Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mátrixok, vektorok, lineáris...

Mátrixok, vektorok, lineáris algebra?

Figyelt kérdés

Erre ha valaki tud egy választ adni azt megköszönöm.

Úgy tudom hogy pl 3x+2y+4z felírható úgy is mint:

[3 2 4] [x y z]T (sor és oszlopvektor)

Ebből következne hogy ami a 3-as érték alatt lenne az mindig X koordináta lenne ami a 2 alatt az meg mindig Y nem?

Viszont ebben a videóban: https://www.youtube.com/watch?v=Ip3X9LOh2dk

A srác az egymás alatti koordinátákat úgy veszi mintha azok jelentenék az X Y Z koordinátákat és nem egymás mellett.

Akkor mi az igazság?

Egymás mellett lesznek az X Y Z koordináták, vagy egymás alatt?

2021. ápr. 4. 11:44
 1/7 anonim ***** válasza:

Van egy vektortered, és annak van egy általad tetszőlegesen kiválasztott bázisa (ha a hagyományos x, y és z koordinátákról beszélsz, tehát derékszögű koordinátarendszerről, akkor maradjunk a kanonikus bázisnál). Egy vektort megadhatsz a kiválasztott bázisodban, annak megfelelő koordinátavektorral (ebben az esetben ezek az x, y és z koordináták). Vigyázat, ha másik bázist választasz, pl. a z tengely 45 fokban dől az x-y síkhoz képest, más koordinátavektor adja meg ugyanazt a vektorodat.

A lineáris algebrában egy vektornak az adott bázisban felírt koordinátavektorát legtöbbszor "álló" helyzetben ábrázolják, tehát egymás alatt vannak a számok. Sok esetben ennek a transzponáltjára van szükség, pl. bilineáris leképezéseknél, ott egymás mellett foglalnak helyet a számok.

Egyébként teljesen jól írtad, [x y z]T, azaz "[x y z] transzponáltja" egy oszlopvektor. Az oszlopvektor transzponáltja pedig sorvektor (ha kétszer transzponálod ugyanazt egymás után, ugyanazt kapod vissza).

2021. ápr. 4. 12:19
 2/7 A kérdező kommentje:

Tehát akkor a srác Transzponálja a mátrixot így egy oszlopba kerülnek az X Y és Z értékek nem pedig egy sorban?

Igen azt észrevettem, hogy sokszor egymás alá írják a számokat, máskor egymás mellé (igazából ennek az értelmére nem jöttem rá és zavaró is), viszont az hogy mátrixokban is egymás alá kerülnek az X Y Z koordináták azzal végképp nem tudok mit kezdeni.

2021. ápr. 4. 12:34
 3/7 anonim ***** válasza:
Az írásmód megegyezés kérdése, de alapvetően oszlopvektorokban szoktak gondolkodni. Ha ezt transzponálják, sorvektor lesz belőle. Ez a YouTube csatorna egyébként tök jó, de abban nem vagyok biztos, hogy innen kellene elkezdeni lineáris algebrát tanulni, ha eddig még nem találkoztál vele. A determinánsnak vannak más tulajdonságai is, nemcsak geometriailag értelmezhető, és nemcsak valós vektorterekben.
2021. ápr. 4. 12:46
 4/7 A kérdező kommentje:

Mit ajánlasz kezdő de lelkes személynek akit érdekel a matematika?

Számtalan forrás van a neten, de szégyen nem szégyen van, sokszor nem is értem mi van odaírva(különböző jelekkel), vagy egy tételt önmagában nem értek meg így kicsit talán mintha el lennék veszve.

2021. ápr. 4. 13:03
 5/7 anonim ***** válasza:

Jó kérdés, szerintem több út is van, ami elvezet a sikerhez. Kezdetnek, hogy egyáltalán egy képed legyen az egészről, pl. a mateking.hu nagyon jó. Tény, hogy nincs benne annyi, ami egy egyetemi lineáris algebra vizsgára kell (legalábbis nálunk matematikus szakon nem lett volna elég, az tuti), de megérteni az alapvonalakat szerintem tökéletes.

Nekem szerencsém volt az egyetemi jegyzetünkkel, bár elsőre lehet, hogy baromi részletes/tömény, és németül van... Ha 3Blue1Brown videókat nézel, akkor az angol láthatóan nem probléma. Gilbert Strang MIT-s professzornak van egy kurzusa YouTube-on, az sokat segíthet neked. A fickó egy igazi legenda. https://www.youtube.com/watch?v=ZK3O402wf1c&list=PL49CF3715C..

2021. ápr. 4. 13:13
 6/7 A kérdező kommentje:

Hát... mondjuk azt, hogy elgagyogok angolul, de nem vagyok perfekt főleg szakszavaknál. A lényeg átjön, viszont mivel nem tanultam angolul így sok kifejezés idegen. (értsd nem volt angolul matekom, fizikám ...)

Igazából nem nagyon kellene matekoznom, de valahogy mindig leülök 20-30 percre ha látok valami "problémát és próbálom megérteni", vagy megcsinálni. Az időm elmegy vele és annyira nem is vagyok jó belőle de valahogy szívesen csinálom.

Majd ha lesz időm mindenképp végignézem a matekinget, csak sajnos gyengébb középiskolába jártam, így baromi sok érdekes dologról amit meglehetett volna ott tudni arról lemaradtam, így "felnőtt" fejjel meg nehéz dolgok ezek.

2021. ápr. 4. 13:22
 7/7 A kérdező kommentje:

Angolul ajánlottak már irodalmat videókban, de gondoltam hátha van magyarul is valami "érthető".

Thomas Calculus és Obádivics amit tudok, viszont feladatok begyakorláshoz nem igazán vannak egyikben sem (vagyis levezetve thomasban nincs minden obádovics meg talán csak szöveges).

A Mind For Numbers: How to Excel at Math and Science ez az amit ajánlanak sokan, viszont ez is angol.

2021. ápr. 4. 13:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!