, kezdve mindjárt az anatómiával és statisztikával. 3 év után kapsz egy kb semmire se jó viselkedéselemző diplomát, és 5 év után pszichológusit.
Én most kezdtem el a Best-Work kft-nél egy szombatonkénti online pszichológiai előadás-sorozatot, idáig 1 alkalom volt, még lesz 9 + vizsga és záródolgozatot kell írni. Egyben befizetve 100 ezer, részletekben 138, plusz a tananyag. Ez egy semmire se jó papírt ad, de fél év alatt elvégezhető és arra jó, hogy tanulással foglalkozz és ismereteket kapj a témából.
Szerintem elég indok a tanulásra, hogy megteheted és még motivációd is van. Ha bírod, akkor szerintem érdemes belevágni kb bármibe. Csak vigyázz a teendőkkel, mint a költözés és a baba vállalás. Ha jól értettem, nagyjából az alapképzést végeznéd el, mire kicsit vállalnátok. Pszichológia mester viszont tudtommal már nincs levelezőn, ezért ha rögtön folytatni akarnád a tanulmányaidat abba az irányba, csak jelenlétiben tudnád ezt megtenni. Érdemes lehet azért még az anyagiakkal is számolni, az alapképzés államilag támogatottan, levelező formában csak a Károlin indul országszerte. Szóval nem egyszerű, sok dolgot kell mérlegelned, de lehet, hogy vihető lenne számodra.
A pszichológia tanulása egyébként tényleg hosszú távon térül meg, legalábbis minimum 5 év alatt. Utána még a módszerspecifikus képzések és szakosodások jönnek, vagy a doktori. Úgy gondolom, hogy ha megvannak az anyagi, időbeli és motivációs erőforrásaid, akkor érdemes lehet belevágni a tanulásba, de úgyis közben fogod meglátni, hogy élvezed és bírod-e szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!