Mit tegyek, ha totálisan ki vagyok égve (főállású munka melletti tanulás)?
Lehet, hogy páran ismernek már az oldalról.
Büfészakot végeztem eredetileg. Utána, már munka mellett elvégeztem 2 OKJ-t, ami technikailag és gyakorlatilag kiegészíti az egyetemi szakot, ugyanis ez a 3 egy ember/csapat feladata szokott lenni a cégeknél.
Azonban részben azért, mert ez annyira nagyon nem piacképes, részben azért, mert nem voltam lelkes, részben, mert az angolom full passzív volt, nem sikerült ezzel elhelyezkedni.
Ezután átképeztem, képzem magam programozásra, eleinte autodidakta, majd OKJ + autodidakta, majd esti egyetem + autodidakta.
Most volt 5 éve, hogy dolgozom és folyamatosan tanultam is, plusz olykor voltak más dolgok is, amik vitték az estéimet, hétvégéimet, szabadságaimat.
Jelenleg az 5. félévemet taposom és iszonyatosan ki vagyok égve.
Voltak féléveim, amiket kvázi végigsírtam, napi szinten voltak öngyilkos gondolataim, párszor majdnem meg is próbálkoztam vele. (Belegondolva ez a második félévben volt, azóta csak szenvedek.)
Utána ezt fokozatosan felváltotta az, hogy megnyugodtam, kevésbé volt rossz kedvem, cserébe egyre kevésbé bírtam tanulni.
Nyáron nem tanultam autodidakta sem. Végre éltem valamennyire (mert ezt leszámítva az elmúlt 5 évben kimaradt az ÉLET.)
Most viszont nem bírok tanulni, nem tudom rávenni magam, ha mégis, nem tudok koncentrálni. 3 bukott zh-m van a félévben.
Két legtriviálisabb dolog nem jöhet szóba.
Nem jöhet szóba a passzív félév, mert nem fogom tudni folytatni, plusz szeretnék a párkeresésre és a sportra, egészségre koncentrálni, nem akarom a végtelenségig húzni.
Nem jöhet szóba a részmunkaidő, mert nem állok úgy anyagilag.
Mit tegyek?
Igazából már 2017 tavaszán ki voltam készülve, hogy pihenni akarok hazamenni és azóta is tanulok.
Persze a szeretett hobbijaimat totál elhanyagoltam, a barátaimat is eléggé, tele vagyok krónikus betegségekkel.

Nagyon sok mindenről hisszük, hogy az a megfelelő sorrend, munkamódszer, életrend, miközben csak valamiért úgy alakult és egy kis újra gondolással lehetne sokkal hatékonyabban is csinálni.
Érdemes lehet utána olvasni az idő menedzsment/productivity témakörének - persze az is idő, amíg ezzel foglalkozol és ha végül arra jutsz, hogy már mindent tudsz és jól csinálsz, akkor ezt az időt is elvesztegetted. Kívülről, ismeretlenül viszont nehéz segíteni.
Pl. számítógépen a zero inbox módszer is sokat tud segíteni, meg a különféle gépelést segítő programok, amikkel elég csak néhány betűs rövidítéseket leírni a rendszeresen használt hosszabb kifejezések helyett (a program meg kiírja őket helyetted). Apró dolgok, de havi szinten akár több óra megtakarítás is kijöhet belőle, ha ezeket sikerül átszervezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!