Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Valaki segítene, hogy mi is...

Valaki segítene, hogy mi is az az anyagi állandó (k) a kémiában? Nem igazán értem, hogy hogyan kell használni, mi az értéke és mit jelöl.

Figyelt kérdés

2021. júl. 1. 16:11
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Kémiai egyensúlyi állandóra gondolsz?
2021. júl. 1. 16:31
 2/9 anonim ***** válasza:
Ez hogy anyagi állandó, ez egy gyűjtő fogalom, csomó mindent jelenthet, ezért ennyi infó alapján nem fogunk tudni segíteni. Kicsit pontosítsd a kérdést, például milyen témakörben, milyen egyenletben kerül elő? Nekem a reakciósebességi együttható a tippem, mert azt szokták k-val jelölni, vagy esetleg egyensúlyi reakcióknak az állandója, bár azt nagybetűs K-val szokták jelölni, de igazából niztos lehet valami olyan dolog is, ami most nem ugrik be, szóval egy jó magyarázathoz több infóra lesz szükség.
2021. júl. 1. 16:31
 3/9 A kérdező kommentje:
Igen, pontosan az egyensúlyira gondoltam. A K-t azt hiszem nagyjából értem. K = k/k-1-gyel.
2021. júl. 1. 16:37
 4/9 anonim ***** válasza:
94%

Megpróbálok adni egy átfogó képet a dologról. Ehhez vegyünk egy példa reakciót, legyen ez: A+B<==>C+D. A tömeghatás törvényének értelmében egy kémiai reakció sebessége a benne részt vevő (kiindulási) anyagok koncentrációjától függ, illetve jellemző rájuk egy anyagi minőségtől függő reakciósebességi állandó, ez utóbbi a kis k. Egyenlettel felírva ezeket, v-vel jelölve a reakciósebességet:

v(átalakulási)=k*[A]*[B]

v(visszaalakulási)=k(-1)*[C]*[D]

Megjegyzés: k és k(-1) az oda-és visszaalakulás reakciósebességi együtthatója, a szögletes zárójelek pedig itt az adott anyagok koncentrációját jelentik. Ez egy egyszerűsítés, mert valójában az anyagok aktivitása számítana, de ezt most az egyszerűség kedvéért elhanyagolom. Vegyük észre, hogy az átalakulás szempontjából a kiindulási anyagok az A és B vegyületek, visszaalakulásnál azonban a C és a D tekinthető kiindulási anyagnak.

A kémiai egyensúly definíciója szerint egyensúlyban az oda-és visszaalakulás sebessége megegyezik, ezért a két fenti egyenlet egyenlővé tehető:

v(át)=v(vissza), azaz:

k*[A]*[B]=k(-1)*[C]*[D]

Ezt átrendezve (végigosztjuk az egyenletet [A]-val, [B]-vel és k(-1)-gyel:

k/k(-1) = [C]*[D] / [A]*[B]

Látható hogy az így kapott egyenlet jobb oldala nem más, mint maga az egyensúlyi állandó, hiszen a termékek koncentrációi vannak osztva a kiindulási anyagok koncentrációival, ezt a törtet nevezzük nagy K-val jelölt egyensúlyi állandónak, tehát:

k/k(-1)=K

Tanulság, illetve válaszolva a kérdésedre: a K egyensúlyi állandó nem csak a résztvevő anyagok egyensúlybeli koncentrációival fejezhető ki, hanem az oda-és visszaalakulási reakció sebességi állandójának hányadosával is. A kis k tehát reakciósebességi állandó, és minél nagyobb az értéke, annál gyorsabban játszódik le az adott kémiai reakció. Ezeknek a kis k-knak az értéke reakciónként más és más, de minden reakciónak megvan a saját k értéke, ami állandó. Illetve pontosabban, k hőmérsékletfüggő, de ha a hőm. állandó akkor k is.

2021. júl. 1. 19:34
 5/9 anonim ***** válasza:
52%
Tudod mi a halál tudományos szempontból? Még mindig! Indoklás nélkül vitatkozni, főleg ha nem értesz egy témához. Hogy a jóistenbe keveredett ide a nyomás, a fenti példám oldatreakciókra értendő, ha esetleg a "koncentráció" szóból nem lett volna egyértelmű. De amúgy meg, ha K-t standard nyomásra határozzák meg akkor mi van? Ettől még ugyanúgy igazak a fent leírtak, nem értem mi a retkes túró bajod van vele, egyetemek is tanítják ezt fizkémen. Egyébként pedig itt van a "hulladék" levezetésem általános alakban: [link]
2021. júl. 1. 21:06
 6/9 anonim ***** válasza:
Ezt én abszolút elfogadom, amikor a tisztelet megadása mellett ki van fejtve logikusan. Nem ez történt. Le lettem hordva nihil hulladéknak, és ezzel nem értek egyet. A konstruktív kritika hasznos, én is szeretem olvasni. A válasz nincs elbúrva, efelől garantállak, pontatlannak lehet hogy pontatlan, ezt bármikor kész vagyok beismerni, hiszen sosem volt célom halál részletesen leírni a dolgot, mert az emészthetetlen a kérdezőnek. A kilencedikesek sem írják fel a Schrödinger-egyenletet, amikor az atomok négyféle kvantumszámáról tanulnak. Annyit írtam le, amennyi szükséges volt, olyan mélységben és pontossággal, amennyire szükséges volt. De az indoklásmentes kötekedéssel szemben minden egyes alkalommal meg fogom védeni magam.
2021. júl. 1. 21:40
 7/9 anonim ***** válasza:
0%
jólvan védd meg magad engem húzzatok le nullára leszarom
2021. júl. 1. 22:13
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a gyors választ! Találtam hasonlókat az nkp oldalán, de már jobban kapizsgálom.
2021. júl. 2. 08:46
 9/9 anonim válasza:
D NMR kérésed parancs!
2021. júl. 9. 09:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!