Mennyi nehéz egy emelt kémia és biosz érettségi? Hogyan kezdjek el tanulni rá?
Szia!
Úgy gondolom, hogy nehéz, de nem halálosan. Meg lehet csinálni simán, ha az ember szorgalmas és van minimális érzéke a két tárgyhoz.
Én idén érettségiztem kémiából és bioszból emelt szinten és most leszek elsőéves orvosin. Úgy gondolom, hogy ehhez a két tárgyhoz több idő kell megértés szempontjából. Azaz röviden: időben kezdd el.
Kémiából a sok elméleti anyag mellett, amit nem elég bemagolni, hanem érteni is kell, nagyon sok számolási típus van, amit meg kell érteni, át kell látni és nagyon nagyon sokat kell gyakorolni; ehhez érdemes magántanárt fogadni, akit bármikor megkérdezehetsz, ha valami nem tiszta. A legfontosabb szerintem az, hogy ne ijedj meg tőle és nem is kell, mert nem lehetetlen a dolog, csupán kitartás kell és viszonylag jó matekos alapok.
Készüléshez én a mozaik kémia (érettségire készülőknek) 11-12 könyvet, valamint a Villányi könyveket: Ötösöm lesz kémiából-t ajánlom, ugyanis ezek rendkívül hasznos könyvek tanuláshoz és gyakorláshoz egyaránt. Ezek mellett még érdemes megnézni a kémia kétszintű érettségire című könyvet, szintén Villányitól. Nekem ez nem jött be annyira, de kinek mi. Az előnyös benne, hogy az elmélet együtt halad a számolással a könyvben, a számolások az ötösöm leszből vannak adva. Nekem túl száraz és fekete fehér volt, a mozaik 11-12-höz képest, de nyilván ízlések és pofonok. 🙂
Mindent egybevéve szerintem kémiához sok idő kell, de ha időben elkezded és érdekel és gyakorlod, tanulod, akkor később érettségin már probléma nem lehet. Ha már mennek a dolgok, akkor el kell kezdeni emelteket gyakorolni, de ehhez idő kell és nem szabad, hogy eltántorítsanak a kezdeti nehézségek. Én az érettségiket a kemiaerettsegi.hu oldalról nézegettem, a régi feladatsorokban sok izgalmas feladat van, jól össze van szedve.
Ezen az weboldalon a feladatok típus szerint vannak összegyűjtve, amelyek eddig emelt érettségikben voltak.
Biosz könnyebb, mint a kémia sokak szerint, viszont számomra ez nehezebb volt, mert sajnos sok olyan témát tartalmaz az anyag, ami engem annyira nem vonzott (engem a biokémia, embertan, növénytan érdekelt a legjobban) például állattan, evolúció, ökológia, viszont érdekes témák nagyon. Bioszhoz ajánlom a Mándics Dezső féle "zöld bibliát" és a másik Panemes zöld könyvet: az érettségi témakörök rövid vázlatát biológiából. Nekem ez a két könyv elég volt a készüléshez, viszont sokan a biokemonline-os jegyzetekre esküsznek, vagy a Nagy Etele féle bioszkönyvre. Én a biokemonlineos jegyzeteket néha átnéztem pár témából, de alapvetően az előbbiekben említett két könyvből készültem. Ezeket majd ki fogod tapasztalni, hogy neked mi az, ami(k) jobban tetszik/tetszenek. Emellé gyakorlásképp beszerezhető a Szerényi féle Nagy Biológia gyakorló és a mozaik 11-12 gyakorló is, bár én ezeket nem használtam, csak emelt érettségiket gyakoroltam bioszból, természetesen miután már voltak alapjaim.
Szerintem érdemes felvenned a sulidban biológia és kémia faktokat, mert ha szerencséd van, akkor nagyon sokat segíthetnek a megértésben. Ezek adnak további irányt, hogyan haladj. Én a helyedben biosszal kezdenék, mert sokak számára könnyebb befogadni, mint a kémiát és jobban is haladhatsz vele.
Sok sikert kívánok a készüléshez és amit ezen a viszonylag nehéz és hosszú úton megtanultam: sose add fel. :)) Remélem tudtam valamit segíteni:)
Biológia:
Mándics Dezső - Molnár Katalin: Biológia – Ennyit kell(ene) tudnod
Dr. Fazekas György - Dr. Szerényi Gábor: Biológia I. kötet
- Molekulák, élőlények, életműködések
Dr. Fazekas György - Dr. Szerényi Gábor: Biológia II. kötet
- Ember, bioszféra, evolúció
Dr. Szerényi Gábor: Nagy biológia feladatgyűjtemény
Gyakorló tematikus feladatok középszintű és emelt szintű érettségi vizsgához
+ Előző érettségik megoldása!
Kémia:
Villányi Attila: Kémia I-III
Villányi Attila: Kémia – Összefoglaló középiskolásoknak
Balázs Lórántné - Saáry Anikó - Szereday Éva: Hogyan oldjunk meg kémiai feladatokat?
Balázs Lórántné - J. Balázs: Katalin: Kémia - Ennyit kell(ene) tudnod
Villányi Attila: kétszintű érettségire
Villányi Attila: Ötösöm lesz kémiából - Példatár
Villányi Attila Ötösöm lesz kémiából: Megoldások(Figyelni, mert vannak rossz megoldások!)
+ Előző érettségik megoldása!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!