Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi értelme van a mérnökinforma...

Mi értelme van a mérnökinformatikus szaknak?

Figyelt kérdés
Elvileg az éven végzek, viszont sajnos sehol sem kapok munkát és mindenhol elutsaitanak. Én azt hittem, ha elvégzem ezt a szakot, akkor lesz egy jó állásom és sosem gondoltam volna, hogy ez ilyen piacképtelen. :( Kb eddig 10 helyről küldtek el..

2021. szept. 25. 12:30
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Segítő szándékú komment, nem akarok beszállni a vitába: Kérdező, ne misztifikáld túl ezt az iskolán kívüli dolgot, nem 5 év tapasztalatot várnak el. A páromnak is csak annyi volt a plusz, amiért felvették pályakezdőként junior állásba, hogy volt 1 db projektje githubon.

Dobj össze te is egyet (bármiről, lehet egyszerű is, csak lássák, hogy érdekel, kitartó vagy és meg tudod csinálni gyakorlatban, amit az iskolában tanultál) néhány hét alatt, nem olyan nagy dolog! Mármint nyilván plusz munka, de elérhető közelségű, nem lehetetlen egyáltalán! Meg tudod csinálni, ha ő meg tudta, mert ő nagyon lusta. :)

Ja és még egy dolog: tanulj meg úgy beszélni a projektedről, hogy érezzék, hogy nagyon érdekel!

2021. szept. 26. 09:39
 12/14 A kérdező kommentje:

9: Biztosan nagyon okos lehetsz, ha igy is ezt az álláspontot véded, viszont azt javaslom, hogy átlag emberekből induljunk ki, mint amilyen én is vagyok. :) És az átlag ember sajnos eléggé megszenvedi ezeket az éveket...

Én nem gondolom, hogy különbséget kéne tenni állami és nem állami szektor közül az egyén szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy informatikusokból is hiány van elméletileg. Az meg picit ellentmondásos, hogy mig más szakmák esetében (ahogyan te is emlitetted az orvosok, ápolók stb.. esetében) a hiány termeli meg a keresletet, addig az informatikusoknál nem. És szerintem többek között ez az, ami miatt ki nyilik minden hozzám hasonló ember zsebében is a bicska.

A munkákra térve, szerintem azzal mindenki tisztában van, hogy egy egyetemistának a diplomáig rengeteget kell programoznia és nyilván mindenkinek kell szakdolgozatot irni. Ha ezek sikeresek akkor fogja megkapni az adott egyén a diplomát. Tehát egy diplomás emberről bőven lehet azt feltételezni, hogy már látott nem egy két kódot és azért tud valamit. Én legalábbis már programoztam mikrovezérlőt, robotot, java alapú alkalmazást(Maven), andoridos alkalmazást, weboldalt (angular, mysql..) stb.. és ezt nagyban lesz.rják a cégek. Ezekhez pedig természetesen mindhez kellett gitlabot és githubot haszálni, hiszen ezek közül a legtöbb egy féléves projekt.

Szóval egy picit kellemetlen, hogy már mindjárt végzek és olyan munkákból kell eltartanom magam, amilyeneket te is irtál. (meki) De még sorolhatnám miket dolgoztam... Ezt csak azért mondom, hogy a cégeket ezt sem érdekli, hiszen a tapasztalat nem ezt mutatja. Legalábbis saját magamból kiidnulva.

Az utolsó pár mondatodra reflektálva. Ha valakiről tudom azt, hogy van vagy lesz diplomája, azzal már több mindent tudok, mint csak azt, hogy van egy diplomája. Hiszen te is és én is megtettünk egy utat eddig és ezt az utat ismerjük. Ez az út pedig nagyon nem semmi, legalábbis szerintem. Szólva ha van diplomája és emberileg is oké, akkor természetesen én adnék neki egy esélyt.

