Az normális hogy a hugom hetedikes és a szorzót tanulja? (Németországba tanul)
Hát pedig tényleg nem. Olyasmit tanulnak hogy mennyi 4×4 meg stb..
És nem ismétlés, szó szerint ezt tanulják.
Akkor nem értem, a német tantervben mindenhol második osztályos anyag.
Hol élnek, melyik tagállamban? Vagy esetleg Montesori vagy hasonló alternatív iskola lehetne még
Akkor azért. Azt tudom tanácsolni a húgodnak, hogy nagyon húzzon bele, apudnak meg azt, hogy legyen észnél, és próbáljátok elérni, hogy átkerüljön egy gimnáziumba. Németország sajnos ilyen, már gyerekkorban elkezdődik egyfajta "kasztrendszer", "ki milyen iskolába jár" alapon. Egyedül a gimnázium az, ami célzottan az egyetemre készít fel ("Allgemeine Hochschulreife", amivel bármely egyetemi szak elérhető), ezt utólag behozni körülményes. Amúgy érettségizni is csak egyszer lehet, és az az átlag számít az egyetemi felvételikor (nem úgy, mint Magyarországon, hogy akinek pl. volt egy rossz napja, az megpróbálhatja a következő évben).
Szegény kislány 13 évesen még nagyon fiatal. Egy gimiben meglenne a lehetősége, hogy később akár valami hiperszuper egyetemi szakra mehessen. Ne érts félre, akkor is értékes ember lesz, ha nem teszi, de ne kapjon már gyerekként egy pecsétet a homlokára.
Ez csak részben igaz, a Realschule-ból át lehet menni Gimnaziumba, csak vagy különbözetit kell tenni a 10. osztály után, vagy ott megint 10-be járni és azt az évet felzárkózásra használni.
(A lányom így szerezte meg az érettségit - különbözeti vizsgával -, szóval nem csak hallottam dolog.)
Emellett a Realschulabschluss után lehet BOS/FOS-ra menni, és ott szerezni meg az érettségit.
Mindegyik esetben utána mehet egyetemre, ha akar.
Az viszont igaz, hogy a felvételihez az átlag kell, és ebbe a matematikától kezdve tesiig minden beleszámít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!