Diákhitellel kapcsolatban lehet egy pár kérdésem?18/L
Sziasztok
Most érettségiztem jövőre pedig megyek egyetemre. Sajnos a szüleim csak nagyon minimális összeggel tudnak támogatni. Államilag támogatott képzésre megyek, koliban fogok lakni és a távolság miatt körülbelül minden második, de inkább harmadik héten tudnék hazajárni. Ha hazamegyek akkor az étkezést meg tudom oldani a rákövetkező hét egy részére vagy esetleg egészére és nem is vagyok annyira nagyon nagy igényű ember szóval nem fogom kétkézzel szórni a pénzt. 5 éves képzésre megyek(ha nem csúszok) és több, a szakra járó embert kérdeztem akik azt mondták hogy elég nehéz a szak mellett dolgozni.(mindenképp meg akarok próbálni dolgozni de ha az egyetem rovására megy akkor abba kell hagynom) Az a baj, hogy jelenleg 0 Ft van a számlámon és nem is nagyon tudok menni a nyáron diákmunkára, mivel lesz egy nagyobb műtétem. Néhány helyre felvennének így is, de csak nagyon minimális összeget tudnék összegyűjteni. Kicsit félek a hitelt is felvenni de attól még jobban félek hogy nem fogok tudni megélni az egyetemen. Szóval a kérdéseim leginkább azokhoz szólnak akik vettek már fel diákhitelt?
-Melyiket választottátok?
-Mekkora összeget vettetek fel? (ha nem titok)
-Ha már befejeztétek az egyetemet akkor a végén mennyi volt a tartozásotok?
-Ha már sikerült befejezni a törlesztést, mennyi idő alatt sikerült?
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Na és mesélj, egy támogató mit vár el? Hogy ötösöket hozz az egyetemről és már virítja a pénzt a papa?
20-25 ezres törlesztő valóban jelentéktelen még mai szinten is, de mivel folyamatosan romlik a pénz értéke, neked nominálisan viszont ugyanennyit kell fizetni ezért 5-10 év múlva még kevesebbet fog jelenteni az a pénz.
1990-ben 2-3 millió forintért már vettél lakást, most ennek a triplája csak az önrész. 2 millió ft felvett hitelre, 25 évre a havi kb. 10 ezer soknak tűnhetett akkor, de ma már egy kisebb bevásárlás sem jön ki belőle, nem hogy lakás törlesztő.
Ha ennyire borúsan látod a helyzeted, lehet érdemes tartani egy gap-yeart, erről senki nem beszélt talán. Passzíváltasd az első 2 féléved, így megkapod a diákkedvezményeket és vállalhatsz diákmunkát. Jövőre SZJA mentes vagy, mint 25 év alatti, így rengeteget össze fogsz tudni spórolni 1 év munkával, aminek a nagy része adómentes. Én egyetem mellett simán összedolgozok egy évben 2-3 milliót, ha ennyi össze tudsz szedni, plusz a sulizás közben kapott ösztöndíj (szociális meg tanulmányi), szerintem megleszel hitel nélkül is. Ha meg nem, bármikor fel tudod venni.
Ha meg nem orvosnak mész, akkor meg fix tudsz dolgozni suli mellett, jogász ismerőseim is simán bírják, mert akarják. Általában aki azt mondja, hogy nincs ideje dolgozni egyetem mellett, csak nem akarja igazán.:D (de tényleg)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!