10: A papirok országa kicsit olyan megfogalmazás, mintha bemennél egy boltba, vennél egy papirt bizonyos összegért és akkor ezzel eltudnál menni dolgozni. Én jobban szeretném azt mondani, hogy egy bizonyos álláshoz szükséges készségekkel rendelkező emberek országa, amit papirral is lehet bizonyitani. Természetesen a válaszod többi részével egyet értek, de nem is kell mindenkinek cégvezetőnek lenni. Elég lenne ha csak a cégek elvárásaihoz készitene fel minket az egyetem vagy esetleg a cégek vinnének le az elvárásaikból, de sajnos ezt a különbséget az adott hallgatónak kell kompenzálnia, legalábbis informatikusok esetében.. :)

11: Köszönöm a megnyugtató válaszod. :D Szeretek ilyeneket olvasni, mert akkor engem is eltölt a remény. Én is valami hasonlót tervezek, igy utolsó évre. Remélem értékelni fogják ezt a cégek.

2021. szept. 26. 16:11
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, egyszerűen így működik a világ. Aki az "erősebb" az fog érvényesülni. Első hangzásra primitív kijelentésnek gondolhatnád, de a társadalom egészére nézve 100%-ban igaz. Persze vannak a csalók, de a műszaki világban ez nem életképes opció, így maradni kell a rátermettségnél.

A van diplomája minden jelentkezőre igaz, tehát semmit nem számít. Minden jelentkező kijárta azt az utat ami a diplomához vezetett. Ez pontosan olyan, mintha azt mondanád, hogy van két kezed. Mindenki másnak is (kivételektől eltekintve, de most nem ez a lényeg) van két keze. Vagy olyan, mintha azzal próbálnál kitűnni az évfolyamodon, hogy levizsgáztál formális nyelvek és automatákból. Mindenki más is levizsgázott belőle.

A cégek versenyeznek egymással. Mindenkinek a legjobb jelentkező kell, mivel úgy lesznek a leginkább sikeresek a piacon.

"Én legalábbis már programoztam mikrovezérlőt, robotot, java alapú alkalmazást(Maven), andoridos alkalmazást, weboldalt (angular, mysql..) stb.. és ezt nagyban lesz.rják a cégek"

- Igen, mert minden másik mérnökinformatikus hallgató is csinált ilyeneket. Ezzel nem fogsz kitűnni, hogy teljesítetted a követelményeket.

Hidd el, találni fogsz állást, csak csinálj saját projekteket otthon. De az is lehet, hogy a személyiséged nem tetszik nekik, mivel ha itt mindenben a kifogásokat keresed, akkor egy interjún mi lenne? Ne a kifogásokat keresd, hanem tedd oda magad. A jó mentalitás: "ez a sz@r helyzet van, de akkor is megoldom a problémát"

Egyszer kell csak bekerülni az iparba egy normális helyre, onnantól már minden menni fog. Átlagos embernek is.

2021. szept. 26. 19:45
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Üdv! Én is mérnökinfón végeztem 2 éve, szeretném megosztani a tapasztalataimat, hátha tudok vele segíteni. Az egyetemi évek alatt én is a tanulmányaimra koncentráltam, igyekeztem minél jobb eredményeket szerezni, "sok" hallgató társammal ellentétben a kötelező szakmai gyakorlaton kívül NEM gyakornokoskodtam, úgy éreztem azzal jobban járok ha inkább az egyetemi tanulmányokra összpontosítok és nem vállalok heti 20-30 órás munkát br. 1300 forintos diákmunka órabérért... Diploma megszerzése után az elhelyezkedéssel semmi gondom nem volt, gyorsan lett munkám ahol megadták a megfelelő pályakezdő bért. Én úgy vélem, hogy aki elvégzi ezt a szakot egyszerűen KÉPESNEK KELL lennie junior pozíciók betöltésére, egyszerűen a zh-k, vizsgák, beadandók, feléves feladatok stb... MEGKÖVETELIK, hogy birtokában legyél annak a tudásnak amivel elboldogulsz a nagyvilágban. VISZONT!

