Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet ezen túllépni?

Hogyan lehet ezen túllépni?

Figyelt kérdés

Az a problémám, hogy eléggé megkeseríti az életem az, hogy nem vagyok magammal elégedett annyira amennyire kellene és nem érzem jól magam.

Ez több okra vezethető vissza. A gimi óta megváltoztam, másabb lett a személyiségem, kicsit megváltozott az érdeklődési köröm és pluszban alakítottak a külső körülmények.

Aztán az is nagyon tud néha zavarni, hogy úgy érzem, hogy nem értem meg dolgokra elég korán. Hogy korábban kellett volna és igazából vannak dolgok amik most teljesen logikusak lennének számomra, hogy meg kellett volna tennem, de korábban nem így gondolkodtam.

És ami még borzasztó, az az, hogy hülyének érzem magam azért, mert gimiben nem ment a kémia, fizika, matek és a kémiára meg fizikára nem is szántam amúgy elég időt. Azokra már nem is jutott volna, mert másra kellett. Úgy érzem, hogy az emberek 90%-a okosabbnak tartja azokat, akik az ilyenekhez is értenek. Ismerősöknél is érzem ezt meg rokonoknál. Nem tartanak butának, mert amúgy elismerik amit a saját területemen elértem és mindig mondják is, hogy erre büszkének kell lennem, de azért engem zavar.

Meg mindig az is a célom, hogy akiket szeretek, azok büszkék lehessenek rám. Ez önmagában véve nem rossz dolog, de gyakran meg magamban azon kételkedek, hogy büszke-e rám X.Y vagy miért büszke rám, hiszen én nem látom, hogy annak kellene lennie. Például apukám büszke volt rám a BTK-s diplomaosztómon, én viszont hozzá képest hülyének érzem magam, mert ő orvosit végzett. Pedig soha nem mondta, hogy legyek orvos. A párom haverjai közt is sok az okos meg zseni ember, ezért hozzájuk képest se érzem magam elég jónak.

Hogy lehet azon túllépni, amikor a környezeted nem piszkál téged, de te magaddal nem vagy elégedett?

Amikor mindenki más elismer téged, csak te magadat nem?

Amikor a múlton bánkódsz és nem tudsz már rajta változtatni?

2021. jún. 27. 14:51
 1/2 anonim ***** válasza:
88%
Pszichoterápián, egy jó pszichológus vezetésével lehet ezen "túllépni". Azért az idézőjel, mert ez nem túllépést, hanem feldolgozást jelent, a gyerekkori elakadások feldolgozását. Ha csak úgy túllépnél rajtuk, akkor tovább dolgoznának a háttérben, még több blokkot, érthetetlen rossz érzést okozva. Jól megmagyarázod, hogy szerinted mi és hogyan hatott rád, de a valódi okoktól távol vagy, arra csak egy jó terapeuta tud rávezetni, aki kívülről lát Téged, de a javadat akarja.
2021. jún. 27. 15:18
 2/2 anonim ***** válasza:
Elegge altalanos dolgokat irsz, szamomra nem vilagos, h mivel nem vagy elegedett. Senki sem ert mindenhez, ha folyton a kornyezetedhez hasonlitod magad, akkor mindig boldogtalan leszel, hiszen mindenkinek van okosabb, szebb, stb. Ha pontosan meg tudod fogalmazni, hogy milyen teren szeretnel fejlodni, akkor lehet valtoztatni bizonyos teruleteken es ezek a valtozasok elegedettebbe es magabiztosabba tehetnek. A leveled alapjan fiatal vagy, boven van meg idod fejlodni.
2021. júl. 3. 16:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!