Mikor fogom megtudni a szóbeli tételeket? Kezdjek tanulni már most a szóbelire?
Májusi érettségit halasztottam őszre (egyúttal matekból emeltet is rakok). Szeretném még nyáron letudni a tanulás nagyját, az írásbelikre jól beosztott tervem is van, de a szóbeli résszel nem tudom mit kezdjek...
Az én iskolám nem szervez őszi érettségit, sőt nem is lesz értelme abba a városba visszamenjek, mert már el is költöztem onnan.
Magyarból, töriből és angolból van egy-egy teljes, összefüggő szövegben kidolgozott szóbelis könyvem (kb 70-100 tételt tartalmaznak). Mikortól foglalkozzak a szóbelivel? Félek, hogy az iskola túl későn fogja kiírni, hogy melyik 20 tételre lesz szükségem. Addig olvasgassam a lehetséges tételeket???
"azokon belül a lehetséges tételek alapján készülj!" belinkelnéd légyszivek ezeket a lehetséges tételeket. Ha beírom keresőbe, hogy "középszintű magyar szóbeli érettségi témakörök" csak az emeltre vonatkozó tétellistát dobja ki.
Illetve találtam egy ilyet, de ez úgy hiszem csak 2017-re érvényes.
Egyébként meg, tekintve, hogy minden iskola úgy csinálja, hogy kiad 20 tételcímes listát, amit visszakér, így amelyik iskolába fogok menni érettségizni, az is is elküldheti e-mail-ben... (legalábbis nekem van olyan ismerősöm aki pár évvel a 12. oszt. befejezése után másik iskolában érettségizett, és minden további nélkül elküldték neki)
Értékelem a magyarázatodat! Viszont közben megtaláltam az Oktatási Hivatal oldalán a "A 2020. május-júniusi érettségi vizsgák nyilvánosságra hozott anyagai" címszó alatt a "10. Magyar nyelv és irodalom"-on belül: "10.2. Tételcímek a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett középszintű szóbeli vizsgára" és ez egy link, ami idevezet:
Nyilván ez a tavaszi érettségire vonatkozik, de az őszire is hasonlóan várni lehet egy ilyet (ha nem azonos lesz). Ez akkor minek felel meg, ha nem az OH által hivatalosan közzétett 20+20-as tétellistának?
És egyébként több cikket is átböngésztem, amikben a szóbeli érettségi volt a tétel.
[link] - "Mindkét szinten 20-20 tétel van magyar nyelvből és irodalomból külön-külön. Természetesen azok, akik a saját középiskolájukban érettségiznek középszinten, már ismerik a saját tételsorukat. A fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett középszintű szóbeli magyarérettségi tételeit pedig itt nézhetitek meg"
" A szóbeli vizsga témakörei:
- Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek
- Népesség, település, életmód
- Egyén, közösség, társadalom, munkaügyi ismeretek
- Politikai berendezkedések a modern korban
- Politikai intézmények, eszmék, ideológiák
- Nemzetközi konfliktusok és együttműködés
- Szabad témakör (A vizsgabizottságot működtető intézményeknek lehetőségük van a hat kötelező témakörön felül szabad témakör kijelölésére. Ennek követelményeit és tartalmát az egyes vizsgabizottságot működtető intézmények helyi tanterveik alapján határozzák meg (pl. helytörténeti téma; forradalom - reform - kompromisszum; etnikum - nemzet - nemzetiség)."
Tehát az intézmények MAGUK határozzák meg a további témaköröket. Nyilván nem írja oda, hogy ezeket kötelezően ki kell osztani, de nem is kell odaírni, hiszen egyértelmű, ha már az iskola meghatározza, hogy kell az X nevű tétel, akkor nem fog megtanultatni a diákkal 10 db egyéb dolgot...
És mi értelme lenne annak, ha középszinten ne adnának ki (ha minden iskola saját válogatása alapján is) egy tételsort, ha emelten meg meg van határozva feketén-fehéren? Sokkal nehezebb úgy készülni, hogy zsákba macsak az egész történet, mert konkrétan az egész követelményrendszer bármely pontjából kaphat az ember kérdést, mint ha meg lenne határozva x számú tétel.
És túl nagy nehezítés lenne azok számára, akik valamiért nem tudtak elmenni adott időben érettségizni. "Hm... sajnáljuk, hogy az érettségi alatt koronavírusos voltál, nesze, érettségizz októberben + rágjad tövig a körmödet, mert mostmár a szóbelire se tanulhatsz előre 20 tételt, mert bármi lehet".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!