Nagyon fontos (talán még a hard skillektől is fontosabb), hogy hogyan adod elő magadat. Talpraesettnek, magabiztosnak kell lenni az interjúkon és akár "blöffölni" is tudni kell ha épp a tudásszintedről van szó. (Nyilván nem azt mondom, hogy kamuzd be hogy 5 éves tapasztalatod van olyan nyelvből amit életedben nem használtál, de pl. a féléves feladataidat simán bemutathatod mint referenciamunka amit hobbyból csináltál otthon mert ennyire motivált vagy és szívesen foglalkozol szabadidődben is programozással :) ) Gondold el, hogy van 2 ugyanolyan tudásszintű jelentkező ahol mindkettő épp az első informatikus állására jelentkezik és megkérdezi tőlük az interjúztató, hogy milyen szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Az első azt mondja, hogy: "öö, hát, nem dolgoztam még sehol" a másik pedig: "Az egyetemi tanulmányaim során megismerkedtem számos modern technológiával, melyeket igyekeztem a mindennapjaimban is felhasználni és begyakorolni otthoni hobby projektek megalkotása közben. Az egyetem kezdete óta folyamatosan programozok xy nyelven, az optimális kódrész megírása mellett fontos szempont számomra a SOLID elv betartása és a Clean Code irányelv követése. A szakdolgozatomnak köszönhetően még jobban elmélyítettem a tudásomat és további 1 éves tapasztalatot szereztem yz technológiát illetőleg. Az egyetemi tanulmányaimon kívül, szabadidőmben is szívesen foglalkozok programozással, fejlesztem magamat autodidakta módon így sajátítottam el xyz nyelvet + technológiát. Szívesen kamatoztatnám az eddig megszerzett tudásomat Önöknél, illetve nyitott vagyok új technológiák megismerésére és gyakorlására". Egyértelmű, hogy a második jelentkező sokkal meggyőzőbb lesz a cég számára pedig ugyanaz a tény van leírva, hogy egyetemi évek alatt nem dolgozott semmit. A jó előadásmód mellett pedig ha még alá is tudod támasztani (repository sok projekttel), vagy legalább a látszatát kelteni, hogy mennyire szorgalmas vagy, akkor szinte garantált, hogy találsz munkát. A programozásos beadandóidat amiket már megcsináltál simán felturbózhatod otthon vagy akár úgy ahogy van feltöltheted a repodba, adott nyelven amiket tanultál egyetem során tudásfrissítésként megnézel mondjuk youtuben step-by-step videót, hogy hogyan kell benne leprogramozni egy egyszerűbb játékot (mondjuk Tic Tac Toe java nyelven), kicsit módosítod a forráskódot aztán szintén mehet fel a repóba. Itt ilyen apróságokra kell gondolni amikor azt mondják, hogy nem mindegy egyetemen kívül mennyi munkát teszel bele. Gondold el, ha minden héten 2-3 órát rászánsz arra, hogy egyszerűbb játékokat, szoftverek leprogramozol tutorialvideók segítségével, akkor egyrészt gyakorlod a nyelvet, másrészt fél év után olyan fullos repod lesz amire ha ránéz egy HR-es azt látja, hogy hoppá ez az ember toppon van.

Összességében az a meglátásom, hogy a mérnökinformatikus diploma sokat ér a munkaerőpiacon. A vállalatok nem szeretetszolgálatok, profitorientáltan működnek ezért a legjobb embereket igyekeznek alkalmazni. 30-45 perces elbeszélgetés során arról kell meggyőzni őket, hogy képes vagy elvégezni a feladatot, lelkes vagy, jó a problémamegoldó képességed, nem riadsz vissza az egyéni feladatoktól sem. Legyen egy jó repód + legyél meggyőző az interjún aztán alkalmazni fognak! ;)

2021. szept. 28. 05:36
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!