Valszám. Visszatevés és sorrend?
Heló!
Leszögezném már van érettségim, csak most megszaporodtam a valászmos kérdések így gondoltam ránézek és szembejött velem egy érdekes dolog amire nem találok választ.
Tegyük fel kockával dobunk. Feladat. 3 dobás egy darab 6-os (elsőre) és 2 bármi más utána.
Számítási módszer elvileg 1/6 * (5/6)^2.
Ez viszont nem tér ki a sorrendre. Ezt elfogadom, hiszen 2. Elsőre 5-öst majd 6-ost és 2-est dobni (vagyis nem 6-ost) az ugyan akkora valószínűség lesz.
Ha ezt 3x veszem akkor elvileg kapok egy olyan számot ahol vagy az első vagy a második vagy a harmadik a hatos és a többi a másik.
Viszont ha ez igaz, akkor ez már egy olyan egyenlet, ahol nem számít a sorrend. Ha pedig nem számít a sorrend akkor felírható úgy is mint
(5nCr2)/(6nCr3).
Azonban előbbinél 1/3 a valószínűség utóbbinál 1/2. Mi okozza az eltérést? Mibe nem gondolok bele?
Bocsánat megvan a válasz.
Másik képletet használtam. A húzásos tételt használtam visszatevés nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!