Leforráztam magam forróvízzel a teljes jobbkarom Németországban, az itteni orvosok folyamatosan bekötik a sebet majd másnap leveszika kötést amivel az új bőrt mindig lerantják szerintetek ez normális????
Szerintem sokkal gyorsabban gyógyulnék kötés nélkül, nem elég hogy a kötés elkezd belerakadni ezért egész nap feszül a sebem, másnap amikor kiszedik a sebből a gézt majd be pisilek, szerintetek ennek így kell mennie?
MAgyarországon ismerősömnek 3mad fokú égése volt egyálatlán nem kötötték
Elvileg a seb nedvesen tartása segíti a gyógyulást. Ez nekem is fura, de a kialakuló var kiékeli a sebet, ami amúgy összehúzódna. Szóval ezért most már - én úgy tudom - sokkal inkább javasolják a sebek bekötve tartását, nem úgy mint régebben. Amit lecibálnak, az se az új bőr, hanem a var/odaszáradt váladék stb.
De az igazi az lenne, ha a kérdést meg tudnád beszélni a téged kezelő egészségügyi dolgozókkal. Azt is mondhatod, hogy inkább gyógyuljon lassabban, de maradjon el az a napi kínszenvedés (nem tudom, mennyire van választásod ebben).
Ja és Magyarországon sajnos sokszor inkább marad a szokásjog, tehát ha 20 éve így kezeltük az égést, akkor nem számítanak az új kísérleti eredmények, továbbra is így kezeljük. Meg sokszor a saját tapasztalatára alapoz az orvos, ami sajnos nem reprezentatív kutatás és ezért simán lehet hülyeség is.
Szóval simán lehet, hogy a németországi, általad tapasztalt az up-to-date módszer (meg kis valószínűséggel persze az is, hogy nem).
Ha beleragad a kötszer a sebbe, akkor szar a kötszer. A sebnek nem szabadna beszáradnia, folyamatosan nedvesnek kellene lennie egészen addig amíg be nem hámosodik. Ennek megfelel ha gézt tépkednek ki a sebből az ötven évvel elmaradott síntérmunka.
Már az egyébként szintén kissé elavult Grasolind háló használatával is lazán elérhető, hogy ne ragadjon bele a kötszer a sebbe, az intelligens kötszerekkel meg pláne nem szabadna ilyennek történnie.
Üdvözlettel, egy orvos
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!