PhD mellett mi fér bele és mi az ami már nem?
A PhD mellett szeretném kihasználni az időmet és olyan dolgokat csinálni amik hasznosak lehetnek később.
Irodalom PhD-n vagyok és amúgy nem lustulom el a képzést, felvettem a szükséges számú krediteket a félévben, jelentkeztem konferenciára (nemsokára megtartom az előadásom), félév végén lesz egy kisebb vizsgaféleségem, vállaltam az egyetemen fordítói feladatokat amiért PhD-kredit jár (fordítói diplomám van) és még ezen kívül is lesznek feladataim amikről nem írtam.
Persze ezeken kívül írnom kellene a disszertációmat de mint említettem, szeretnék közben mással is foglalkozni mert szeretném sok mindenben kipróbálni magam és több lehetőséget.
A lehetséges terveim:
1. Valamilyen OKJ elvégzése, azért mert érdekel is és szeretnék több mindenhez érteni. Olyanra mennék ami heti 2 napos, most van ilyen, később is lesz gondolom.
2. Fordítói végzettségem van és szeretnék angolból egy másik szakfordítói tanfolyamon részt venni levelezőn (gazdasági és társadalomtudományi szakfordítói képesítésem mellé szeretnék egy másikat)
3. Egy idő után lehetőleg szeretnék egy harmadik nyelvből szakfordító vizsgát szerezni (ez nem egyenlő az előbbi tanfolyammal mert az angolból lenne)
4. Szabadúszó fordítóként vagy valamilyen fordítóirodánál vagy SSC cégnél is kipróbálnám magam
5. Most jut eszembe, nem ártana jogosítvány sem de a többi előnyt élvezne ehhez képest
Igen, tudom, hogy ez szubjektív, hogy kinek mennyi a teherbírása de szerintetek mi az ami belefér a PhD mellé? OKJ+ nyelvtanulás egyszerre?
Vagy egyik évben tanuljak nyelvet és másik évben menjek OKJ-ra?
A nyelvtanulás alatt értek szakfordítói kurzusokat is és akár otthoni tanulást is hiszen ha szakfordítói szintre akarok eljutni egy nyelvből, az sok idő.
Úgy, hogy legyen időm azért a disszertációmat is írni.
A disszertációt valószínűleg nem magyarul írnám, persze ez lehet nem számít.
Sajnos sok mindenre eddig nem szántam elég időt és sok mindenre lehetőségem sem biztos, hogy lett volna korábban ezért most szeretném pótolni.
Célszerű lenne még a PhD alatt mert ha utána csinálnám akkor még rosszabb lenne.
Eloszor is, gratulalok. En is szeretnek PhDra jelentkezni majd, most az MA-t tolom. (Szinten irodalom.)
A jogosítvanyt javaslom, nagyon megkönnyiti az eletet. 30 eves koromban szantam ra magam, es amikor meglett, nem vacakoltam, mentem orszagosan szanaszet, hogy szokjam a vezetest es a tavolsagokat. Es egy 20 eves tragacs autoval, szoval szerintem lenyegtelen az a szempont, ami sokaknal felmerul, azaz hogy kell am hozza auto is, de jajj, olyan draga. Persze, ha ujat vagy alig hasznaltat veszel. Am egy 20 eves Suzuki 200 ezerbol megvan, es a lenyeg ugyis az, hogy el tudd magad vinni ide-oda, szoval azota nagyon leegyszerusodott a kozlekedesem. Persze ha Bpesten laknek meg, akkor a tomegkozlekedes celszerubb volna, de a videki szulokhoz, vagy egy nagybevasarlashoz jo, ha van auto, es el tudja az ember intezni egymaga is.
Szoval a jogsi hasznos.
Ha van ra idod, egy harmadik nyelv is az, nem kell vele rohanni, csak hobbinak tekintve heti 1-2 alkalommal elszoszolsz vele.
Tanulmanyokat irj, minel tobb publikacio legyen. Esetleg ha van az egyetemeden kutatocsoport, oda csatlakozz be.
Oszinten szolva, ez teljesen szubjektiv, de az Okj tanfolyamokat en nem sokba nezem, alig van par ertelmes, es azok is olyanok, hogy 1-2 evig tanulod, es aztan olyan vegzettseget szerzel, ami jo lehet egy 8 oras kotott munkahoz. Pl. berszamfejto, vagy gyogyszertari asszisztens. De ezek neked nem jok, mert pont annyi idodet veszik el, hogy ha elkezdesz benne dolgozni, a kutatasodra nem lesz idod es nem marad erod.
Ha van affinitasod hozza, inkabb informatikai kepzest csinalj, valami fejleszto izet, amivel elvileg otthon is lehet dolgozni. Nekem nincs ezekhez keszsegem, de a szempont mindenkepp az lenne, hogy ne kelljen napi kotottsegben bejarni valahova, mert az a PhD karara megy.
Ha ilyen jol megy a forditas, akkor regenyeket is vallalhatnal. Ebbol lehetne mellekkereseted.
Egyebkent mi a kutatasi temad? Kivancsi vagyok, orultem, hogy van itt egy irodalmar :)
Szerintem másik nyelvből szakfordítói végzettséget szerezni megérné. A BME-n van távoktatásos formában is.
OKJ-k közül mi érdekelne? Esetleg a felsőoktatási szakképzések is opciók lehetnek.
Szerintem egyszerre egy dologba kezdj bele, mert a PhD mellett szerintem 2-3 másik dolog már nagyon sok lenne. Egyébként gratulálok, és lehet, hogy lenne kérdesem a PhD-ről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!